Dolar 34,1623
%0.08
Euro 38,1653
%-0.21
Altın 2.918,510
%-0.51
Bist-100 9.777,00
%-0.53

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir Barosu'ndan flaş Soma hamlesi

İzmir Barosu'ndan flaş Soma hamlesi

Manisa’nın Soma ilçesinde meydana gelen ve 300’e yakın işçinin yaşamını yitirdiği maden faciası sonrasında hukuki mücadele başlatma kararı alan İzmir Barosu, olayın hemen ardından Soma Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurarak sorumlular hakkında “Ölüme sebebiyet verme” suçlaması ile dava açtı.

  • Ege Postası
  • 16.05.2014 - 16:04
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ-  Yüzlerce işçinin yaşamını yitirdiği ve Türkiye’nin dört bir yanını yasa boğan maden faciası sonrasında birçok kesim tepkisini farklı şekilde dile getirmeye devam ederken, İzmir Barosu flaş bir kararla hukuk mücadelesine başladı. Soma Cumhuriyet Başsavcılığı’na konuyla ilgili olarak dilekçe veren ve soruşturma açılmasını talep eden İzmir Barosu adına açıklamada bulunan Baro Başkanı Ercan Demir, “Umarız sağlıklı ve etkin bir soruşturma yürütülür. Umarız bu süreç kar hırsı peşinde koşanların lehine değil, yaşamını kazanmak için alın teri ile para kazanırken hayatını kaybedenlerin lehine sonuçlanır. İzmir Barosu olarak bununla yetinmeyeceğiz, etkili bir şekilde davanın takipçisi olacağız” diye konuştu.
 
 SOMA’DAKİ DRAMI YARGIYA TAŞIDILAR
Olaydan hemen sonra Manisa’nın Soma ilçesine giderek maden kazasının olduğu bölgeyi yerinde inceleyen ve yaşamını yitiren işçilerin acısını paylaşarak ailelerini destek sunan İzmir Barosu, kapsamlı bir hukuk mücadelesi başlattı. İzmir Barosu, yaşanan facia sonrasında yasaların yerine getirilmesi ve sorumluların cezalandırılması için Soma Cumhuriyet Başsavcılığı’na resmi başvuruda bulundu.
 
İZMİR BAROSU HUKUKİ MÜCADELE BAŞLATTI
Soma Holding A.Ş. ve 8 yönetim kurulu üyesi ile Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. ve yönetim kurulu üyeleri hakkında dava açan İzmir Barosu avukatları, yaşanan iş kazası sonrasında olaya sebebiyet verenlerin cezalandırılması için Soma Cumhuriyet Başsavcılığı’na talebini ileterek soruşturma başlatılmasını istedi. Aralarında İş Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunu, Maden İşyerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği, Maden ve Taş Ocakları İşletmelerinde ve Tünel Yapımında Alınacak İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Önlemlerine İlişkin Tüzük gibi düzenlemelere aykırı hareket edildiğini ve olayın ihmal soncu meydana gelmesini gerekçe gösteren İzmir Barosu, “Kasten adam öldürme”, “Kasten yaralama” suçlaması ile şüpheliler hakkında gerekli soruşturmanın yapılarak cezalandırılması ve kamu davası açılmasını talep etti.
 
TUTUKLAMA VE ADLİ KONTROL TALEP ETTİLER
Maden işletmesine ait ruhsat ve izinler, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili raporlar, TBMM kayıtları ile Devlet Denetleme Kurulu raporu gibi belgeleri delil olarak mahkemeye sunan İzmir Barosu, ayrıca soruşturmanın sağlıklı yürüyebilmesi için ek taleplerini de mahkemeye sundu. Ceza Kanunu’nun 100 ve 109’uncu maddeleri uyarınca holding ve şirket yöneticileri ile madeni işleten sorumluların tutuklanmasını ve kendilerine yurt dışı yasağı gibi adli kontrol tedbirleri getirilmesini talep eden Baro, yine Türk Ceza Kanunu’nun 55’inci ve 60’ıncı maddeleri doğrultusunda Soma Holding A.Ş. ve Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’nin diğer illerde yer alan mal varlıkları ve şirket yöneticilerinin şahsi mal varlıklarına tedbir konmasını talep etti. Diğer yandan, delillerin karartılması ihtimalini de mahkemenin dikkatine sunan İzmir Barosu avukatları, verdikleri dilekçede sorumlular için ivedilikle işlem yapılmasını istedi.
 
“KAR HIRSI DEĞİL, ALIN TERİ”
Süreçle ve başlatılan hukuki mücadele hakkında detayları açıklayan İzmir Barosu Başkanı Ercan Demir, “Soruşturma sürecinde bazı önlemler alınması gerekiyor. Bunlardan en önemlisi sorumluların delilleri karartma ihtimaline karşı tutuklaması ya da adli kontrol uygulanmasıdır. Dava dilekçemizde belirttiğimiz ayrıntılı mevzuat hükümlerinin uygulanarak, kar hırsı peşinde koşanların lehine değil, yaşamını kazanmak için alın teri ile para kazanırken hayatını kaybedenlerin lehine sonuçlanır. İzmir Barosu olarak bununla yetinmeyeceğiz, etkili bir şekilde davanın takipçisi olacağız. Umarız sağlıklı ve etkin bir soruşturma süreci yürütülür. Bu olayın bir ders olmasını ve şimdiden sonra iş cinayetlerinin önlenmesi için gereken tedbirlerin alınmasını istiyoruz” dedi. Demir ayrıca, kamuoyunun gözündeki kuşkuların ortadan kaldırılması için bir an önce soruşturmanın başlaması gerektiğini de kaydederek, “Orada halen kurtarma çalışmaları devam ediyor. Maden yetkilileri halen yetkili ve etkili bir şekilde görevlerinin başında. Ayrıca bizzat o işletmenin sahibi önceki gün Başbakan’ı karşılayanlar arasında yer alıyordu. Bu bile trajikomik bir durum. Delillerin karartılması ihtimaline karşı sorumluların bi,r an önce görevden alınması lazım. Bu kuşkunun bir an önce ortadan kaldırılması gerekiyor.  

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.