Dolar 34,1585
%0.07
Euro 38,1984
%-0.12
Altın 2.913,770
%-0.67
Bist-100 9.775,00
%-0.55

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
“İzmir fuarcılıkla şahlanacak”

“İzmir fuarcılıkla şahlanacak”

19. MARBLE –Uluslararası Doğaltaş ve Teknoloji Fuarı’nın açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yeni fuar alanını hizmete girmesi ile birlikte İzmir’in fuarcılık konusunda şahlanacağını belirterek, “Fuarcılık sektörü kısa sürede 2-3 kat büyüyecek ve İzmir’in kalkınmasına katkı koyacaktır” diye konuştu.

  • Ege Postası
  • 27.03.2013 - 13:32
İZMİR - İZFAŞ tarafından düzenlenen ve sektöründe bir dünya markası olarak kabul edilen MARBLE –Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı, 19. kez tüm dünyaya “merhaba” dedi. Grup Dir’in dans ve ritim gösterisi açılışa renk kattı. Törenin açılış konuşmasını yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, geçtiğimiz yıl 18 yaşını doldurarak rüştünü ispat eden fuarın önümüzdeki yıl bir sıkıntı yaşanmazsa yeni fuar merkezinde 20 yaşında olacağını belirtti. Henüz fuar açılmadan once bile iş ve ihracat bağlantılarının yapıldığı haberini almaktan büyük mutluluk duyduğunu kaydeden Başkan Kocaoğlu, dünyanın her kıtasından, her coğrafyasından mermer sektörünü İzmir’de buluşturan fuarı 19 yıldır yaşatan, destek veren kuruluşlara teşekkür etti.

Parasal gücümüz var

Gaziemir’de inşaat çalışmaları devam eden fuar merkezi ile ilgili bilgiler veren Başkan Kocaoğlu, “Dünyada hiçbir metropol belediye başkanı kentin kalkınması için tek başına fuar binası yapmaya kalkmamıştır. Dünyada nasıl yapıldığı konusuna gelince odalar, bakanlıklar, hepsi bileşerek fuar alanı yapar. Bunda da belediyenin çok cüzi katkısı aranır veya aranmaz. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak yeni fuar merkezinin planlamasından, kamulaştırmasına, projelendirmesine kadar yaklaşık 400 milyon liralık yatırımla tek başına hayata geçiriyoruz. Belediye olarak ayda 30 – 35 milyon lira hak ediş ödeyerek projeyi tamamlama gücüne sahibiz” şeklinde konuştu.



İzmir kalkınacak


İzmir’in kalkınması için fuarcılığın önemli olduğuna vurgu yapan Başkan Kocaoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü; “Ulu Önderimiz’in bize verdiği görevin bilincindeyiz. Ve öncelik sıralamasını fuara vererek de yıllık yatırımımızın potansiyelimizin yarısını sadece fuara ayırmış durumdayız. Göreve başladığımız tarihten itibaren mevcut hollerimizde yapılabilecek bütün fuarları yapmak için çaba gösterdik. Yer yetersizliğinden dolayı lokomotif fuarlarımızı daha fazla büyütemediğimiz için iki üç senedir biraz frene bastığımızı ifade etmek istiyorum. İnşaatı süren fuar merkezinin tamamlanması ile birlikte İzmir fuarcılık konusunda şahlanacaktır ve fuarcılık sektörü ilk etapta 2 – 3 kat büyüyecektir. Daha bir çok ihtisas fuarları yeni fuar merkezimizde yerini alacak ve İzmir’in kalkınmasına katkıda bulunacaktır”.

Hedef EXPO 2020

Sektörün yılda 2 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini belirten İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç, “Bu artışı sürekli kılacak tedbir ve politikalar, dünya liderliğine oynayacak Türk mermer sektörünü hak ettiği noktaya getirecektir. Bunu sağlamak ve dünya markası oluşturabilmek için MARBLE gibi uluslararası fuarların geliştirilmesi çok önemlidir. İzmir ile özdeşleşen fuar, yurtdışında marka haline gelmiştir. Yeni Fuar Alanı ile birlikte bu marka daha da tescillenecektir. MARBLE, Türk ekonomisine yaptığı büyük katkılarla İzmir’in lokomotif fuarıdır” diye konuştu.

İzmir’in fuarlar ve kongreler kenti hedefinde kararlı bir şekilde çalışmalar yaptığını vurgulayan Vali Kıraç, bunun en güzel örneğinin EXPO 2020’ye ev sahipliği yapmak için yürütülen yoğun çabalar olduğunu söyledi.

Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makinaları Üreticileri Birliği Başkanı Selahattin Onur, MARBLE Fuarı’nı sektör için “doğaltaş bayramı” olarak gördüklerini söyleyerek, yer alanı sıkıntısının Büyükşehir Belediyesi tarafından çalışmalarına başlanan yeni fuar merkezi ile sona ereceğini belirtti. Sektörde yaşanan sıkıntılara da değinen Selahattin Onur, madencilik izinlerinin Başbakanlık’a bağlı olmasından dolayı izinlerin zamanında alınması konusunda zorluk yaşadıklarını vurguladı. TÜMMER Başkanı Onur, daha önce değişik ülkelerde yapılan Dünya Mermercilik Kongresi’ni Jeoloji Mühendisleri Odası ile birlikte Türkiye’de düzenleyeceklerini de ifade etti.

Geçtiğimiz 20 yılda dünyaya açılmaya başladıklarını söyleyen Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Arslan Osman Erdinç, serbest ticaret anlaşmaları ve gümrük konusunda süratli adımlar atılarak sektöre kolaylık sağlanmasını istediklerini bildirdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yrd. Dr. Nevzat Kavaklı, konuşmasında ihracatta mermerin aldığı payın yüzde 46’ya ulaşarak ilk sıraya yerleştiğini vurguladı. Sektörün gittikçe büyüdüğüne dikkat çeken Kavaklı, alınacak acil önlemlerle sektördeki sorunların giderileceğini söyledi.



MARBLE her geçen gün büyüyor


1995 yılında sadece 47 yerli firmanın katılımı ve 4719 toplam ziyaretçi sayısı ile başlayan MARBLE Fuarı’na 2012 yılında 898’i yerli, 265’i yabancı olmak üzere 1163 firma katıldı. 42 yabancı ülkenin de katılımıyla her geçen gün büyüyen fuarın profesyonel ziyaretçi sayısı 57 bin 178 oldu. Bu yıl fuara katılan firma sayısı daha da arttı. 907’si yerli, 275’i yabancı firma olmak üzere MARBLE 2013’e katılan firma sayısı 1182’ye çıktı.

38 ülke ve 41 ilden 1182 firma katılıyor

45 bin 833 m2 net alan üzerinde düzenlenen fuarda, işlenmiş, yarı işlenmiş ve ham olmak üzere yaklaşık 13 bin ton taş, 612 adet blok mermer ve doğaltaş taş sergileniyor.

Fuara 38 ülkeden, ABD, Almanya, Belçika, Brezilya, Kanada, Çin, Mısır, Fransa, Yunanistan, Hong Kong, Hindistan, Irak, İran, İtalya, İspanya, Japonya, KKTC, Kore, Kuzey İrlanda, Libya, Makedonya, Mauritius, Umman, Polonya, Portekiz, Katar, Romanya, Rusya, San Marino, Suriye, İsveç, Hollanda, BAE, Ukrayna, Birleşik Krallık, Ürdün, Çek Cumhuriyet, Tayvan’dan firmalar katılıyor.

Fuara; Adana, Afyonkarahisar, Amasya, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bolu, Burdur, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Elazığ, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Isparta, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Karaman, Kayseri, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Kütahya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Nevşehir, Osmaniye, Sakarya, Sivas, Tokat, Trabzon, Uşak, Van, Yalova olmak üzere Türkiye’nin doğal taş çıkan her bölgesinden taş geldi.

MARBLE 2013’e yaklaşık 90 ülkeden, 5 bini aşkın yabancı profesyonel ziyaretçinin gelmesi bekleniyor. Sadece profesyonel ziyaretçiye açık olan fuar, 30 Mart 2013 Cumartesi sona erecek. Fuar 10.00-19.00 saatleri arasında gezilebilecek.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.