Dolar 34,2538
%0.09
Euro 37,6216
%0.39
Altın 2.877,200
%0.26
Bist-100 9.132,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İlçe belediyelerine 6 milyonluk darbe: Veresiye asfalta Ankara engeli

İlçe belediyelerine 6 milyonluk darbe: Veresiye asfalta Ankara engeli

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı şirketlerden İZBETON A.Ş.'nin ilçelere yönelik yardımlarına Ankara engeli geldi. Sayıştay, şirketin yaptığı işler için Bornova, Torbalı, Dikili ve Bayraklı gibi ilçe belediyelerinden geçmiş döneme ait 6 milyon liraya yaklaşan alacaklarını tahsil etmesini istedi. Gelişmeler ufak çaplı krize yol açarken, İZBETON ile ilçe belediyeleri arasında borçların taksitlendirilmesi amacıyla temaslar başladı. İlçe belediyelerine 6 milyonluk darbe

  • Ege Postası
  • 03.12.2015 - 11:26
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kent genelinde yol yapım, bakım ve onarım faaliyetleri ile asfaltlama çalışmalarını yürüten İZBETON şirketine ait denetim ve incelemelerini tamamlayan Sayıştay, şirketin alacaklarını mevzuata aykırı olmasına karşın tahsil etmediği ve kamu zararı oluştuğu gerekçesiyle ilçe belediyelerinin birikmiş borçlarını almasını istedi.

"BÜYÜKŞEHİR'E SAYIŞTAY MARKAJI: DÖNÜŞÜME YAKIN TAKİP!" HABERİ OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ!!!
 


İZBETON'UN ALACAKLARINA İNCELEME
Yaptığı yıllık olağan denetimlerde belediye şirketinin mali rapor ve tabloları ile faaliyetlerini yeterli gören Sayıştay, şirketin geçmiş döneme ait birikmiş alacaklarını takibe aldı. İZBETON'un geçmiş dönemlerde 4 ayrı ilçede yaptığı asfalt, altyapı iyileştirmeleri, parke ve bordür döşenmesi ve kaldırım yapımı gibi çeşitli yatırımlarla ilgili biriken alacaklarını inceleyen kurum, tahsilat için gerekli çalışmaların yürütülmesini istedi. Sayıştay tarafından hazırlanan denetim raporunda şirketin Bornova, Torbalı, Bayraklı ve Dikili'de yaptığı faaliyetler sonucunda ilçe belediyelerinin 2013 ve 2014 yıllarından bu yana toplam 5 milyon 798 bin 177 lira tutarında birikmiş borcu bulunduğu ve söz konusu tutarın henüz tahsil edilmediği ortaya çıktı.
 


İLÇELERE İCRA MI GİDECEK'
Mevzuata uygun şekilde tahsilat yapılmasını isteyen Sayıştay, aksi takdirde kamu zararı oluşabileceğini ve şirketin belediyelerden alacaklarını icra yolu ile tahsil etmesi gerektiğini iletti. İZBETON'un söz konusu alacakların büyük bölümü ilçe belediyelerinin açtığı hizmet alım ihaleleri sonrasında 2013 ve 2014 yılında yapılan yol ve cadde düzenlemelerinden kalan ödemeleri içerirken, Sayıştay kamunun kamuya borcu olarak gördüğü tutarların eksiksiz şekilde tahsil etmesini istedi.
 
ÜÇ BELEDİYE TAKSİTLE ÖDEME İSTEDİ
Gelişmeler sonrasında yapılan iş karşılığı Bornova Belediyesi'nden tahsil edilemeyen 2 milyon 159  bin 399 liranın taksitle alınması için anlaşmaya varan İZBETON, Dikili Belediyesi'nin 189 bin 899 lira ve Bayraklı Belediyesi'nin 703 bin 378 liralık borcunu da belirlenen ödeme planı doğrultusunda tahsil etmek üzere harekete geçti.
 


TORBALI'DA KRİZ ÇIKTI
Üç ilçe belediyesinde yaşanan borç krizi büyük ölçüde giderilirken, İZBETON'un Torbalı Belediyesi ile yaşadığı çıkmaz ise henüz giderilemedi. İlçe belediyesinin 1 milyon 887 bin 597 lirayı bulan borçları 63 taksitle ödemeye yönelik talebi İZBETON tarafından onaylanmasına karşın, bu sefer de Sayıştay tarafından çok uzun vadeli olduğu gerekçesiyle kabul edilmedi. Daha önceden belirlenen plan dahilinde aylık 30 bin liralık ödeme yapan ilçe belediyesi ile şirket arasında görüşmeler devam ederken, Sayıştay'ın kalan borcun 12 taksit olarak tahsil edilmesini istemesi nedeniyle kriz henüz giderilemedi.
 
GÖRMEZ: KEŞKE PARAMIZ OLSA DA ÖDESEK
Söz konusu borçlar ve gelişmelerle ilgili bilgi veren Torbalı Belediye Başkanı Adnan Yaşar Görmez, geçmiş dönemden kalan tutarla ilgili sorunun giderilmesi için İZBETON ile temaslarının sürdüğünü dile getirdi. Büyükşehir Belediyesi'nden ilçeye katkılar beklediğinin altını çizen Torbalı Belediye Başkanı Görmez, alacakların ihale yoluyla yapılan işlerden kaynaklandığı için sabit olduğunu, ancak yaşadıkları maddi zorluklar nedeniyle anlayış beklediklerini kaydetti. Büyükşehir Belediyesi ve İZBETON yetkilileriyle birlikte sıkıntının giderilmesi için ortak çalışma yürüttüklerini de kaydeden Görmez, "İZBETON da haklı. Birikmiş alacakları var ve Sayıştay bunu tahsil edeceksin diyor. Ancak bizim de ilçe belediyesi olarak durumumuz belli. Keşke olsa da ödesem. Elimizden geldiğinde ödemeleri yapıyor ve bu borçları kapatmaya gayret gösteriyoruz" dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.