Dolar 34,1623
%0.08
Euro 38,1653
%-0.21
Altın 2.918,510
%-0.51
Bist-100 9.777,00
%-0.53

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kentsel dönüşümden rant elde etmek isteyenler kapı kapı dolaşıyor

Kentsel dönüşümden rant elde etmek isteyenler kapı kapı dolaşıyor

Kentsel dönüşümün başladığı mahallelerde, çantacı müteahhitler türedi. Bu bölgelerdeki çoğu evin kaçak yapı olması, fırsatçıların ekmeğine yağ sürdü. Belediye başkanları ise halkı uyarıyor: Bize güvenin, tüm süreç garantimiz altında işleyecek.

  • Ege Postası
  • 18.04.2013 - 10:56
İZMİR- Kentsel dönüşüm için düğmeye basılan İzmir'in Karabağlar, Bayraklı ve Gaziemir ilçelerinde korkulan oldu. Dokuz Eylül Gazetesi'nden Mehmet Emin Al'ın haberine göre dönüşüm alanında bulunan yapıların çoğunun kaçak olması, vatandaşları resmi kanallar yerine mahallerde dolaşan çantacı müteahhitlerle anlaşma yoluna itti. Semt sakinleri, Aktepe ve Emrez mahallelerinde çantacıların dolaştığını ve bazı ev sahipleri ile anlaştıklarını doğruladı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Karabağlar Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm ve Gaziemir Belediye Başkanı İbrahim Halil Şenol, geçtiğimiz günlerde Aktepe-Emrez Kentsel Dönüşüm Projesi İletişim ve Tanıtım Merkezi'nin açılışında konuşarak vatandaşları çantacı müteahhitlere karşı uyarmıştı.

İKİ KATI TEKLİF
Mahallelinin verdiği bilgiye göre geçtiğimiz günlerde hizmete açılan Kentsel Dönüşüm Projesi İletişim ve Tanıtım Merkezi, bölgede henüz tespit ve değerlendirme çalışmalarını başlatamadığı için meydana gelen boşluktan yararlanmaya çalışan bazı fırsatçılar ortaya çıktı. Bu kişiler özellikle de Aktepe ve Emrez mahallelerinde kaçak yapılarda oturan vatandaşların peşinde. Takım elbiseli, temiz giyimli, ellerinde çanta ile dolaşan müteahhitler ev sahipleriyle pazarlık yapıp müteahhit olduklarını söylüyor. Ev sahiplerine, evin fiyatı 100 bin TL ise 150 bin veya 200 bin TL teklif ediyor. Ancak bu mahalleler uzun vadede çok değerleneceğinden, çantacının 200 bin liraya aldığı evi en az 400-500 bin liraya satacağı öngörülüyor. Ev sahipleri de karlı bir alışveriş yaptığını zannederken aslında zarara giriyor.

YÜZDE 75'İ YASADIŞI
Proje merkezinden edinilen bilgiye göre, mahallede çok sayıda kaçak yapı var. Bu yüzden de ev sahipleri merkeze gelmekten kaçınıyor. Gelenler ise formları doldururken tedirginlik yaşıyor. Çünkü çoğunun arsa tapusu ve tek kat için imar izni var. Ama ev sahibi 3-4 kat çıkarak üst katlarda kaçak yapılaşmaya gitmiş. Bu yüzden resmi bir kurum yerine direkt parasını alabileceği, yasaya karşı suçlu olmaktansa çantacılarla anlaşma yoluna gidiyor. Çünkü kaçak yapının bedelinin belediye tarafından ödenmeyeceğini, çantacıların ise bedelin 2 katı kadar para ödeyeceklerini düşünüyorlar. Belediye yetkilileri de bu mahallelerdeki yapıların yüzde 75'inin kaçak olduğu bilgisini doğruladı. Aktepe-Emrez Kentsel Dönüşüm Projesi İletişim ve Tanıtım Merkezi'nin verdiği bilgiye göre yaklaşık 1 ay içinde ihaleye çıkılacak ve ihale sonrasında mahallelerde yapı tespiti çalışmaları başlayacak.

BAŞKANLAR UYARDI
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, vatandaşların kendilerine güvenmeleri, fırsattan istifade eden çantacılara evlerini satmamaları konusunda ev sahiplerini uyardı. Kentsel dönüşüm çalışmalarının Büyükşehir Belediyesi'nin güvencesinde olduğunu ifade eden Başkan Kocaoğlu, "Bu konu ile ilgili özelikle açıklamalarda bulunduk, kentsel dönüşüm merkezleri açılışında da altını çizerek ifade ettik. Vatandaş belediyemizin güvencesi altında olacak. Fırsatçı bazı şahışlara karşı dikkatli olsunlar" dedi. Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol da vatandaşların bazı fırsatçı müteahhitlere güvenmek yerine belediyenin kentsel dönüşüm merkezine gelip bilgi almaları gerektiğini yineledi. Başkan Şenol, "Vatandaşlarımızın zarar görmemesi ve başarılı bir dönüşüm için özelikle belediyemize ve çalışmalarımıza güvenmelerini istiyoruz" dedi. (Gazete Dokuz Eylül)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.