Dolar 34,6524
%0.02
Euro 36,3438
%-0.1
Altın 2.933,590
%0.07
Bist-100 9.636,00
%-0.25

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kiraz'ı yıkan felaket

Kiraz'ı yıkan felaket

MHP Genel Başkan Yardımcısı, İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu, İzmir'in Kemalpaşa İlçesi'nde doludan etkilenen kiraz bahçelerinde üreticinin sıkıntısını dinledi. Tanrıkulu, üreticinin, doludan zarar gören kirazı bile, işçi tutup toplatmak zorunda kalacağını, toplanmayan çürük meyvelerin ağaçlarda hastalığa yol açabileceğini belirtertti. Tanrıkulu, kirazın yanı sıra erik, şeftali ve zeytinin de etkilendiğini, ihracat için alıcıların gelmediği bölgede üreticinin derdiyle başbaşa kaldığını belirterek hükümet desteğinin şart olduğunu dile getirdi.

  • Ege Postası
  • 02.05.2014 - 09:48
İZMİR- MHP Genel Başkan Yardımcısı, İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu, MHP İzmir İl Başkanı Necat Karataş ile birlikte İzmir'in Kemalpaşa İlçesi'nde Ören, Yiğitler ve Bağyurdu'nda doludan zarar gören bahçeleri gezdi. Üretici ve birlik başkanları ile görüşen Tanrıkulu, aralarında kiraz, erik, şeftali ve zeytin ağaçlarının olduğu yaklaşık 40 bin dönüm arazinin etkilendiğini, 100 bin ton ihracat ürününün zarar gördüğünü anlattı. Tanrıkulu, "Bölgede kuzey yarımkürenin ilk kirazı yetişiyor. Dünyaya buradan ihraç ediliyor. Hasar nedeniyle ciddi pazar kaybı var. Üretici bir yıl üretiyor, geliri ile bir yıl geçiniyor. Bu yılki zarar önümüzdeki yılı da etkileyecek. Çünkü üreticinin yeni mahsül ekecek parası da yok. Üretici sıkıntılı. Gezdiğim bahçelerde yüzde 100'e yakın hasar var. İhracat için gelen alıcı elini ayağını çekmiş. Üretici derdiyle baş başa kalmış" dedi. 

"DOLU MAĞDURLARINA ULEMA'DAN MÜJDE GELDİ" HABER İÇİN TIKLAYINIZ...

'KİRAZA ÖRTÜDE ÜRETİCİYE DESTEK VERİLSİN'
Yakın zamanda Malatya'da kayısı üreticisi, Ordu'da fındık üreticisinin mağduriyeti için destek olan Hükümet'in aynı hassasiyeti Kemalpaşa için de göstermesini isteyerek, bir yıl ödemesiz, faizi sıfıra yakın ödemesi uzun vadeli krediyi şart koşan Tanrıkulu, sorunun kesin çözümü için kirazın örtü altına alınmasının gerektiğini vurgulayarak, "Üretici bu işe tek başına girerse maliyeti dönümü 2 bin 200 lira. Ancak toplu alımlarda indirim oluyor. Devletin maliyetin yarısını karşılaması durumunda üretici ürününü örtü altına alırsa dondan etkilenme riskini tamamen ortadan kaldırır" dedi. 

'ÜRETİCİ ÇÖPE ATACAĞI KİRAZI TOPLAMAK İÇİN PARA ÖDEYECEK'
Tanrıkulu, üreticinin dalda kalan hasarlı kirazı toplamak için işçilik maliyeti vereceğine dikkat çekti. Tanrıkulu, "Dalda kalan ezilmiş, hasarlı kiraz toplanmadığı taktirde ağaçta hastalığa neden oluyormuş. Üretici çöpe atacağı yiyemeyeceği, satamayacağı kirazı toplamak için de işçiye yevmiye verecek. Dalda kalırsa ağaca zarar veriyor, hastalık yapıyor o ağaç seneye ürün vermiyor" diye konuştu.  (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.