Dolar 34,1012
%0.25
Euro 38,1192
%0.17
Altın 2.876,580
%1.67
Bist-100 9.900,00
%-0.76

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir'de 'Yaşlılık Ceza mı Ödül mü'' paneli düzenlendi

İzmir'de 'Yaşlılık Ceza mı Ödül mü'' paneli düzenlendi

İzmir'de Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Geriatri Bilim Dalı’nın evsahipliğinde, Dünya Yaşlılar Günü dolayısıyla düzenlenen Geriatri Günleri, Kurucu Öğretim Üyeleri Konferans Salonu’ndaki panelle başladı. "Yaşlılık...

  • Ege Postası
  • 30.09.2013 - 16:01
İzmir'de Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Geriatri Bilim Dalı’nın evsahipliğinde, Dünya Yaşlılar Günü dolayısıyla düzenlenen Geriatri Günleri, Kurucu Öğretim Üyeleri Konferans Salonu’ndaki panelle başladı. "Yaşlılık Ceza mı Ödül mü'" isimli iki gün sürecek panele DEÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tülay Canda, DEÜ Hastanesi Başhekimi ve Geriatri Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Refik Mas, Türk Geriatri Vakfı Başkan Vekili Prof. Dr. Rüvide Bayraktar, çeşitli üniversiteler ve sağlık kuruluşlarının temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Dünya üzerinde giderek artan yaşlı nüfusun sıkıntılarına dikkat çekilen panelde konuşan Rektör Füzün, yakın bir zamana kadar genç nüfusuyla övünen Türkiye’nin, batı ülkeleri gibi yaşlanma sürecine girdiğini, bu sebeple geriatri bilim dalı ve geriatristlere çok ihtiyaç olacağını söyledi: “Üniversitemizde biraz geç kalmış olan Geriatri Bilim Dalı’nı, birtakım zorlukları da aşarak kurduk ve bugün bir geriatri sempozyumu yapabilir duruma geldik. Bundan büyük memnuniyet duyuyorum. Ben tüm katılımcılara emeklerinden, desteklerinden dolayı çok teşekkür ediyorum.”

Evsahipliği yapan Prof. Dr. Mas ise 2040 yılında Türkiye'de yaşlı nüfusun oranının yüzde 12 olacağını ifade ederek şu bilgileri verdi: “Türkiye’de de geriatri, çok yeni alanlardan birisi. Üniversitemiz Geriatri Bilim Dalı da yeni kurulmuş bir bilim dalı. Hiç unutmamamız gereken rakamsal bir özellik var, şu anda 65 yaş üzerindeki nüfusumuzun popülasyondaki oranı yüzde 7,2’dir. 2040 yılında bu oran yüzde 12 olacak. Bu şu anlama geliyor, geriatri Türkiye’de de dünyada da gittikçe önem kazanacak bir bilim dalı. DEÜ olarak, Birleşmiş Milletler tarafından belirlenen 1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü’nün önemini de vurgulayacak şekilde böyle bir etkinliğe öncülük ettik. Sayın Rektörümüz'e, büyük destekleri için teşekkür ediyoruz.”

Açılışın ardından Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Turan Işık’ın moderatörlüğünü yaptığı panelde Prof. Dr. Bayraktar, "Yaşlılık Ceza mı, Mükafat mı'" sunumuyla çarpıcı noktalar dile getirdi. Bayraktar, şunları kaydetti: "Kontrol, yaşa bağlı olanakların etkin biçimde kullanılması ve aynı anda yaşa bağlı sınırlamaların dikkate alınmasıyla mümkün olur. Bir başka deyişle kaliteli yaşam için bireyin, etkin başa çıkma stratejileriyle yaşanan kayıpları kabullenmesi gerekiyor ve aynı zamanda bunları telafi etmesi çok önemli. Bu sözünü ettiğimiz kontrol ise yaşlılığa geldiğimiz gün kazanılmıyor. Kontrolü çok küçükten, bebeklikten itibaren kazanmak gerekiyor.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.