Dolar 34,1870
%0.02
Euro 38,0379
%-0.15
Altın 2.907,430
%0.4
Bist-100 9.674,00
%0.08

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Karabağlar'da kriz yaratan proje yine mahkemelik oldu

Karabağlar'da kriz yaratan proje yine mahkemelik oldu

Karabağlar ilçesinin Limontepe ve Cennetçeşme bölgesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca yürütülen kentsel dönüşüm projesine bir kez daha mahkeme yolu gözüktü. Krize yol açan dönüşüm projesine dair hazırlanan yeni imar planlarına itiraz eden bölgedeki hak sahipleri taleplerinin yanıtsız kalması üzerine iptal davası açtı. Böylece 4 yılı geride bırakmasına rağmen çivi dahi çakılmayan proje bir kez daha çıkmaza girdi. Kriz yaratan proje yine mahkemelik oldu

  • Ege Postası
  • 10.03.2016 - 13:44
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Karabağlar'da yaklaşık 4 yıl önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından riskli alan ilan edilerek kentsel dönüşüm kapsamına alınan 540 hektarlık bölgede yaşanan kentsel dönüşüm krizi bitmek bilmiyor. Toplam 16 mahallede yaklaşık 80 bin kişiyi ilgilendiren kentsel dönüşüme karşı isyan bayrağı açan halk, bakanlığın ısrarı üzerine soluğu bir kez daha yargıda aldı.
 


KRİZ YARATAN PROJEYE YİNE YARGI YOLU GÖZÜKTÜ
Karabağlar'da on binlerce vatandaşı ve hak sahibini ilgilendiren kentsel dönüşüm kaosunda son söz yine yargıya kaldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın dönüşüm projesi için hazırladığı yeni imar planlarına geçtiğimiz aylarda itiraz eden ve il müdürlüğü önünde eylem düzenleyen yöre halkı, bu kez İzmir Bölge İdare Mahkemesi'nde iptal davası açtı. Hazırlanan imar planlarının iptalini ve yürütmesini isteyen vatandaşlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na “Kentsel dönüşümden vazgeçin” çağrısı yaptı.
 


“BİZ İNSAN DEĞİL MİYİZ'”
İzmir Bayraklı Adliyesi önünde bakanlıktan davacı olan 292 hak sahibi ve dernekler adına açıklamada bulunan ve son gelişmeleri aktaran Karabağlar Kentsel Dönüşüm Hak Arayanlar Derneği Başkanı Halil Ecevit, “Dönüşüm yapacağız dediğiniz bu muyd? Varoşlarda yaşayan halkın malına göz diktiniz. Yapılanlar hak, hukuk ve yasalara uygun değildir. Biz varoşta yaşıyor olabiliriz ama hakkımızı, hukukumuzu biliyoruz. Yaşam alanlarımızı sizlere yedirtmeyeceğiz. Seçimler öncesinde gelip sizin istemediğiniz hiçbir şey yapmayacağız dediler. Şimdi ne old? 80 bin vatandaş 4,5 yıldır işkence çekiyor. Mahallelerimiz riskli alan ilan edildi, İnsanlar evini bile boyayamıyor. Buradaki yaşam öldü. Böyle kentsel dönüşüm olmaz. Eğer bizi de sürece dahil edeceksiniz belki sizinle uzlaşamaya varırız. Bizim amacımız bir şeyleri manipüle etmek değil. Önce halka ne istediğini sorun. Burada yaşayanlar insan değil m? Biz mülteci değiliz ki…” dedi.
 
“YAŞAM ALANLARIMIZI SİZE YEDİRTMEYECEĞİZ”
Riskli alan ilan edilen bölgenin sermaye ve rant odaklarının hedefi haline geldiğini savunan Dernek Başkanı Ecevit, “Biz halkın, yerel yönetimin, meslek odalarının dahil edilmediği hiçbir şeyi kabul etmeyeceğiz. Bizim adalete, yargıya olan güvenimiz hala devam ediyor. Mahkeme planları iptal etti ama iki gün sonra bakanlık yine aynı yerde, aynı planı yaparak askıya çıkardı. Ali’nin külahını alıp Veli’nin kafasına koydular. 6306 sayılı kentsel dönüşüm yasası bir rant yasasıdır. Bu yasa arızalı bir yasadır. Bu yasayı hiçbir şekilde tanımıyoruz” şeklinde konuştu. Ecevit ayrıca geçtiğimiz yıl yine planların iptali istemi ile açtıkları davada aldıkları 186’şar liralık tazminatları bakanlığa hibe edeceklerini duyurdu.
 


DAVA ÜSTÜNE DAVA AÇILDI!
Haziran seçimleri öncesinde askıya çıkan ve 540 hektarlık alanın 1'inci etabını teşkil eden yaklaşık 101 hektarlık bölümü kapsayan kentsel dönüşüm planlarına itiraz eden bölgedeki hak sahipleri daha sonra süreci yargıya taşıyarak iptal davaları açmıştı. Yüzlerce vatandaşın açtığı davayla ilgili yargı süreci devam ederken, hazırlanan planları iptal eden ve yeni çalışma yapan bakanlık, aynı bölgeyi kapsayan yeni imar düzenlemesine gitmiş, böylece yapılan itirazlar ve açılan davaların tamamı da havada kalmıştı.
 


YEREL YÖNETİM VE MESLEK ODALARI DA KARŞI
Ocak ayında revize edilerek yeniden askıya çıkartılan dönüşüme esas imar planlarına bir kez daha itiraz eden 308 vatandaşın kentsel dönüşümün tamamen iptal edilmesine yönelik Danıştay 7’inci Dairesi’ne açtıkları dava ise halen devam ediyor. Planlara şehircilik ilkelerine ve esaslarına aykırı olduğu, sosyal ve ekonomik ihtiyaçlara cevap vermediği, teknik açıdan kusurlu olduğu, kamu kaynaklarının israfına yol açacağı, jeolojik açıdan sakıncalı alanların yerleşime açıldığı, katılımcı esaslarla hazırlanmadığı gibi gerekçelerle itiraz eden Karabağlar’daki hak sahipleri, geçtiğimiz ay ikinci kez dava sinyali vermişti. Diğer yandan, söz konusu imar planlarına Karabağlar Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yanı sıra, meslek odalarının da benzer gerekçelerle itirazlarını sunduğu ve dava açmaya hazırlandığı öğrenildi. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.