Dolar 34,2398
%0.28
Euro 37,6309
%-0.37
Altın 2.922,340
%0.22
Bist-100 9.109,00
%2.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir'de 19 Mayıs coşkusu

İzmir'de 19 Mayıs coşkusu

İzmir 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutladı. Kentin dört bir yanında belediyelerin düzenlediği etkinlikler halkın yoğun katılımı ile gerçekleşti.

  • Ege Postası
  • 19.05.2013 - 14:30
EGEPOSTASI- 19 Mayıs Atatürk'ü anma, gençlik ve spor bayramı tüm yurtta olduğu gibi İzmir’de de törenlerle kutlandı. Etkinlikler sabah erken saatlerde başladı. Belediyelerin düzenlediği etkinliklerde Belediye Başkanları çelenk koyma törenleri gerçekleştirdi ve konuşmalar yaptı.

Bayraklı'da 19 Mayıs Coşkusu

19 Mayıs Atatürk'ü anma, gençlik ve spor bayramı tüm yurtta olduğu gibi Bayraklı'da da törenlerle kutlandı. Konuşmasında Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün 94 yıl önce Samsun'a ayak basarak, kurtuluş savaşının kıvılcımını ateşlemesin yarınlar için önemine değinen Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, "Bayramlarımızı unutturmayacağız" dedi.
Bayraklı'da 19 Mayıs etkinlikleri sabah erken saatte Atatürk anıtına çelenk sunumuyla başladı. Kutlamaların iptal edilmesiyle birlikte statlardan alanlara alınan programlar dahilinde ve hazırlanan yeni yönetmeliğe göre sabahki etkinlikte anıta sadece ilçe milli eğitim müdürlüğü çelengi konuldu. Daha sonra düzenlenen ikinci etkinlikte Bayraklı Belediyesi, Bayraklı CHP ilçe örgütü ve ADD Bayraklı Şubesi çelenkleri Ata'nın huzuruna bırakıldı.



Öğrencilerden anlamlı mesaj
Sabahki törenin ardından Cengizhan Mahallesi'ndeki Ali Osman Konakçı Kız Teknik ve Meslek Lisesi öğretmen ve öğrencileri tarafından hazırlanan programa geçildi. Etkinliğe Bayraklı ilçe Milli Eğitim Müdürü Şahan Çöker de katıldı. Çöker, yaptığı kısa konuşmada Türkiye'nin muasır medeniyetler seviyesine çıkmasında gençlere büyük görev düştüğünü belirterek, öğrencilere "Hiçbir zorluk sizi yıldırmasın" diye de öğütte bulundu. Konuşmanın ardından öğrencilerin sunduğu ritm, dans ve taekwondo gösterileri ile öğretmenler tarafından hazırlanan halk oyunları gösterisi büyük beğeni topladı. Öğrencilerin "Ülkemiz, okuyan kızlarla kalkınacaktır" temalı tiyatral gösterisi de büyük alkış aldı.

"Bayramlarımızı unutturmayacağız"
Okuldaki gösterinin ardından Atatürk anıtına çelenk sunumu bu kez Bayraklı Belediyesi, CHP ilçe örgütü ve ADD tarafından gerçekleştirildi. Bayraklı Sevgi Yolu'nda başlayan yürüyüş, marşlarla birlikte Atatürk anıtına kadar devam etti. Korteje, esnaf ve çarşıdaki vatandaşlar da alkışlarla destek verdi. Çelenk sunumu töreninde kısa konuşan CHP Bayraklı ilçe başkanı Levent Ölçer ise, "Cumhuriyet'e ve bayramlarımıza sahip çıkmak, sadece CHP'nin görevi değildir" diyerek, herkesi sağduyulu olmaya davet etti. Ülkemizdeki önemli günlerin, resmi bayramların yavaş yavaş unutturulmak istenmesine sitem eden Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ ise, "Sabah heykel önünde düzenlenen ve 2 dakika süren etkinlikte Belediye'nin çelengini koyamadık. Çünkü yeni yönetmeliğe göre sadece Milli Eğitim Müdürlüğü bu sunumu gerçekleştirdi. Biz çelenk sunsak, buraya binlerce çiçek yığsak, dakikalarca saygı duruşunda bulunsak ne olu? Biz bunu Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu, Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk için, silah arkadaşları için, sevgimiz ve saygımızdan yapıyoruz. ABD, AB veya bu ülkeyi bölmek isteyenler için yapmıyoruz. Ancak bu böyle gitmeyecek. Bunlar da bir gün sona erecek. Türkiye'de bayramlar yeniden rahatça kutlanabilecek. Bu dünya Sultan Süleyman'a kalmadı, kimseye de kalmayacak. Biz üzerimize düşeni yapacağız ve bayramlarımızı unutturmayacağız" diye konuştu.



Buca’da 19 Mayıs Bayramı’na sivil kutlama

19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı Belediye Başkanı Ercan Tatı’nın çağrısı üzerine ikinci kez kutlandı. Kutlamaya sivil toplum örgütleri ve Bucalılar katıldı.

19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nnda genel törenlerin yasaklanması, Atatürk anıtına sadece Milli Eğitim Müdürlüğü’nün çelenk koyma kararına Bucalılar bu yıl da tepki gösterdi. Alternatif bir kutlama yapan Buca’daki sivil toplum örgütleri, Belediye Başkanı Ercan Tatı ile birlikte anıta çelenk koydular.

Buca’da yıllardan beri Stadyumda yapılan törenler bu yıl Şirinyer Anadolu Lisesi’ne alındı. Çevik Bir Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na sadece Milli Eğitim Müdürü çelenk koyarken, Belediye Başkanı Ercan Tatı burada yapılan törene katıldı. Buca Kaymakamı Şenol Bozacıoğlu’nun da katıldığı Şirinyer Anadolu Lisesi’ndeki törenlere katılım halk düzeyinde gerçekleşmedi ve kısa sürede bitti.

Bayramlarımızı unutturamayacaklar
Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı, CHP İlçe Başkanı Bektaş Gül, Buca Kent Konseyi Başkanı Rezzan Gedik, Buca ADD Başkanı Şahin yücel, Buca Muhtarlar Derneği Başkanı Eşfak Yurdanur’un da aralarında bulunduğu birçok kuruluşun katıldığı yürüyüşle Heykel’den Çevik Bir Meydanı’na eşi Oya Tatı ile birlikte yürüyen Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı, Cumhuriyet değerlerine yönelik saldırılara dikkat çekti. Tatı, en önemli günlerimizi unutturmaya çalıştıklarının altını çizdi şunları söyledi: “Önemli bir soğutma politikası var. Bu bayramın adı Mustafa Kemal Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı. Ama bir haftadır okuyoruim Gençlik ve Spor Bayramı yazıyor gazetelerde. Adını söyletmemekle unutturamazsınız hala bunu anlamadılar. Kutlamalar, 23 Nisan, 19 Mayıs, 29 Ekim alanlarda meydanlarda yapardık coşkuyla yapardık. Ama her ne hikmetse iki yıldır kıyıda köşede yapıyoruz. Sabah saat 09.00’da sizleri temsilen geldim. 25 -30 kişi bir çiçek koydu. Daha sonra da geçen sene bir sosyal tesiste bu yılda bir okulda kutlandı. 19 Mayıs’ı böyle kutlamak Mustafa Kemal’in çocuklarına yakışmıyor. Bizi böyle kutlamaya yöneltenler utansın. İçimizdeki heyecanımızı bastırıp bizim de unutmamızı bekliyorlar. Ama 19 Mayıs’ta Mustafa Kemal Samsun’a çıkarken hangi heyecanı duyuyorsa biz de aynı heyecanı duyuyoruz. Sakarya’daki Dumlupınar’daki heyecanla yaşıyoruz. 9 Eylül’de İzmir’e girerken neysek şimdi de oyuz. TBMM kurulurken o heyecanı yaşayanlarla aynı heyecanı şimdi de yaşıyoruz. 29 Ekim’de Cumhuriyet ilan edilirken nasıl elleri titriyorsa bizim kalbimiz elimiz ayağımız hala titriyor. Lozan’ı imzalatırken İsmet Paşa, Sevr’i yırtıp Avrupa’yı diz çöktürürken, nasıl heyecanlanıyorsa aynı heyecanı biz de yaşıyoruz. Bizim heyecanımızı bitiremezler. Ama bu heyecan onları boğacaktır buna emin olun arkadaşlar.”

Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı, Atatürkçülüğün, laikliğin kendileri için bir söylem olmadığını da anımsattı. Tatı, “Mustafa Kemal Atatürk’ün yolunda ya yürürüz ya ölürüz başka çaremiz yok. Cumhuriyetimiz daha da büyüyecek, bayrağımız daha fazla dalgalanacak” dedi.

Buca CHP İlçe Başkanı Bektaş Gül de yaptığı konuşmada AKP Hükümeti’nin meydanları halka kapatmaya çalıştığını, bunun nedeninin de halktan korkmak olarak değerlendirdi.



Çiğli’de 19 Mayıs yürüyüşü
Çiğli’de 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları, CHP Çiğli İlçe Binası önünde başlayıp Cumhuriyet Meydanı’nda sona eren yürüyüş ve ardından düzenlenen çelenk sunma töreniyle yapıldı.

Çiğli Cumhuriyet Meydanı’nda yapılan resmi törenin ardından, CHP İlçe Binası önünde toplanan partililer ellerinde Türk bayrakları ile yürüyüşe geçtiler. Çiğli Belediye Başkanı Metin Solak, CHP İlçe Başkanı Nihat Gültekin ile partililer Cumhuriyet Meydanı’na kadar yürüdüler. Başkan Solak ve İlçe Başkanı Gültekin burada Atatürk Anıtı’na çelenk koydular.

Başkan Metin Solak, Ulusal kurtuluş savaşının yapıldığı bu önemli günde ciddi bir mutluluk yaşadıklarını belirterek, “Mustafa Kemal’in benim doğum günüm 19 Mayıstır dediği bu gün bizim için çok değerli ve anlamlıdır. Türkiye Cumhuriyetinin bağrından kopan Mustafa Kemaller bu cumhuriyetin koruyucusu olacaktır” dedi.

CHP İlçe Başkanı Nihat Gültekin de karanlıktan aydınlığa ilk adımın atıldığı bu önemli günde, 19 mayıs meşalesini kimsenin söndüremeyeceğini söyledi.



Narlıdere 19 Mayıs’ı kutladı
Narlıdere 19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramını, Demokrasi meydanında düzenlediği tören ile kutladı.

Ahmet Piriştina Demokrasi Meydanında gerçekleştirilen törene Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, CHP Narlıdere İlçe Başkanı Asker Güneş, partililer, belediye meclis üyeleri, sivil toplum örgütü temsilcileri, dernekler ile vatandaşlar katıldı.

Demokrasi Meydanında Atatürk anıtına çelenk koyan Başkan Abdül Batur, tören şeref defterine Narlıdere halkı adına şu satırları yazdı.
“Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 19 19’da Samsun’a çıkışı ile başlayan Kurtuluş Savaşı ruhunu ateşlendiği gün işte bugündür. 94 yıl sonra bugün bu alanda bulunan Atatürk sevdalıları ile birlikte hepimizin gençlerimizi bu özel günde, Atatürk'ün bıraktığı emanete sahip çıkmaya davet ediyoruz. Ulu önder Atatürk'ün dediği gibi, gençlerine değer veren, onları hak ettikleri gibi en iyi şekilde yetiştiren ve yarınlara hazırlayan uluslar geleceklerine güvenle bakabilirler.

Türk Ulusunu arkasına alarak tüm Dünya Uluslarına karşı gerçekleştirdiği büyük ve onurlu mücadeleden başarıyla çıkan Ulu Önder Atatürk’ün, "En büyük eserimdir" dediği Türkiye Cumhuriyeti'ni, inanıp güvendiği Türk gençliğine emanet etmiştir. Türk Gençliğinin de bu güne kadar olduğu gibi bundan sonrada Ata'sının emanetine sahip çıkacağına inancımız tamdır.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, Silah Arkadaşları ve Türk Milletinin bir arada gerçekleştirdikleri kurtuluş mücadelesi, Türkiye Cumhuriyeti yaşadıkça asla unutulmayacaktır. Gençlerimiz yollarına, geçmişten devraldıkları bilgi ve deneyim ve kendilerine bırakılan emaneti büyük bir onurla gelecek kuşaklara taşıyacaklardır.

Bu düşüncelerle Ulusal bağımsızlığımız, demokratik, laik bir Türkiye Cumhuriyeti için canlarını bu uğurda feda eden büyük Önder Atatürk, silah arkadaşları, Şehit ve Gazilerimizi bir kez daha saygı ve minnetle anıyor, başta gençlerimizin olmak üzere tüm ulusumuzun 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı'nı en içten dileklerimizle kutluyoruz”


Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.