Dolar 34,2483
%0.02
Euro 37,6067
%-0.06
Altın 2.910,100
%-0.39
Bist-100 9.156,00
%0.51

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kılıçdaroğlu: Hadi bizi dinlemedin Gazali’yi dinle

Kılıçdaroğlu: Hadi bizi dinlemedin Gazali’yi dinle

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Gezi Parkı olaylarında hükümetin tavrını eleştirerek, Gazali’nin ‘Yöneticilere Altın Öğütler’ adlı kitabından bazı bölümler okudu. Kılıçdaroğlu, “Umuyorum bu diktatör, hadi bizi dinlemedi,...

  • Ege Postası
  • 25.06.2013 - 15:33
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Gezi Parkı olaylarında hükümetin tavrını eleştirerek, Gazali’nin ‘Yöneticilere Altın Öğütler’ adlı kitabından bazı bölümler okudu. Kılıçdaroğlu, “Umuyorum bu diktatör, hadi bizi dinlemedi, hadi gençleri dinlemedi, hadi dünyayı dinlemedi, bin yıl önce kaleme alınmış bir çığlığı, Gazali’nin söylemlerini umarım dinler.” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Gezi Parkı eylemlerinde hükümetin kendisine yapılan uyarıları dinlemediğini savunan Kılıçdaroğlu, “Bin yıl önce Gazali tarafından yazılmış (ki bir filozoftur Gazali, hepimiz çok iyi biliriz)‘ Yöneticilere Altın Ögütler’ diye bir kitap var. Gazali, kitabında adaletin esaslarını on madde halinde sıralamış.” diye konuştu. Bu maddeleri okuyan Kılıçdaroğlu, “Umuyorum bu diktatör, hadi bizi dinlemedi, hadi gençleri dinlemedi, hadi dünyayı dinlemedi, bin yıl önce kaleme alınmış bir çığlığı, Gazali’nin söylemlerini umarım dinler.” ifadesini kullandı.

Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: “Gazali, zulüm yapma diyor. Taksim Meydanı'ndaki zulmü acaba anladın m? İkinci esas, bilime ve bilgiye saygılı olun, diyor. Alimleri, bilim insanlarını dinleyeceksin diyor. Erdoğan, bizi dinlemedin, gençleri dinlemedin ama bilim insanlarını da dinlemedin. Üçüncü esas, adil olman, aklının kemalini gösterir, diyor. Ama sen aklının kemalini göstermiyorsun. Hırsını kontrol edemiyorsun, aklını, hırsının emrine veriyorsun ve zulüm yapıyorsun. Gazali hayatta olsaydı, şunu düşünürdü herhalde, ‘bu nasıl bir ülkedi? Bu nasıl bir adalet anlayışıdır. 10 yaşındaki çocuk hapse atılıyor, bir yurttaşı öldüren kişi hapse bile girmiyor'’ Bunu anlamak mümkün değil. Dördüncü esas, sorunu çözmek için aklını kullanacaksın, kinini değil. Bu diktatör gençlere, kininizi unutmayın, diyordu. Oysa 90 kuşağının gönlünde insan sevgisi var. Bu topluma kin ve nefret tohumları ekiyorsun. Talimat verdim diyorsun, hayatını kaybeden beş kişinin katili sensin. Sen onları öldürdün, sen talimatı verdin. Beşinci esas, kendin için razı olmadığın şeylere herhangi bir Müslüman için de razı olma. Başbakan, milli iradeye saygı mitingleri yapıyor. Milli iradeye saygı mitingi yapıyorum, 8 milletvekili hapiste, birisi bana bunu sormaz mı diye düşünmüyor mu bu diktatör. Altıncı esas, kapınıza gelip sizi beklemesini küçük görmeyin, diyor. Yani vatandaşı dinleyeceksin diyor. Vatandaşa, ananı da al git, demeyeceksin diyor.“

“DESTAN DÜŞMANA KARŞI YAZILIR”

Başbakan Erdoğan’ın, polisin destan yazdığı yönündeki sözlerini hatırlatan Kılıçdaroğlu, “Destan düşmana karşı yazılır. Bir ulusal irade sonucunda destan yazılır. Ulusal Kurtuluş Savaşı destanı gibi, Manas destanı gibi. Kendi halkına karşı polis destan yazar m? Adamdaki kafaya bak, adamdaki zihniyete bak. Zaten bunun için diktatör diyorum.” dedi.

Emniyet güçlerinin verilen kanunsuz emirlere uymaması gerektiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, “Kanunsuz emre uyarsanız, gün gelir hesabını verirsiniz.” şeklinde konuştu.

'Yöneticilere Altın Ögütler' kitabında yer alan yedinci esasın israftan sakınmak olduğunu aktaran Kılıçdaroğlu, “Yani şunu söylemek istiyor. Kendi eşini Katar emirinin düğününe devletin uçağı ile gönderme diyor. İsraftan kaçın diyor. O devletin uçağında tüyü bitmemiş yetimin hakkı var, sen onu keyfin için kullanamazsın diyor. Bu debdebe bu şaşa nedi? Bunlar mütevazi falan değiller. Yatlar, katlar bunlara yetmiyor. Hepimiz ölümlüyüz, hepimiz öbür dünyaya gideceğiz. Yetmez mi arkadaş, karnı doysun yeter; yedi göbeğini besliyorsun.” dedi.

Sekizinci esas da şiddet ve sertlikten kaçınılmasının tavsiye edildiğini aktaran Kılıçdaroğlu, “Başbakan, meydanlardakini halk olarak değil düşman kuvvetleri olarak görüyor. İlk kez Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bir başbakan kendi halkının bir bölümünü düşman olarak nitelendirdi. Dokuzuncu esas, yaptığın bir icraat ile birini memnun edebilirsin ama bir başkasının da memnun olmayacağını bilmelisin diyor. Sen halkının yüzde 50’sini düşman ilan edemezsin diyor, onlara da hizmet edeceksin diyor. Onuncu esas, adaletli yönetici doğruluktan ayrılmaz diyor. 50-100 kişinin başörtülü bir kadını dövdüğünü söylüyordu, sen başbakan değil misi? Bunu yapan insanlar zaten insan değil, neden yakalamıyorsu? Neden adalete teslim etmiyorsu? 10 yaşındaki çocuğu yakalarsın, 50-100 kişi bir kadına saldırmış sen sadece konuşuyorsun. Çünkü o da biliyor ki bu yalan ve iftira.” diye konuştu.


Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.