Dolar 34,5424
%0.18
Euro 36,0063
%-0.62
Altın 3.005,890
%1.48
Bist-100 9.550,00
%1.94

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir Tabip Odası: Sağlıkta sorunlar bitmiyor

İzmir Tabip Odası: Sağlıkta sorunlar bitmiyor

İzmir Tabip Odası, sağlık ve tıp alanı başta olmak üzere ülke gündeminde öne çıkan belirli konulara dikkat çekmek için basın toplantısı düzenledi. Samsun’da görev yaptığı hastanede 29 Mayıs 2015’te uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden doktor Kamil Furtun'u vefatının dokuzuncu yıldönümünde saygıyla, sevgi ve özlemle andıklarını belirterek söze başlayan İzmir Tabip Odası Başkanı Mehmet Ceyhun Özyurt, Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın piyasalaştırılması ve hekimleri değersizleştiren söylemlerin sağlıkta şiddeti arttırdığını vurguladı.

  • Ege Postası
  • 29.05.2024 - 13:17
  • Güncelleme: 29.05.2024 - 14:44

EGE POSTASI - İzmir Tabip Odası’nca bugün Oda binasında “Sağlıkta Sorunlar Bitmiyor” başlığı ile basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşsan Özyurt, “Sağlıkta Dönüşüm Programı ve sağlık hizmetlerinin piyasalaştırılması sonucu oluşan “kışkırtılmış sağlık talebi”, hastayı müşteri, hekimi ucuz işgücü olarak gören anlayış, hekimleri ve hekimlik mesleğini değersizleştiren söylemler her geçen gün sağlıkta şiddetin artmasına neden oluyor” dedi. Etkin ve uygulanabilir bir sağlıkta şiddet yasasının tam olarak hayata geçirilemeyişi, sağlık kuruluşlarında yeterli güvenlik önlemlerinin alınamayışı hekimlerin yaşamlarından kaygı duyarak çalışmalarına neden olduğuna dikkat çeken Özyurt, Tabip Odası olarak sağlıkta şiddete, sağlıkta teröre “Artık Yeter” diyoruz” ifadelerini kullandı.

ADİL ÜCRET İÇİN YASAL DÜZENLEME ÇAĞRISI

Kısa süre önce SGK tarafından emekli hekimlerin aylık kalemlerinden birisine yansıtılması gereken artış oranının “yanlışlıkla fazla yansıtıldığı” gerekçesiyle “1,5 yıllık süre içinde 3 bin 800-5 bin 900 TL fazla ödeme yapıldığı” açıklamasıyla emekli hekim aylıklarından kesinti yapıldığına dikkat çeken Özyurt, “Hekimlerin maaşları farklı ödeme kalemleri üzerinden hesaplanmakta, temel maaş kalemi yanında ek ödeme için yıllara göre değişen uygulamalar bulunmaktadır. Hekimler için “aylık tek bir ücret hesabına” dayalı maaş ödemesi yapılması durumunda bu tür karışıklar ve mağduriyetler ortaya çıkmayacaktır. Tüm hekimlere emekliliğe yansıyacak, insanca yaşam olanağı sağlayacak tek, adil bir ücret politikası için yasal düzenleme yapılmalıdır” çağrısında bulundu.

NİTELİKLİ UZMANLIK EĞİTİMİNDE GEREKEN ŞARTLAR KALDIRILDI

Özyurt, 16 Mayıs 2024 tarihinde Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği’nin yapılan değişiklik ile “Tıpta Uzmanlık Eğitimi gören asistan hekimlerin tekrar TUS’a girmesi durumunda mesleki bilgi puanlarının %5 oranında düşürülmesi” hükmü getirildiğine dikkat çekerek, “Bu düzenlemeyi asistan hekimlerin eğitim hakkına yönelik ölçüsüz ve ağır bir kısıtlama olarak değerlendiriyoruz. Asistan hekimlerin uzmanlık eğitimi gördükleri branşı ya da kurumu değiştirmelerinin en önemli nedeni uzmanlık eğitiminde yaşanan yetersizlikler ve sorunlardır. Örnek vermek gerekirse, donanım ve insan gücü kaynakları büyük ölçüde İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi’ne aktarılan Bozyaka Eğitim Araştırma Hastanesi’nde yeterli ve nitelikli bir uzmanlık eğitimi için gereken şartlar ortadan kaldırılmış, buna rağmen asistan hekimlerin işgücünden yararlanmak üzere bazı eğitim klinikleri göstermelik olarak hastanede bırakılmıştır. Bu koşullar altında uzmanlık eğitimi almaya çalışan asistan hekimler de eğitim verme sorumluluğu yüklenen eğiticiler de mağdur edilmektedir” ifadelerini kullandı. Sorunun çözümü için asistan hekimlerin koşullarının düzeltilmesi, uzmanlık eğitiminin aynı standartta, nitelikli hale getirilmesi sağlanmalıdır” çağrısında bulunan Özyurt, “Hem tıp eğitiminde hem tıpta uzmanlık eğitiminde nitelik kaybı yaşanırken hafta başında Cumhurbaşkanı Yardımcısının yazılı basında yer bulan konuşmasında 22 olan üniversite sayısını 208’e çıkarmakla övünmesini ise manidar buluyoruz” dedi.

VERGİ YÜZDE 15’İ AŞMASIN

İzmir’de bazı kamu hastanelerinde sendikal eylemlere katılan meslektaşlarımıza ve sağlık çalışanlarına yönelik cezai işlemler başlatıldığı anlaşıldığını dile getiren Özyurt, “Hekimin üyesi bulunduğu meslek kuruluşu veya sendikanın çağrısına uyması, bu amaçla hak arama mücadelesinde bulunması anayasal hakkıdır. Buna karşın idare tarafından uygulanmak istenen yaptırımlar adil değildir, hukuk ilkeleriyle bağdaşmamaktadır” dedi. Aile hekimlerinin on üç haftadır her çarşamba günü yüksek vergi kesintilerine karşı sesini duyurmaya çalıştığını vurgulayan Özyurt, “Yıl sonuna doğru %35’lere çıkan yüksek vergi kesintileri nedeniyle başlatılan bu eylemde aile hekimleri adaletsizliğe ve eşitsizliğe itirazımızı dile getiriyor. Bu eylemle; aslında gelir dağılımı konusunda adaletsizliğin en ağır şekilde yaşandığı, çalışanların çoğunluğunun açlık sınırının altında ücretlerle hayatını sürdürmek zorunda bırakıldığı ülkemizde ciddi bir toplumsal sorun olan vergi adaletsizliği bir şekilde ifade ediliyor. Enflasyon oranının bu kadar yüksek olduğu bir ortamda hekimler insanca yaşamak için gerekli olan emekliliğe yansıyan tek maaşı talep ederken verginin %15’i aşmamasını istiyor” diye konuştu. 
Özyurt, Onaylı Randevu Sistemi ülkenin sağlık sorunlarına bir çözüm getirmeyeceğinin altını çizerek, “Sağlık Bakanlığı’nın bu tür uygulamalarının hekimler ve sağlık çalışanlarının sorunlarına çözüm olmayacağına, halkın sağlık hizmetlerine erişimine bir katkı sunmayacağına inanıyoruz. Mevcut durumda hekimler zaten yoğun bir iş yükü altında ezilirken esas sıkıntıları göz ardı edip sorunu basit uygulama değişiklikleriyle çözülecek teknik bir aksaklık gibi göstermek yeni bir kaos yaratacaktır. İş yükünü daha da arttıracak bu tutumdan tüm sağlık çalışanları zarar görecektir” diye konuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.