Tahtalı Havzası'nda ruhsat tartışması
İzmir’in Gaziemir ilçesinde, Tahtalı Barajı Koruma Havzası'nda bulunan ve yıkım kararı alınan binaya, CHP’li belediye tarafından iç tadilat ruhsatı verildi. Özel okul yapılmak istendiği öğrenilen binaya, Gaziemir Belediyesi tarafından önce yıkım kararı verildi. Belediye, bir süre sonra aynı bina hakkında iç tadilat ruhsatı çıkardı.
- Ege Postası
- 14.10.2013 - 14:25
'YAPILAN İŞ, KANUN TANIMAZLIK'
Durumu değerlendiren AK Parti Gaziemir İlçe Başkanı Sabır Telingün, yapılan işin kanun tanımazlık olduğunu söyledi: “Havzada arazisi bulunanlar da yapılan çalışmanın iç tadilat olmadığını ve yeni bir inşaatın sürmekte olduğunu biliyor. Süreci yakından takip ediyoruz. Bu iş, Türkiye'nin gündemine oturması gereken bir iş. Bu binayı yıkıp okul açmak için çaba içindeler, Gaziemir Belediyesi burayı önce mühürledi ama sözde mühürledi. Adamlar bu süreçte binayı tamamladı zaten. Gaziemir Belediyesi, önce yıkım kararı aldı ama sonradan binayı yıkmadığı gibi bir de iç tadilat ruhsatı verdi. İZSU'nun olumsuz raporuna rağmen bu yapıldı. Bu, kanun tanımazlıktır. Konu, belediye meclisinde gündeme gelmedi. Belediye başkanıyla zaten mecliste konuşmanın da imkanı yok.
AK Parti İzmir Milletvekili Hamza Dağ da, “Tahtalı havzası içinde gariban vatandaş başını sokacağı bir yer yapmak istediğinde Büyükşehir Belediyesi başlarına yıkıyor. Okul yapılmak istenen binayla ilgili durdurma kararı olmasına rağmen Gaziemir Belediyesi'nin iç tadilat ruhsatı vermesi, akla başka şeyler getiriyor. Bu bina buraya yapılırken ilçe belediyesi, Büyükşehir Belediyesi neredeyd? Acaba hangi ilişkilerle böyle bir ruhsatın verildiğinin sorgulanması gerektiği kanaatindeyim. İlgili kurumların, bu olayı çözeceğine inanıyorum." dedi.
Konuyla ilgili bilgi veren DSİ 2. Bölge Müdürlüğü yetkilileri ise şunları kaydetti: "Tahtalı Barajı, işletmede olan bir barajımız ve burası bir koruma havzası. İZSU'nun bununla ilgili yönetmelikleri var. Bu yönetmeliklere herkes uymak zorunda. Havzalarda hangi mesafelerde neler yapılabilir, neler yapılamaz bunlar bellidir ve herkes uymak zorundadır."
Bu arada daha önce CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu konuyla özel olarak ilgilenmiş, İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğan'a problemin çözülmesi için talimat vermişti. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise binadaki faaliyetin kaçak olarak sürdürüldüğünü dile getirerek, sahiplerince okul yapılması istenen bina için, "Buraya hangi kurum ruhsat verecek, göreceğiz." demişti. (Cihan)
İddiaların gündeme gelmesinin ardından İZSU'dan yazılı bir açıklamayla, kaçak yapılaşmaya izin verilmediği vurgulandı.
İZSU’dan Tahtalı açıklaması:
“Sorumluluk alanımızda kaçak yapıya izin vermeyiz”
İZSU Genel Müdürlüğü, Tahtalı Havzası’nda kendi sorumluluk alanında kalan hiçbir yapıya imar izni vermediğini, bugüne kadar havzada 530 kaçak binanın yıkımının yaptığını, 23 Ekim 2013 tarihinde de 12 binanın daha yıkımının yapılacağını açıkladı.
Yapılan açıklamada, orta ve uzun mesafeli koruma alanlarında sorumluluğun ilçe belediyelerinde olduğu belirtilerek, “İZSU denetim ekipleri, 2012 yılında binada tadilat yapıldığını tespit ederek tutanak tutu. İlgili ilçe belediyesi tarafından binanın mühürlendiği ve yıkılacağı belirtildi. İZSU’nun sorumluluk alanı; koruma havzası, kısa mesafe koruma alanı ve dere mutlak koruma alanlarındadır. İZSU, tüm koruma alanında denetimlerini yapmakta ve kendi sorumluluk alanlarında görevini yerine getirmektedir. Bugüne kadar sorumluluk alanımızda 530 kaçak yapının yıkımını yaptık. 23 Ekim 2013 tarihinde, 12 binanın daha yıkımını gerçekleştireceğiz” denildi.
1. sınıf kalitede
İZSU’dan yapılan açıklamada, kente sağlıklı içme suyu sağlamak için Tahtalı Barajı’nda düzenli kontrol ve denetimlerin yapıldığı, haftada bir kez alınan numunelerde, suyun “A1 sınıf içilebilir su” kalitesinde çıktığı belirtildi.
Yorum Yazın