Dolar 34,0973
%0.24
Euro 38,0933
%0.1
Altın 2.875,160
%1.62
Bist-100 9.900,00
%-0.76

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir'den Diyarbakır çıkarması

İzmir'den Diyarbakır çıkarması

İzmir'in Diyarbakır çıkarmasında tüm gözler iki Başkanın, Aziz Kocaoğlu'yla, Osman Baydemir'in üzerindeydi. Baydemir düzenlenen basın toplantısında sözlerini Kürtçe hoşgeldiniz diye bitirdi. Kocaoğlu konuşmasına Diyarbakırlı Cahit Sıtkı Tarancı’nın “Memleket isterim” şiiri ile son verdi.

  • Ege Postası
  • 23.05.2013 - 13:49
 ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ - Başkan Aziz Kocaoğlu, İzmir’den gelen heyet ile birlikte Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nde Osman Baydemir’i ziyaret ederek ortak bir basın toplantısı düzenledi. Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan ikiliden söz alan Başkan Baydemir, Diyarbakır’ın 8 bin yıllık geçmişine değinerek, “Burada uygarlık hiçbir zaman kesintiye uğramadı. Burada 33 ayrı medeniyetin izleri var. İki belediye bir ilke imza atıyor. Cumhuriyet tarihi boyunca ilk kez iki belediye bu çapta büyük bir katılım ile bir araya geliyor. İzmir’le Diyarbakır buluşmasının ikinci ayağı burada gerçekleşiyor. Biz birlikte yaşamayı başarıyor ve bu sürece inanan, inanmayan herkesle birlikte anlaşabiliyoruz. 30 yıllık zaman dilimi içerisinde insanlarımız çok önemli sıkıntılarla karşılaştılar. Bu çatışmasızlık ortamının kalıcı bir barışa dönüşmesini diliyorum. Umarım bu ülkenin hiçbir ferdi bir daha kardeş kavgasına tanıklık etmez. Umarım bu ülkenin annelerine bir gün kalıcı barışın müjdelerini verir, ve yine annelerin gözyaşı dökmediği bir ortam yaratabiliriz. Bu ziyaret Diyarbakır ve İzmir’i daha yakınlaştırdı. İki şehir arasında kalplerden kalplere bir barış köprüsü kuruldu. Tüm bunların ilelebet devam etmesini, hakların ve özgürlüklerin hakim olduğu özgür bir Türkiye temenni ediyorum. Dindarı ile, laiki ile, Müslüman’ı ile, Süryani’si ile, Türk’ü ile, Kürt’ü ile kardeşlik dolu bir ülke diliyorum. Siz barış isteyin, bu barışa sahip çıkın, biz istediğiniz yere döneriz” dedi. Baydemir sözlerinin sonunda Kürtçe hoş geldiniz diyerek İzmir’den gelen heyeti selamladı.



İZMİR-DİYARBAKIR KUCAKLAŞTI HABERİ İÇİN TIKLAYINIZ

Başkan Kocaoğlu’ndan Baydemir’e ikinci davet

“Diyarbakırlı hemşerilerim” diyerek sözlerine başlayan Başkan Kocaoğlu, “Bugün burada İzmir’in kanaat önerleri, iş adamları, STK temsilcileri, basın mensupları, belediye yöneticileri ile bu ziyareti gerçekleştiriyoruz. Sizler İzmir’de tekrar ev sahipliği yapmaktan onur duyar ve sizleri yeniden şehrimize bekleriz. Diyarbakır da tıpkı İzmir gibi kültürlerin iç içe geçtiği zengin bir kentimiz. İzmir 8500 yıldır barışın ve hoşgörünün hakim olduğu bir ortama sahip. Bugün Anadolu’nun her köşesinden bir hoşgörü bir tevazu fışkırıyor. Biz böyle bu ülkenin fertleriyiz. Nereye gidersek gidelim bu bilinci aşıyoruz. Ülkemizde hiç istemediğimiz bir süreç yaşandı. 76 milyon ile birlikte biz de bunun sona ermesini diliyoruz. Burada yerel yönetimlere büyük görevler düşüyor. Biz karınca misali biz birebir insanla beraberiz. Bizim yapacağımız, belediyelerin kuracağı kardeşlik bağı ve yakın ilişkiler, gelenek göreneklere saygı ve bunu içselleştirmek kalıcı barışın en önemli anahtarı. Biz bu düşüncelerle Diyarbakır’a geldik. Bir nebze de olsa barışa katkımız olursa ne mutlu bize. 4 milyon İzmir halkının selamını getirdim” dedi ve Diyarbakırlı Cahit Sıtkı Tarancı’nın “Memleket isterim” şiiri ile konuşmasına son verdi.



Belediye başkanları açıklaması, Milletvekili Denizli’ye teşekkür
Konuşmaların ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Başkan Kocaoğlu, parti politikaları ile ters olduğunu savunarak ziyarete katılmadığı ileri sürülen ilçe belediye başkanları hakkında da açıklama yaparak, “Kimin karşı olduğunu bilmiyorum.Tüm arkadaşlarımızı davet ettik. Mazereti olan arkadaşlarımız mazeretlerini bildirdi ve kimse bana böyle bir bilgi vermedi. İzmir’de bu tarz uğultuları bazı yerlerden duyar olduk, ancak böyle bir şey yok. Elbette zıt düşüncede bize karşı olan kimseler vardır. Buna saygı duyarız. Demokrasinin gereği de budur. Ancak, İzmirli hemşerilerimiz buna çok büyük destek veriyor. Önemli olan da budur, halkın takdiridir” dedi. Başkan Kocaoğlu, İlknur Denizli’nin, kendisi için yapmış olduğu ve basında da geniş yer bulan “64’üncü akil insan” benzetmesine ise “Bana verdiği bu sıfat için kendisine teşekkür ediyorum” diyerek cevap verdi.

Başkanlar’ın “Çeşme” pazarlığı
Yıllar önce Çeşme’ye tatile geldiğini belirten Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, başkan Kocaoğlu’na şakayla karışık, “Bana bir yazlık alırsanız oraya gelirim. Ama tapusunu da istiyorum. Öyle kiralık falan olmaz. Mümkünse denize sıfır olsun” dedi. Başkan Kocaoğlu Baydemir’e “Sen artık futbol sahası da istersin” diyerek karşılık verirken, “Çeşme’de belediye başkanlığına aday olmamdan korkuyorlar” esprisine ise, “Adaylığınız için bol şans dilerim. Başarılarınızın da devamını temenni ediyorum” şeklinde cevap verdi. Yapılan toplantı Baydemir’in Başkan Kocaoğlu’na üzerinde İzmir’in simgesi saat kulesinin olduğu bir tablo hediye etmesi ile son buldu.



Diyarbakır’da İzmir imbatı esti

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği gezi kapsamında Diyarbakır’a giden heyet, Valilik ve Büyükşehir Belediyesi ziyaretlerinin ardından hep birlikte öğle yemeği yedi. Heyet daha sonra, Ege Üniversitesi Konservatuarı öğretim üyeleri ve öğrencilerinden oluşan ekibin Diyarbakır Büyükşehir Tiyatrosu Sahnesi’nde seslendirdiği İzmir ve Diyarbakır türküleriyle keyifli dakikalar geçirdi. Konservatuarın Türk Halk Oyunları Bölümü’nün gösterileri ise, programa ayrı bir renk kattı. Program kapsamında İzmir ve Ege yöresinin folklöründen çeşitli örnekler sunan ekip, izleyenlerden büyük alkış aldı.

Konserin ardından, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, gösteriyi sunan ekibe bir teşekkür çiçeği verdi. Baydemir: “Yaşasın halayın, horonun, zeybeğin kardeşliği” dedi.

Program daha sonra, Türkiye’nin ilk köy tiyatro topluluğu olan Bademler Tiyatrosu’nun sahneye koyduğu ‘Susuz Yaz’ adlı tiyatro oyunuyla devam etti. Necati Cumalı’nın eserinden Metin Erksan tarafından aynı adlı sinemaya da uyarlanan oyun, izleyenlerden tam not aldı.


FİNALDE BARIŞ HALAYI
Gün boyu temaslarda bulunan ve Diyarbakır’ı gezen İzmir heyeti akşam yemeğinde tarihi Erdebil Köşkü’nde bir araya geldi. Dicle Nehri’nin kenarında bulunan köşkün bahçesinde bir yandan yemekler yenirken diğer yandan halaylar çekildi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, AK Parti Grup Başkanvekili Yusuf Kenan Çakar ve heyette yer alanlar ‘malan barkır’ türküsü eşliğinde halaylar çekti, eğlendi. Kocaoğlu’nu halaya Çakar kaldırırken güzel görüntüler oluştu. Yemekte, CHP Genel Başkan Yardımcılığı’ndan istifa eden Milletvekili Gülseren Onanç da yer aldı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.