Kocaoğlu'ndan sert çıkış: Zil takar hallerini anlayamıyorum
1995 yılında yaşanan sel felaketinin bir daha tekrarlanmaması için kent tarihinin en büyük yatırımlarını yaptıklarını hatırlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir’deki son yağışlardan siyasi rant elde etme çabalarına tepki gösterdi. Kocaoğlu, İzmir’deki son yağışların ardından Twitter’da kendisini eleştiren Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’i isim vermeden eleştirirken şöyle dedi: “Geçmiş yıllarda bazı büyük kentlerimizde yaşanan sel faciaları sonrasında ‘Afetin siyaseti olmaz’ diyerek bu konuda en küçük bir imada dahi bulunmayan bir belediye başkanı olarak, İzmir’deki son yağışlardan siyasi rant elde etmeye çalışan bir ‘meslektaş’ımın ve bazı siyasetçilerin neredeyse ‘zil takar’ halini anlamakta gerçekten zorlanıyorum.”
- Ege Postası
- 12.12.2012 - 14:56
GÖKÇEK İZMİR'İ VENEDİK'E BENZETTİ
Geçmiş yıllarda bazı büyük kentlerimizde yaşanan sel faciaları sonrasında “Afetin siyaseti olmaz” diyerek bu konuda bırakın eleştiriyi, en küçük bir imada dahi bulunmadığını hatırlatan Başkan Kocaoğlu, “Aşırı yağışlardan siyasi rant elde etmeye çalışan bir ‘meslektaş’ımın ve İzmir’in bazı siyasetçilerinin neredeyse ‘zil takar’ halini anlamakta gerçekten zorlanıyorum” dedi.
İZSU’dan alt yapıya 251.2 milyon lira
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 1995 yılında yaşanan sel felaketi sonrasında su baskınlarına karşı kenti korumak için yoğun alt yapı çalışması gerçekleştirdi. 2004 – 2012 yılları arasında 71 derede 96 kilometre uzunluğunda ıslah yapıldı. 139 kilometre uzunluğunda yağmur suyu kanalı ve 644 kilometre uzunluğunda kanalizasyon şebekesi döşendi. Sel havzalarında sele ve erozyona karşı önlemler alındı. 1997 yılında yapılan proje hatası nedeniyle her yağışta büyük sıkıntı yaşanan Mavişehir’deki sorun, Büyükşehir tarafından 2009 yılında çözüldü. İZSU, dere temizlikleri için 11.2 milyon lira değerinde araç satın aldı. Bugüne kadar ihaleyle gerçekleştirilen 213 derenin temizlik ve bakımı hizmet filosuna katılan 20 adet iş makinesi ve 20 adet kamyonla yapılmaya başlandı. Bakım ve temizlik çalışmalarının daha planlı ve programlı olarak yürütüldü. Yağışın olumsuz etkilerini azaltmak amacıyla 2004- 2012 yılları arasında 251 milyon 200 bin liralık alt yapı yatırımı yapıldı.
İZSU Genel Müdürlüğü, kent içinde çeşitli bölgelerde yağışlarda sıkıntı yaşanan cadde ve sokaklarda gerçekleştirilecek olan yağmur suyu ve atık su kanalları yapımı için semtlerin özel konumuna uygun projeler hazırladı.
Dere ıslahları etkili oldu
Meteoroloji kayıtlarına göre İzmir’de Aralık ayı uzun yıllar ortalaması metrekarede 136.8 kilogram iken, sadece 9 ve 10 Aralık tarihleri arasında metrekareye 83.6 kilogram yağış düştü. Yağışın olumsuz etkilerine karşı İzmir Büyükşehir Belediyesi, 24 saat aralıksız görev yaptı. Ekipler, yağmurun başlaması ile birlikte gündüz ve yağışın devam ettiği gece boyunca özellikle sorunlu noktalarda aralıksız çalıştı. İtfaiye Daire Başkanlığı da kentin kuzey ve güney noktalarında olmak üzere iki ayrı hasar tespit komisyonu oluşturdu.
Yağışın kentteki etkilerini ve çalışmaları değerlendiren İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, derelerde ve alt geçitlerde bir sıkıntı yaşanmadığını belirterek, “Metropol alanda gerçekleştirdiğimiz dere ıslahları ve yaptığımız su tutucu bentler sayesinde yağmur suları dereler vasıtasıyla denize ulaşmış ve derelerde bir taşkın yaşanmamıştır. Şehir içi alt geçitlerde tüm drenaj sistemi çalışmış ve su tahliyesi yapılmıştır. Kentin bazı bölgelerinde birleşik sistem kanalizasyon hatlarında kritik yerlerde taşkın riskine karşı seyyar pompalar, iş makineleri yağış öncesinde monte edilmiş ve çalışır halde tutulmuştur” diye konuştu.
İZSU dört koldan çalışıyor
İZSU Genel Müdürlüğü, son yağışlarda sıkıntı yaşanan bölgelerde yürüttüğü imalat çalışmaları ve projelere ilişkin şu bilgileri verdi:
* Çiğli İstasyonaltı Mahallesi’nde yaşanan su baskınlarının önlenmesi amacıyla İZSU Genel Müdürlüğü’nce 2 kısım halinde uzunluğu yaklaşık 12 bin metre olan bölgesel bir yağmur suyu projesi hazırlandı. 11 bin metre uzunluğundaki 2. kısmın yapım ihalesine çıkılacak.
* Bornova Atatürk Mahallesi’nde yaşanan su baskınlarının önlenmesi amacıyla Hürriyet, Barboros, Ziya Gökalp, Yavuz caddeleri ve sokaklarında yağmur suyu kanalı yapım çalışmaları sürüyor.
* Bornova Çamdibi bölgesinde kanal sorunlarının çözümlenmesi amacıyla dere yatakları düzenlenecek, atık su ile yağmur suyu hatları birbirinden ayrılacak. Hazırlanan proje kapsamında imalatların yapımı için ihale çalışmalarına başlandı.
* Bayraklı Sevgi Yolu ve çevre sokaklarda yaşanan su taşkınlarının önlenmesi için 4200 metre olan yağmur suyu kanalı döşeniyor.
* Konak Güzelyalı Mahallesi’nde yaşanan su taşkınlarının önlenmesi amacıyla 4750 metre uzunluğunda yağmur suyu ve atık su kanalı ile 1 adet yağmur suyu terfi merkezi projesi hazırlandı. İhale çalışmaları başladı.
* İnönü Caddesi üzerinde yer alan Hatay Metro İstasyonu ve çevresinde yaşanan su baskınlarının önlenmesi için 3350 metre uzunluğunda yağmur suyu kanalı projesi hazırlandı. İhale çalışmalarına başlandı.
* Karabağlar Orcaner İş Merkezi önü, Yeşillik Caddesi, Bozyaka ve üst havzada yer alan sokaklarda yağışlarda yaşanan sıkıntıyı önlemek amacıyla 5 bin 565 metre uzunluğunda yağmur suyu kanalı projesi için ihale çalışmalarına başlandı.
* Buca İnkilap Mahlalesi 502 Sokak, pazaryeri ve metro istasyonu çevresi ile Şirinyer bölgesinde yaşanan su baskınlarının önlenmesi amacıyla 2 kısım halinde 6500 metre uzunluğunda yağmur suyu projesi hazırlandı. Projenin birinci kısmında 774 metre uzunluğunda yağmur suyu kanalı ile bir adet yağmur suyu terfi merkezi imalatı tamamlandı. 5683 metre uzunluğundaki 2. kısmın yapım ihalesine çalışmaları başlayacak.
* Konak Fezvipaşa ve Eşrefpaşa Caddesi kavşağı ile Cumhuriyet Bulvarı’ndaki yağmur sularının bertarafı için 3740 metre uzunluğundaki yağmur suyu, 617 metre uzunluğunda atık su kanalı projeleri hazırlandı. İhale çalışmalarına başlanıyor.
* Buca Kuruceşme, Yıldız ve Çamlıkule mahallelerinden geçen Kozağaç Deresi’nin yan kolunun düzenlenmesi ve çevredeki cadde ve sokakların yaşanan taşkınların önlenmesi için 10 bin metre uzunluğunda kanal ve yağmur suyu projesi hazırlandı. Projenin 6500 metrelik bölümünde imalatlar tamamlandı.
Yorum Yazın