Dolar 34,1247
%0.05
Euro 38,2422
%0.2
Altın 2.916,320
%0.06
Bist-100 10.033,00
%0.03

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir'de 1. Ulusal Çocuk Genetik Sempozyumu düzenlendi

İzmir'de 1. Ulusal Çocuk Genetik Sempozyumu düzenlendi

Çocuk Genetik Hastalıkları Derneği'nin, İzmir'de Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Genetik Hastalıkları Bilim Dalı'nın evsahipliğinde düzenlediği 1. Ulusal Çocuk Genetik Sempozyumu, yerli ve yabancı akademisyenlerin...

  • Ege Postası
  • 27.09.2013 - 14:13
Çocuk Genetik Hastalıkları Derneği'nin, İzmir'de Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Genetik Hastalıkları Bilim Dalı'nın evsahipliğinde düzenlediği 1. Ulusal Çocuk Genetik Sempozyumu, yerli ve yabancı akademisyenlerin katılımıyla yapıldı. Derneğin İnciraltı Yerleşkesi Kurucu Öğretim Üyeleri Konferans Salonu’nda iki gün süren sempozyumda Almanya Charité Universitätsmedizin Berlin Institut für Medizinische Genetik und Humangenetik'ten Prof. Dr. Stefan Mundlos, genetiğin geleceği üzerine bilgi verdi.

Dernek Başkanı Prof. Dr. Ergül Tunçbilek, yaptığı açıklamada, “2000’li yıllarda genetik artık çok popüler, güven duyulan, inanılan bir bilim dalı haline geldi. Bu kadar hızlı ve sansasyonel bir şekilde popülarize olan bu bilim dalıyla ilgili ortalıkta yanlış yorumlanan bilgiler de dolaştı. Bugün artık yazılı ve sözlü basında, ilanlarda, her yerde genetiği görüyoruz. İnsanlar genetiğin yaptıklarına, yapacaklarına büyük hayranlık duyuyorlar ve aynı zamanda çekiniyorlar. Belki hayatın doğal akışına biraz fazla müdahalecilik olarak görüyorlar. Bu nedenle eğer genetik tıpla ve çocuk hastalıklarıyla bu kadar iç içe olacaksa çok iyi yetişmiş, olayları çok iyi özümsemiş, bunları anlayabileceği şekilde hasta yakınına sunabilen, çözümler sunan kişilere ihtiyaç var. Bu bakımdan çocuk genetik uzmanlarına, önümüzdeki yıllarda büyük görevler düşecek.” dedi.

Sempozyum Eşbaşkanı ve DEÜ Tıp Fakültesi Çocuk Genetik Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Derya Erçal ise, “Genetik, multidisipliner bir daldır. Pediatri (çocuk) servislerinde yatan olguların yarısından fazlasında genetik bir nedenin bulunması, çocuk genetiği konusundaki bilgi ve eğitimin önemini ortaya koyar. Ülkemizde her zaman saygıyla anacağımız klinik genetik hizmetinin kurucularının büyük çoğunluğunun pediatrist olması bir rastlantı değildir. Bu nedenle özellikle pediatristlere genetik bilimindeki gelişmeleri aktararak bilgi düzeyini yükseltmek, sadece hastalarımıza çağdaş sağlık hizmeti vermek değil, aynı zamanda hepimizin hedefi olmalı, çünkü genetik danışmanlık artık çağımızda tıbbi hizmetin altın standardıdır. Çocuk genetik yan dal uzmanlığı, asla tıbbi genetik uzmanlığının alternatifi değildir, çünkü çocuk genetikçi olgunun sadece genetikle ilişkili sağlık sorunlarıyla ilgilenirken tıbbi genetikçinin ilgi alanı daha da genişleyerek, yakın akrabalar da dahil olmak üzere tüm aileyi kapsar. Bu nedenle ilgili meslektaşlar birbirlerinin tamamlayıcısı olarak çalıştıkları takdirde ideal sağlık hizmeti verilebilmesi olasıdır.” şeklinde konuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.