Dolar 34,2398
%0.28
Euro 37,6309
%-0.37
Altın 2.922,340
%0.22
Bist-100 9.109,00
%2.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir'de banliyöde 3. hat müjdesi!

İzmir'de banliyöde 3. hat müjdesi!

İZMİR'de Aliağa-Menderes arası 80 kilometrelik banliyö hattında, yük ve şehirlerarası trenler nedeniyle meydana gelen sorunları çözmek ve sefer sıklığını arttırmak için uygun bölgelerde üçüncü hat ve ek tünel yapılacak.

  • Ege Postası
  • 15.10.2013 - 08:06
iZMİR- Aliağa-Menderes hattının proje aşamasında sık sık gündeme gelen ve üçüncü hattın banliyö ve şehirlerarası yük ve yolcu taşımacılığı entegrasyonu için zorunlu olduğu tartışmaları yıllar sonra sonuç verdi.

TCDD Aliağa-Menderes arasında öncelikle üçüncü hattın döşenmesi için uygun bölgelerde çalışmalara başlamak için harekete geçti.

TCDD 3. Bölge Müdürü Selim Koçbay, kısım kısım üçüncü hat yapılacağını açıkladı.

TÜNELLERDE ÜÇÜNCÜ HAT YAPILAMAYACAK

Proje kapsamında üçüncü hatlar öncelikle kuzey aksında boş ve uygun alanlara yapılacak. İki hatlı yapılan Karşıyaka tünelleri ve Buca-Şemikler aç kapa tünelleri başta olmak üzere hattın yeraltınden geçen bölümlerinde üçüncü hat döşenemeyecek. İlk olarak TCDD'ye ait alanlar ile kamulaştırma yapılabilen düzlüklerde iki hattın yanına üçüncü bir hat eklenecek.

YEŞİLDERE'DE YENİ TÜNEL

Üçüncü hat çalışması kapsamında ayrıca Kemer istasyonu ile Koşu istasyonu arasında, hattın Atatürk Mask anıtı altından geçen Yeşildere yokuşunda yeni bir tünel imalatı yapılacak. Hat bu tünelden geçirilecek. Buca Koşu'ya yapılacak aktarma merkezi ile TCDD'nin üslendiği tramvay projesi entegre edilecek. Yolcular Koşu istasyonunda tramvay-banliyö aktarması yapabilecek. Üçüncü hat ve tünel çalışmaları banliyö hattında trafiği rahatlatacak. Teknolojisi esik hat ve yük trenlerinin arıza yapması durumunda banliyö hattında yaşanan aksamalar bu projeyle önlenecek. Yük ve hat trenleri üçüncü hatta girererek banliyönün önüne açabilecek veya arıza yaptığında buraya çekilerek trafiği olumsuz etkilemeyecek. TCDD 3. Bölge Müdürlüğü 2014 yılında bu projelere başlamak için ödenek talebinde de bulundu. Aliağa-Menderes hattının 30 kilometrelik Torbalı güzergahında ise TCDD'nin hatta, İzmir Büyükeşehir Belediyesi'nin ise istasyon ve geçitlerde yaptığı inşaatlar devam ediyor. Hattın 2014 yılı Ocak ayı itibariyle açılışının yapıl
ması planlandı.

KOÇBAY: İZMİR LİMANINA DA FAYDASI BÜYÜK OLACAK

TCDD 3. Bölge Müdürü Selim Koçbay, Aliağa-Menderes Hattı üzerinde yolcu trenleri dışında günde 72 yük treni seferi yapıldığını, bunların yanısıra Bandırma, Aydın, Denizli, Ankara, Ödemiş ve Tire'den gelen tren seferleri olduğunu belirtti. Demiryolunun şehir merkezinde üç hata çıkarılmasının trafiği rahatlatacağını belirten Koçbay, “İzmir Limanı üçüncü hattan büyük fayda sağlayacak. Yük trenleri rahatlıkla limana girip çıkabilecek. Banliyö hattında 2020'ye kadar günde 500 bin yolcu hedeflenmiş. Şimdiden günde 240 bin yolcu binişi var. Torbalı, Bergama ve Selçuk'a hattın uzayacağı düşünüldüğünde üçüncü hattın önemi ortaya çıkıyor. Yapabileceğimiz her yere üç hatlı sistemi kuracağız. Raylar döşenecek. Projeleri Ankara'ya gönderdik” dedi.

ALEV: AKSAKLIKLAR ÖNLENİR; YOLCU SAYISI ARTAR

İzmir Metro A.Ş. Genel Müdürü ve İZBAN Genel Müdür Yardımcısı Sönmez Alev de üçüncü hat ve yapılacak ek tünellerin raylı sistem trafiğine olumlu katkısı olacağını söyledi. Arızalar ve seferlerın çakışması durumunda üçüncü hatların aksamaların olmamasını sağlayacağını, trenlerin durmadan yola devam edebileceğini belirten Alev, İZBAN'ın ve İzmir Metrosu'nun daha çok yolcu taşıyabileceğini söyledi.(dha)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.