Kadın Muhtarlar Çalıştayı'nın sonuç bildirgesi açıklandı
URLA Kadın Konferansları kapsamında, yerel siyasette kadının güçlendirilmesi konulu "Kadın Muhtarlar Çalıştayı"nın eylem planı ve sonuç bildirgesi, Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar öncülüğünde Urla Eski Tamirhane Binası'nda düzenlenen basın toplantısı ile açıklandı.
- Ege Postası
- 20.12.2015 - 14:05
ÇALIŞTAYDA NELER KONUŞULDU'
Başkan Uyar çalıştayda, "Yerel siyasete kadının katılımında aile, toplum ve sosyal çevreden kaynaklanan sorunlar nelerdi? Kadın siyasetçiler, sivil toplum, üniversiteler, belediyeler, diğer kamu kurumları arasında birlikte çalışma kültürü eksikliğinden kaynaklanan sorunlar nelerdi? Yerel siyasete kadının katılımında mevcut siyaset mekanizmalarına ilişkin sorunlar nelerdi? Yerel siyasete kadının katılımında eğitim, ekonomik durum, iletişim gibi konulardaki yeterliliklere ilişkin sorunlar nelerdi? Türkiye'deki yerel siyasetin ilk aşaması olan muhtarlık sisteminde kadınların yeterince temsil edilememesine neden olan sorunlar nelerdi? Toplumsal cinsiyete duyarlılık konusunda kadına bakış, kadının toplumsal konumundan kaynaklı faktörler ve kadına karşı şiddet konuları ne tür sorunlar yaratmaktadır" konularının konuşulduğunu söyledi. Başkan Sibel Uyar, "Bugün burada hep birlikte Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdik. 7 bölgeden tam 256 kadın muhtar Urla'da buluştu ve hep bir ağızdan 'kadınlar siyasette daha fazla var olmalıdır' diye haykırdı. Bizler bugün, iş birliği ve dayanışmanın gücünü bir kez daha gördük ve yaşadık" dedi.
MUSA ÇAM: MECLİSE TAŞIYACAĞIM
Kadın muhtarları İzmir'de görmekten dolayı mutlu olduğunu dile getiren Milletvekili Musa Çam, "Sizler için çalışıyoruz. Sizlerin mecliste sesi olmak için çalışıyoruz. Bugün buradan çıkan sonucu alacağım ve muhtarla ile ilgili bir tişört giyerek meclise taşıyıp açıklayacağım" dedi.
EYLEM PLANI 5 BAŞLIKTA ELE ALINDI
Eylem planını ve sonuç bildirgesini açıklayan Ankara Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. H. Hakan Yılmaz, “Yerelde siyasetin ilk basamağı olan muhtarlık sisteminde kadınların, yeteri kadar yer alamadığı görülmektedir. Bu olumsuzluğu giderebilmesi ve daha fazla kadının muhtar adayı olabilmesi amacıyla kadın muhtarların sosyal güvenlik primlerinin devlet tarafından karşılanması teşvik edici bir unsur olarak ortaya çıkmıştır. Büyükşehir ve ilçe belediyeleri, kent konseyi ve meclis üyelerinin, belediye komisyonlarının çalışmasına, özellikle mahalleyi ilgilendiren konularda muhtarların katılımının teşvik edilmesi önerilmiştir" dedi. Yılmaz, eylem planı taslağını aile, toplum ve sosyal çevre desteği ve toplumsal cinsiyete duyarlık, siyasete katılımda kadınların yeterlilikleri, siyaset yapma biçimi ve mekanizmaları, muhtarlık sistemi ve işleyişi ve birlikte çalışma kültürü olmak üzere beş başlıkta ele aldıklarını belirtti. (DHA)
Yorum Yazın