Dolar 34,1541
%0.05
Euro 38,2818
%0.1
Altın 2.934,480
%0.04
Bist-100 9.735,00
%-0.96

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Karabağlar'da son sözü vatandaşta olacak

Karabağlar'da son sözü vatandaşta olacak

İzmir’de gecekondulaşmanın en yoğun olduğu bölgeler arasında yer alan Karabağlar ilçesinde belediyeden imar konusunda kritik bir hamle geldi. 2015 yılında yürürlükten kalkacak imar affı uygulaması öncesi vatandaşların mağduriyetini en aza indirmek için çalışma yürüten Karabağlar Belediyesi, hak sahipleri için ilaç olabilecek bir kararın altına imza attı.

  • Ege Postası
  • 02.07.2014 - 12:29
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Başta Uzundere, Limontepe, Cennetçeşme gibi bölgeler olmak üzere kaçak yapılaşmanın ve ruhsatsız yapılan yoğun olarak rastlandığı Karabağlar ilçesinde, kentsel dönüşüm çilesi ile boğuşan vatandaşlara yönelik flaş bir gelişime yaşandı. Hak sahiplerinin tespiti ve gerekli imar düzenlemelerinin yapılması için harekete geçen ilçe belediyesi, olası mağduriyetlerin önüne geçilmesi için kentsel dönüşüme hazırlanan bölgelerde halkın mülkiyet hakkını koruyacak önemli bir kararın altına imza attı.
 
 
DÖNÜŞÜM ÖNCESİNDE KRİTİK DÜZENLEME
Kentsel dönüşüm yasası olarak da bilinen 6360 sayılı Afet Riskli Alanların Dönüştürülmesi hakkındaki kanun sebebiyle zorlu günler geçiren Karabağlar halkı belediyeden gelen haber sonrasında rahat bir nefes aldı. Dönüşüm çalışmalarının yapılacağı alanlarda büyük bölümü ruhsatsız ve kaçak yapılarda oturan vatandaşların lehine bir karar alan Karabağlar Belediyesi, 16 Mayıs 2015 tarihinde yürürlükten kalkacak olan imar affı uygulaması öncesinde vatandaşlara son bir şans tanıyarak yüreklere su serpti.
 
KAÇAK YAPILARDA SON SÖZ VATANDAŞTA OLACAK
Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu’nun büyük önem verdiği ve belediye meclisi oluru alan ilgili değişiklik uyarınca, kaçak yapılarda son söz yetkisi yine hak sahiplerinde olacak. Geçmişte imar affı  uygulaması uyarınca, devlet tarafından affedilen yapılar hak sahiplerine, binalar ise belediyelere kalıyordu. Belirsizlik içeren bu durumun ortadan kaldırılması için çalışma yürüten ilçe belediyesi, yasa kalktıktan sonra oluşabilecek sorunların en aza indirilmesi ve hak kayıplarının önüne geçebilmek için bürokratik süreci de kısalttı. En az üç aylık bürokratik işlemler sonunda imar affından faydalanabilen vatandaşlar artık belediye meclisi kararı olmaksızın, doğrudan encümen onayı ile yapı ruhsatlarını alabilecek. İmar affından faydalanan hak sahipleri, hem arsalarında, hem de binalarında söz sahibi bizzat kendisi olacak. Yürürlüğe giren değişiklik uyarınca vatandaşların olası mağduriyetlerinin de önüne geçilirken, ilerleyen dönemde söz konusu bölgelerde yapılacak dönüşüm çalışmaları öncesinde taşınmaz sahiplerinin hukuksal olarak da eli kuvvetlendi.
 
BELEDİYEDEN VATANDAŞA ÖNEMLİ ÇAĞRI
Diğer yandan, düzenleme hakkında bilgiler veren belediye yetkilileri, mağduriyetlerin ve hak kayıplarının en aza indirilmesi için hayata geçirilen uygulama ile ilgili olarak vatandaşlara elinizi erken tutun çağrısında bulundu ve, “Mayıs 2015’te imar affı yürürlükten kalacak. Bu sebepten ötürü sınırlı bir zaman kaldı. Belediye olarak özellikle kaçak yapılarda oturan ve imar affından faydalanmak isteyen vatandaşlarımızın lehine olan bu uygulamadan faydalanmaları için çağrıda bulunuyoruz. Ellerini çabuk tuttukları takdirde, yasa yürürlükten kalkmadan önce gerekli işlemleri yaparak hak kayıplarını en aza indirecekler ve taşınmazları için yine kendileri son söz yetkisine sahip olacaklar” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.