Dolar 34,1133
%0.29
Euro 38,1015
%0.12
Altın 2.874,310
%1.59
Bist-100 9.900,00
%-0.76

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kent siyasetine damga vurmuştu: Demiral heykeline ret!

Kent siyasetine damga vurmuştu: Demiral heykeline ret!

İzmir Büyükşehir Belediyesi Ağustos Ayı Meclisi’nde de gündem Merih Demiral oldu. MHP Grup Başkanvekili Bahadır Altınkeser, İzmir’e Merih Demiral'ın heykelinin yapılması için 12 Ağustos'ta yapılan meclise önerge sundu. Önerge, mecliste bulunan tüm siyasi partilerin oylarıyla ilgili komisyonlara sevk edildi. Türkiye genelinde ses getiren önergenin ardından hem İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden hem de CHP Genel Merkezi’nden “Önergenin usul gereği komisyonlara sevk edildiği, heykelin yapılacağı yönünde meclis kararı olmadığı” açıklandı. Önerge ilgili 3 komisyonda da oy çokluğu ile reddedildi. Böylece Merih Demiral'in heykelinin İzmir'e dikilmemesi yönünde karar alındı.

  • Ege Postası
  • 14.08.2024 - 18:35
  • Güncelleme: 15.08.2024 - 10:57

BERİVAN KAYA/EGEPOSTASI- EURO 2024'ün son 16 turunda oynanan Türkiye-Avusturya maçında, 2 gol atarak Türkiye’ye tarihi gurur yaşatan milli futbolcu Merih Demiral, sevincini 'bozkurt' işareti yaparak kutlamıştı. Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA) Demiral’a yaptığı bozkurt işareti nedeniyle soruşturma başlatmış ve 2 maç men cezası vermişti. Demiral'a verilen ceza dünya gündemine damga vurmuş, tüm siyasi partilerden arka arkaya açıklamalar gelmişti.

“USUL GEREĞİ SEVK EDİLDİ”

İzmir Büyükşehir Belediyesi Ağustos Ayı Meclisi’nde de gündem Demiral oldu. MHP Grup Başkanvekili Bahadır Altınkeser, İzmir’e Merih Demiral'ın heykelinin yapılması için 12 Ağustos'ta yapılan meclise önerge sundu.

Önerge, mecliste bulunan tüm siyasi partilerin oylarıyla ilgili komisyonlara sevk edildi. Türkiye genelinde ses getiren önergenin ardından hem İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden hem de CHP Genel Merkezi’nden “önergenin usul gereği komisyonlara sevk edildiği, heykelin yapılacağı yönünde meclis kararı olmadığı” açıklandı.

Önerge, ilgili 3 komisyonda oy çokluğu ile reddedildi. Böylece Merih Demiral'in heykelinin İzmir'e dikilmemesi yönünde karar alındı.

"HEYKELİ NEDEN DİKİYORUZ?"

Tugay önergenin reddi hakkında MHP sıralarına, “O işaret ilk ne zaman kullanılmaya başlanmış” eleştirilerine yanıt olarak, “ ‘Türklüğün sembolü’ diyorsunuz ya, ben şu ayrımı yapmak istiyorum. AKP’nin hareketi 4 parmak ya, seçim kampanyalarında hiçbir AKP’liyi bozkurt işareti yaparken görmedim. Hepimizin kabul ettiği bir işaret olsa neyse, onu demeye çalışıyorum. Türklerin tarihinde bozkurt efsanesinin olduğunu hepimiz biliyoruz ama burada şimdi bir partimize mal olmuş bir hareket var ve o hareketi yapan arkadaşımız, bir maçtan sonra böyle bir hareket yapma gereği duydu. Ona ceza verilmesinden biz de rahatsız olduk, bir tepki de gösterebiliriz ama heykel dikmek nedir? Sizler bizi ‘çok fazla heykel dikiyorsunuz’ diye şikayet ediyorsunuz ya, dikilen heykel bozkurt da değil bir futbolcunun heykelidir. Heykel dikmek şu anda bizim bu konuda yapmamız gereken şey midir? Sizin kendi partinizin el hareketini yaptığınız için bunu istiyor olabilirsiniz ama biz neden isteyelim? Ne bozkurt işaretine bir hakaretimiz var ne de tepki göstermiyor değiliz. Bana sorsanız ‘çok yanlış bir ceza’ diyebilirim ama neden heykel dikiyoruz onu anlayamadım? Dünden beri PKK’lı olmadığımız mı kaldı, gerçekten utanç verici, cevap vermekten utandığım bazı ifadelerle itham edildik. Biz bunları hak etmiyoruz, Atatürk milliyetçisi insanlarız. Kimsenin CHP’lilere bunları söyleme hakkı yoktur. Biz burada bu heykeli dikmek için bir gerekçe bulmuyoruz” dedi.

İlgili gündem maddesi şu şekilde;

Uygun görülen bir noktaya Milli Futbolcumuz Merih DEMİRAL’ın Bozkurt işareti yapan heykelinin yapılması talebine yönelik Yazılı Önergenin; Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunca oyçokluğu ile uygun bulunmadığına; Kent Konseyi Komisyonunca “5393 sayılı Belediye Kanununun Meclisin görev ve yetkileri başlıklı 18. maddesinde belediye sınırları içerisinde herhangi bir yere heykel dikilmesiyle ilgili bir düzenleme bulunmamaktadır. Belediye Meclisinin görev ve yetkileri arasında olmayan bir konu hakkında da Belediye Meclisinin karar vermesi uygun olmayacağından” şeklindeki görüş doğrultusunda oyçokluğu ile uygun bulunmadığına; Hukuk Komisyonunca “5393 sayılı Belediye Kanununun 18. maddesinde; Belediye Meclisinin görev yetkileri sayılmıştır. Bunlar arasında heykel yapılması gibi, esasen icrayı ilgilendiren bir hüküm yer almamıştır. Bu itibarla, karar organı olan Meclisin görev ve yetkisinde olmayan önergedeki istem konusunun” oyçokluğu ile uygun bulunmadığına ilişkin Müşterek Rapor.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.