Dolar 34,0625
%0.14
Euro 38,0651
%0.02
Altın 2.834,560
%0.19
Bist-100 9.976,00
%2.06

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İZENERJİ işçişine kötü haber!

İZENERJİ işçişine kötü haber!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı firmalardan İZENERJİ’de çalışan 3 bin 400 personeli kapsayan toplu sözleşme sürecine nokta koyan tartışmalı Yüksek Hakem Kurulu kararının yarattığı çıkmaz giderek büyüyor. Geçtiğimiz hafta süreci sil-baştan yapan ve toplu iş sözleşmesi için görüşmelerin yolunu yeniden açan mahkeme kararına itiraz eden Büyükşehir Belediyesi, süreci Yargıtay’a taşıdı. Yaşanan gelişmeler masa başında uzlaşma çağrısı yapan İZENERJİ işçisinde hayal kırıklığı yaratırken, yaklaşık iki ay sürmesi beklenen mahkeme süreci sonrasında durum netlik kazanacak.

  • Ege Postası
  • 06.05.2014 - 20:59
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Geçtiğimiz Temmuz ayında İzmir’de büyük tartışmalara neden olan ve işveren İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin talebi üzerine YHK’da noktalan toplu sözleşme sürecinde şok bir gelişme daha yaşandı. 3 bin 400 İZENERJİ işçisini kaderini çizen ve personelin mağduriyeti ile sonuçlanan “YHK krizi” ile ilgili sendikanın taleplerini değerlendiren İzmir 11’inci İş Mahkemesi kararını vererek, YHK’nın hükmünü geçersiz saydı. “Grev kırıcı” olarak da nitelenen kurulun kararını değerlendiren yerel mahkeme, işçiyi haklı bulurken, yeniden toplu sözleşme yolunu açmıştı. Gelişmeleri değerlendiren Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı firmalardan İZENERJİ A.Ş., sendikanın ve işçinin uzlaşma taleplerine karşılık karara itiraz ederken, süreci Yargıtay’a taşıdı.
 
YARGI, İŞÇİNİN LEHİNE KARAR VERMİŞTİ
 “YHK krizi” sonrasında İZENERJİ çalışanlarının mağduriyeti ile sonuçlanan toplu sözleşme sürecine dair DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası’nın itirazlarını değerlendiren yerel mahkemenin kararına Büyükşehir Belediyesi’nden itiraz geldi. İzmir Bayraklı Adliyesi’nde geçen hafta görülen “YHK” davasının 3’üncü celsesinde, İzmir 11’inci İş Mahkemesi kurul tarafından şartları belirlenen toplu iş sözleşmesine dair kararı geçersiz sayarken, davacı sendikayı haklı bularak toplu sözleşme yolunu açmıştı. Kurul tarafından alınan grev yasağı başta olmak üzere, sözleşmenin diğer hükümlerini yasalara aykırı bulan yargı kararına 8 günlük itiraz hakkı bulunan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Yargıtay’a giderek YHK kararının tekrar geçerli sayılmasını istedi. Belediyenin temyize gitmesiyle birlikte, sendika ile olası uzlaşma da çıkmaza girerken, 3 bin 400 İZENERJİ işçisi için toplu sözleşme süreci de gecikmeye uğradı.
 
2 AY SONRA NETLİK KAZANACAK
Yargıtay sürecinin yaklaşık iki ay sürmesi beklenirken, yaz aylarında mahkemenin nihai kararını vermesi ile birlikte 3 bin 400 işçinin toplu sözleşmeleriyle ilgili durumun netlik kazanacak. Diğer yandan, işçilerin örgütlü bulunduğu Genel-İş Sendikası’nın başlattığı hukuk mücadelesi devam ederken, belediyenin şok eden itirazı da işçilerde hayal kırıklığı yarattı. Aralık ayında yeniden başlayacak toplu sözleşme süreci öncesinde gelecek kararın hem İZELMAN işçilerinin devam eden YHK davasında, hem de önümüzdeki süreçte masa başı görüşmelerinde sendikanın izleyeceği yolda belirleyici rol oynaması bekliyor. İZENERJİ A.Ş. tarafından mahkemeye sunulan itirazlar uygun görülmediği ve Yargıtay’dan işçinin lehine karar çıktığı takdirde, belediyenin gelecek dönemde toplu sözleşme görüşmelerinde hukuki olarak YHK’ya başvurmasının da önü kapanmış olacak.
 
SENDİKA “MASA BAŞINDA UZLAŞI” ÇAĞRISINDA BULUNMUŞTU
Karar sonrasında bayram havası yaşanan sendika binasında İZNERJİ işçisiyle buluşarak müjdeyi belediye personeli ile paylaşan DİSK Genel-İş 2 No’lu Şube Başkanı Taner Şanlı geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Başkan Aziz Kocaoğlu’na uzlaşma çağrısında bulunarak, “Belediye başkanımıza çağrıda bulunuyoruz. Biz başından bu yana hiçbir zaman grevden yana olmadık. Bu iş yerleri bizim iş yerlerimiz, bizim ekmeğimiz. Derdimiz ekmeğimizi büyütmek. Yargıtay’a gitmeden, birlikte yeniden masaya oturalım. Eksikleri birlikte giderelim. İZENERJİ işçinin kayıplarının telafi edilmesi için adımlarımız olacak. Önce toplu sözleşme masasına Büyükşehir Belediyesi’ni davet edeceğiz. Bizim derdimiz bağcıyı dövmek değil, üzüm yemek. İZENERJİ işçisi çok zor maddi koşullar altında çalışıyor. Önümüzdeki hafta içerisinde taleplerimizi netleştirip, yargı sürecine göre hareket edeceğiz” diye konuşmuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.