Dolar 34,0973
%0.24
Euro 38,0933
%0.1
Altın 2.875,160
%1.62
Bist-100 9.900,00
%-0.76

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir Barosu'nda Atatürk paneli

İzmir Barosu'nda Atatürk paneli

İzmir Barosu Atatürk’ün 78. ölüm yıldönümünde “Atatürk’ü Anma ve Anlama” konulu bir panel düzenledi

  • Ege Postası
  • 12.11.2016 - 09:31

Ege Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof Dr Engin Berber, “Atatürk evrensel çizgide bir lider” dedi.

İzmir Barosu Atatürk’ün 78. ölüm yıldönümünde “Atatürk’ü Anma ve Anlama” konulu bir panel düzenledi. Panele, Avukat Ulvi Puğ ve Ege Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof Dr Engin Berber konuşmacı olarak katıldı. Avukat Puğ, şiirlerle ve anekdotlarla Atatürk’ü ve devrimlerini anlatırken, Prof Berber de, Türk devrimini ve Atatürk’ün liderliğini anlattı.

Berber, Türk devriminin belirleyici figürünün Mustafa Kemal Atatürk olduğunun altını çizerek, “Şüphesiz, Atatürk toplumsal bir zemin üzerinde bir devrimi inşa etti. Ancak, devrimin tüm aşamalarında belirleyici olan odur” dedi.

EGEMENLİĞİN KAYNAĞINA BAKIŞ

Berber, Atatürk’ün başlattığı devrimden önce, Osmanlı devletinde Islahat, Tanzimat, Meşrutiyet gibi aşamaların ve girişimlerin olduğunu kaydederek, “Ancak burada temel sorun şu: söz ettiğimiz aşamaların hiçbiri yeteri kadar cesur değildir. Daha doğrusu dünyanın gidişatını tahlil edecek düzeyde değildir. Nedir o düze? Dünyada artık egemenlik tanrısal bir kaynaktan padişahlara ve imparatorlara ait değildir. Dünya, bu egemenlik biçimine karşı çıkmakta ve egemenliği halka vermektedir. İşte Atatürk’ün yaptığı devrimi, devrim kılan budur. Cumhuriyetle, egemenlik bir hanedanın değil, artık milletindir” diye konuştu.

DÜNYA BASINININ YAKLAŞIMI

Atatürk’ün evrensel düzeyde bir lider olduğunun altını çizen Berber, “Biz, üniversitede Atatürk’ün ölümünden sonraki dünya basınını taradık. Dünyadaki çok farklı rejimlerden ülkelerden basınını tarayarak yaptığımız bu çalışmada, tüm dünyanın Atatürk’ü ne kadar çok önemsediğini gördük. Aynı şekilde Anıtkabir defterini taradığımızda da Atatürk’e yaklaşımın evrenselliğini gördük” sözlerine yer verdi.

SAĞLIK VE EĞİTİM ALANINDAKİ BAŞARILAR

Berber, Atatürk’ün öncülüğündeki Türk devriminin en önemli başarısının da eğitim ve sağlık alanında olduğunu belirterek, “Okuma-yazma oranının çok düşük olduğu bir dönemde, başta Halkevleri ve Köy Enstitüleri ile ciddi bir çıkış yapılmıştır. Ayrıca, salgın hastalıklara karşı verilen mücadele ile sağlık alanında ciddi başarılar elde etmiştir” ifadesine yer verdi.

İzmir Baro Başkanı Aydın Özcan da, baro olarak Atatürk’ün Türkiye’ye kazandırdığı değerlere sahip çıkacaklarını ifade ederek, “Bu konu ile ilgili açtığımız bir merkez de sürekli açık olacak. Bütün meslektaşlarımızı katkı sunmaya çağırıyorum” dedi.

Etkinliğin sonunda, Baro Başkanı Özcan, Prof Berber’e plaket takdim etti.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.