Dolar 34,0973
%0.24
Euro 38,0933
%0.1
Altın 2.875,160
%1.62
Bist-100 9.900,00
%-0.76

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmirli işçilerden zam eylemi: Asgari ücret 1900 lira olsun

İzmirli işçilerden zam eylemi: Asgari ücret 1900 lira olsun

Türkiye’de milyonlarca işçinin gözü ücret zamlarıyla ilgili Ankara’dan gelecek habere çevrilirken, İzmir’de işçiler asgari ücret için ilginç bir eylemin altına imza attı. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) önderliğinde Konak’ta gerçekleştirilen eylemde Ankara’ya seslenen emekçiler asgari cüretin bin 900 liraya çıkartılmasını istedi. İzmirli işçilerden zam eylemi:

  • Ege Postası
  • 03.12.2015 - 14:22
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- DİSK ve DİSK’e bağlı sendikaların yanı sıra, TMMOB ile KESK’in de destek verdiği eylemde, Konak’ta toplanan yüzlerce emekçi hükümetin seçim vaatlerini yerine getirmesi ve asgari ücret zammıyla ilgili sözlerini tutmasını istedi. Yenikapı Tiyatrosu’nun tiyatro gösterisi düzenlediği eylemde “Sefalet ücreti istemiyoruz” diyerek Ankara’ya seslenen İzmirli işçiler, asgari cüretin bin 900 liraya çıkartılmasını talep etti.
 


“1300 LİRA CİNAYETTİR”
Hazırladıkları “Asgari ücret 1900 TL Net”, “Karlar azami ücret neden asgari'” pankartları ve sloganlar ile Kemeraltı Çarşısı girişinde toplanan DİSK üyesi işçiler, hükümetin seçim öncesi en önemli vaatleri arasında yer alan ücret artışlarıyla ilgili sözlerini tutmasını istedi. Grup adına basın açıklaması yapan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, “Geçmişte asgari cüretin bin 800 liraya çıkartılması ile ilgili taleplerimizi çeşitli seferler dile getirmiştik. İşçi sınıfının artan refah payı, kişi başına düşen milli gelir oranı, yoksulluk sınırı ve Cumhurbaşkanı maaşına yapılan zam oranında iyileştirme talebinde bulunmuştuk. Birçok siyasi parti seçimler öncesinde asgari ücret vaatlerini parti programlarına aldı ve işçiler olarak haklı bir kazanım sağladık. Ancak, bin 300 liralık asgari ücret işçinin insanca yaşayabileceği açlık ve yoksulluk sınırından uzaktır. Halen açlık sınırının dahi altında olan bu asgari ücret cinayettir. Ülkeyi yönetenlerin övündüğü milli gelir artışından da, büyümeden de işçilerin pay almadığı açıktır” dedi ve sermaye temsilcilerinin son dönemdeki açıklamalarına da tepki göstererek, zamma karşı çıkan söylemlerin ibret verici olduğunu kaydetti.
 


“ÜCRET ASGARİ, KAR AZAMİ!”
Türkiye’nin asgari ücret sınırında dünyada üçüncü ligde olduğunu kaydeden DİSK Ege Bölge Temsilcisi Sarı sözlerine şöyle devam etti: “Oysa aynı Türkiye işçilerin emeği ve alın teri üzerinden elde edilen kar oranlarında zirveye oynamaktadır. Yani Türkiye’de ücretler asgari, karlar azamidir. Sermaye temsilcileri ücretten yük olarak bahsetmekte, bunun paylaşılmasını istemektedir. Ücret paylaşılması gereken bir yük değildir. Ücret işverenin sorumluluğundadır. 150 lira için bu kadar gürültü neden kopartılmaktadı? Sermaye cephesi asgari ücret karşılığında işçi sınıfından diyet mi talep etmektedi? Bu diyetlerden bir tanesi de işsizlik fonunun yağmalanmasıdır. Resmi işsiz sayısının üç milyon olduğu ülkemizde bu fonun üç katlık bir tutarı patronlara aktarılmaktadır. Ancak bu da yetmemekte, işsizlik fonuna göz dikilmektedir.”
 


“VAAT DEĞİL, KADRO İSTİYORUZ”
Hükümetin işçi sınıfına yönelik çeşitli düzenlemelere giderek iş güvencesi, kıdem tazminatı gibi hakları ortadan kaldırarak, esnek ve güvencesiz çalışmanın önünü açmaya çalıştığını aktaran Sarı, “İşçi sınıfı bu diyeti ödemeyecek ve mutlaka direnecektir. Hükümeti taşeron işçiler konusunda da uyarıyoruz. Uymaları gereken mahkeme kararlarını vaat haline getirdiler, seçimden önce kadro sözü verdiler. Bugün ise işçilerin güvenceli iş haklarının üstüne yatmaya çalışıyorlar. Bu konudaki duruşumuz bellidir. DİSK olarak kayıtsız, şartsız, ayrımsız olarak kadro verilmesini ve taşeron düzenin tamamen sonlandırılmasını istiyoruz. Güvenceli iş tüm işçilere analarının ak sütü gibi helaldir. Bunun için siyasetçilere değil, örgütlü gücümüze birliğimize güvenelim. Mücadelemiz alın teri ile olacaktır. Gelin taşeron köleliğine de sefalet ücretlerine kol kola, omuz omuza son verelim” diyerek konuşmasına son verdi. Basın açıklamasının ardından Kemeraltı girişinde vatandaşlara bildiri dağıtan DİSK üyesi işçiler daha asgari ücret eylemine son verdi. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.