Dolar 34,6462
%0.26
Euro 36,4327
%0.36
Altın 2.929,100
%0.38
Bist-100 9.602,00
%-0.6

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Karaburun'da çevreci feryat

Karaburun'da çevreci feryat

​Son dönemde Bakanlar Kurulu tarafından alınan acil kamulaştırma kararları sonrasında Karaburun başta olmak üzere, yarımada bölgesinde rüzgar enerjisi santrali (RES) yatırımlarının önünün açılmasına tepki gösteren halk, hafta sonu bir kez daha tepkisini sesli olarak dile getirecek. RES’lerin bölgeye getirdiği risklere vurgu yapan Karaburun Kent Konseyi, doğal zenginliklerle dolu alanların çevre yatırımlarına kurban edilmemesini istedi.

  • Ege Postası
  • 26.06.2014 - 10:18
İZMİR- Yarımada bölgesindeki RES yatırımları ile ilgili olarak bölge halkı ve sivil toplum örgütleri adına yazılı açıklamada bulunan Karaburun Kent Konseyi, “Tüm engelleme çabalarına rağmen,  Karaburun Yarımadası halkı olarak, bir yandan sürmekte olan Yarımada’nın Özel Çevre Koruma Alanı ilan edilmesi sürecinin inatçı takipçileri olmaya çalışırken, diğer yandan Yerel dinamiklerle birlikte, doymak bilmez kazanç hırsıyla Yarımada’nın doğal ve sosyo-kültürel zenginliklerini talan ve tahrip eden yatırımlara karşı duruyoruz. Bu konuda son olarak Ayen Enerji A. Ş. Mordoğan’da kurulu ve çalışır durumdaki 15 adet Rüzgâr Enerji Santrali ünitesine 5 adet türbin daha ilave etmek amacıyla, kapasite artırımı için ÇED süreci başlattı. ÇED Başvuru dosyasında belirtildiğine göre kurulması öngörülen yeni türbinlerden biri olan T20, Mordoğan Merkez Mahallesi’ne 640 metre ve en yakın yerleşime 150 metre mesafededir. Lodos Karaburun Elektrik Üretim AŞ firmasının Yaylaköy bölgesindeki, doğa değerlerini, insan yaşamını ve yerelin tepkilerini hiçe sayan uygulamalarının bir benzerinin burada da yaşanmasına izin vermeme kararlılığındayız” diyerek enerji santrallerinin yerleşim bölgelerine yakın kesimlere kurulmasına tepki gösterdi.

''Cennet yarımadadan Bakan'a açık mektup''Haberi için tıklayınız...

''Başbakan'dan İzmir için kritik imza''Haberi için tıklayınız...

 
 
“ÖÇKA” KARARI YOK, RES YATIRIMLARI VAR
Karaburun Kent Konseyi, bölge için hazırlanan kritik raporlara ise şu ifadelerle ile dikkat çekti: “Bizler ülkemizin enerji ihtiyacının farkındayız. Yenilenebilir, temiz enerji kaynağı olarak rüzgârdan yararlanılmasını da destekliyoruz. Ancak, barındırdığı zengin flora ve faunanın, tükenmekte olan türleri de içermesi, Yarımada’nın hassas doğal dengesinin korunmasını zorunlu hale getiriyor. Bir başka deyişle kurulmuş ve inşası sürenler dışında artık tek bir türbinin daha kurulmasının bölge için çok büyük risk taşıyacağı bir gerçek. Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü;“…ekosistem ile biyolojik çeşitliliğin korunmasını ekonomik kalkınma ve kültürel değerlerin devamlılığıyla ve gelecek nesillere aktarılabilmesi açısından mutlaka Özel Çevre Koruma Alanı olarak ilan edilmesi gereken ulusal ve uluslararası açıdan önemli bir yarımada...” olarak tanımladığı Karaburun Yarımadası’nın, tüm karasal alanı ile çok önemli bir deniz alanının ÖÇKA (Özel Çevre Koruma Alanı) ilan edilmesi için İzmir “Karaburun Yarımadası” Öneri Özel Çevre Koruma Bölgesi İnceleme ve İlan Gerekçe Raporu’nu Ağustos 2013’te hazırladı.”
 
RAPORU HATIRLATTILAR
Karaburun Kent Konseyi ayrıca açıklamasında yarımada bölgesinin önemine de vurgu yaparak, “Sayın Bakan İdris Güllüce’yi,kendi kurumunca hazırlanan bu raporun arkasında durmaya ve bu raporun Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından da onaylanarak Bakanlar Kurulu’na sunulmasında ısrarcı olmaya davet ediyoruz. Yarımada halkı, kalkınmanın, doğal varlıkların ve kültürel yapının korunarak sağlanması konusunda ortak görüşe sahip. Üstelik Yarımada, 20-30 yıllık ekonomik ömrü olan tahrip kar yatırımlara feda edilmeden, doğal değerleriyle birebir örtüşen çok önemli bir kırsal kalkınma potansiyeline de sahip” dedi.
 
KARABURUN İÇİN EYLEM VAKTİ
Kent Konseyi, yarımada halkı ve çevreye duyarlı kesimlere yönelik önemli bir hatırlatma yaparak, “Yarımada’da yaşayanlar olarak, bizden sonra gelecek kuşakların emaneti olan Yarımada’yı, onlara doğal değerleri korunmuş, biyolojik çeşitliliği ve sosyo-kültürel yaşamı bozulmadan kalkınmış bir örnek olarak bırakmak istiyoruz. Çok geç olmadan, Doğu Akdeniz havzasının en bozulmamış bölgesi olarak nitelenen Karaburun Yarımadası’na ve gelecek kuşaklara karşı sorumluluk hisseden herkesi, ÇED Yönetmeliğinin 9. maddesi gereğince 26.06.2014 tarihinde, Eski Mordoğan Köyü Kahvesinde, Saat: 14.00’de düzenlenecek sözde “Halkın Katılımı“Toplantısında, Yarımada’nın haklı mücadelesine omuz vermeye çağırıyoruz” çağrısında bulundu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.