Dolar 34,2750
%0.1
Euro 37,6855
%0.23
Altın 2.915,520
%0.2
Bist-100 9.032,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir, EXPO için rengarenk olacak

İzmir, EXPO için rengarenk olacak

Adnan Menderes Havalimanı ile İnciraltı arasındaki ana güzergahtaki yapıların boyanması ve İzmir'e özgü bir renk bulunması planlanıyor

  • Ege Postası
  • 06.09.2012 - 11:14
İZMİR - İzmir iş dünyası, EXPO 2020 öncesinde kentin görünümünü iyileştirmek için çalışma başlattı. Hazırlanan projeyle, Adnan Menderes Havalimanı ve EXPO'nun kurulacağı İnciraltı arasındaki ana güzergahların kent estetiğine uygun şekilde boyanması planlandı. Ayrıca kurulacak bilimsel bir komiteyle İzmir'e özgü bir renk bulunması hedeflendi. 

KENT ESTETİĞİ
İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği(İZSİAD) Danışma Kurulu Başkanı ve İzmir Ticaret Odası (İTO) Meclis üyesi Cengiz Yavaş, hazırladığı "İzmir'in Bir Rengi Olmalı" projesinin, İzmir'e kalıcı bir estetik katacağını söyledi. Projenin İTO Çalışma Kurulu Programı'nda yer aldığını belirten Yavaş, "İzmir'deki kentsel dokunun, kentin güzelliğine uygun olması gerekiyor. 1922 yılında meydana gelen büyük yangın sonrasında kent, mimari özelliklerinin büyük kısmını kaybetti. Yeni yapılar da kent estetiğini tam anlamıyla yansıtmadı. Bugün dünyanın en büyük organizasyonlarından birine ev sahibi olmak için çalışıyoruz. Kentimizin görüntüsünü ve cazibesini artırmak için yeni bir proje hazırladık. İki meslek odası üyesi bir işadamı olarak, kentin tarihi mekan ve sokaklarının elden geçirilerek canlandırılması, dış cephelerin yenilenmesi, kötü görünümlü binaların cephelerinin boyanması için proje geliştirdik. EXPO incelemesi için gelen heyetler kentimizi bakımlı ve yenilenmiş görmelidir. EXPO kazanılmasa bile İzmir, görsel bir şölen tadında izlenmelidir" dedi. 
Yavaş, ilk etapta akademisyen, kent uzmanı ve yerel yöneticilerden oluşan bir ekibin bu güzergahları belirlemesi ve örnek çalışmalar hazırlaması gerektiğini belirtti.

SAHİL ŞERİDİ
Cengiz Yavaş, projeyle ilgili detaylar da vererek, "Kordon'da ve sahil şeridinde çok kötü binalar görüyoruz. İzmir'in binaları kente uygun bir renge boyanmalı. Bazı bölgeler rengarenk, bazı bölgeler kentin görselliğine uygun bir pastel renkte olmalı. İzmir'i anlatacak, İzmir'in İzmirliliğini vurgulayacak renkler bulunmalı. Bu renk cümbüşü kenti ziyarete gelen turisti ve içinde yaşayan insanları cezbeder. Örneğin Mezarlıkbaşı'ndaki binalar boyanmalı ve renkleri içimizi açmalıdır. Bu çalışmalar halkın ve toplumun tüm kesimlerin ortak görüşüyle yapılabilir. Kordon'da, ana arterlerde ve simgesel bölgelerde, mimariyi bozmadan çalışmalar yapılmalıdır" diye konuştu. 

Makyaj tazelenecek
Cengiz Yavaş, "Bu projenin topyekun sahiplenilmesi İzmir'e yarar sağlayacaktır. Bir sokak, bir cadde değil, ana arterler, EXPO alanının olduğu bölüm ve havaalanında gelen güzergahın düzenlenmesi projesidir. 'İzmir'in Bir Rengi Olmalı' projesi, şehircilik ve mimarlık ilkeleri açısından değerlendirildiğinde kentin toplumsal psikolojisini de olumlu yönde etkileyecektir. Bunu sadece bir meslek odası yapamaz. Öncelikle genel siyasi irade, yerel iktidar ve İzmir Büyükşehir Belediyesi bu çalışmada etkin rol oynamalıdır. Mutlaka mimarlık ve şehir plancılığı bölümleri destek vermelidir. Bu projeyi EXPO için yapıyoruz ancak asıl kazançlı çıkacak olan İzmir halkıdır. İzmir'in makyajını tazeleyeceğiz" dedi.

Baran: Her türlü desteği veririz
İZSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Baran, "EXPO konusunda dernek olarak ne gerekiyorsa karşılık beklemeden yapmaya hazırız. İzmir'i düşünen kişilerle birlikte, kentin geleceğine katkı sağlayacak eserler hazırlamak gerekiyor. Kentin çehresinin değiştirilmesi, yeşil alanların arttırılması ve görsel bir düzenleme yapılması hem EXPO açısından hem de kent kimliği açısından olumlu olacaktır" dedi.
İzmir'in yeni sloganı ve logosunu hazırlayan dünyaca ünlü tasarımcı Emrah Yücel ise, "Projenin iyice incelenmesi gerekiyor. Dünyada anıtsal mimari denen bir şey var. Şehirlerin öne çıkmasında büyük etkendir. Projenin İzmir'de renk veya anıtsal olarak faydasının araştırılması gerekiyor. Bu tür çalışmalar kentlerin farklı bir kimlik kazanması için önemli adımlardır" diye konuştu. (Yeni Asır)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.