Dolar 34,5672
%0.07
Euro 36,2623
%0.71
Altın 2.970,900
%-1.15
Bist-100 9.632,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Konak, çok düşünceli

Konak, çok düşünceli

Konak Belediyesi tarafından düzenlenen ve ikincisi 12 Mayıs Pazar günü Gündoğdu Meydanı’nda gerçekleştirilecek olan Boyoz Festivalinde yüz bin boyoz ve 50 bin yumurta ikram edilecek. Ancak gluten nedeniyle sıkıntı yaşayan ve gluten içeren unlar ile yapılmış yiyeceklerden uzak duran çölyak hastaları da festival kapsamında unutulmadı.

  • Ege Postası
  • 10.05.2013 - 10:18
İZMİR - Başkan Tartan, İzmir’in simgesi boyoz için düzenlenen festivalde çölyak hastalarının da mağrum kalmayacağını söyledi. Buğday, arpa, çavdar ve yulafta bulunan glutenin neden olduğu ince bağırsak hastalığı nedeniyle bu tür unlardan yapılmış yiyeceklerden uzak duran hastalar da doyasıya boyoz yiyebilecek. Glutensiz undan üretilecek olan boyozlar Çölyak hastaları için ayrılmış standlarda sunulacak.


Orkide yağları ana sponsorluğunda Konak Belediyesi ve Radyo Romantik Türk ile birlikte ikincisi düzenlenen Boyoz Festivali’nin ‘Anneler Günü’ne denk gelmesi nedeniyle daha bir anlam kazandığını ifade eden Konak Belediye Başkanı Dr.Hakan Tartan,” 500 yıl önce İzmir’e gelen boyoz dostluk ve barışın sembolü. 12 Mayıs Anneler Günü. Boyoz, bugünde ‘kadına şiddete dur’ mesajı ile yine evrensel bir rol oynayacak” dedi. Başkan Tartan şunları söyledi: “Boyoz İzmir’de 500 yıldır süren bir gelenek. Musevi yurttaşlarımızın İtalya’dan, İspanya’dan dünyanın dört bir yanından gelirken bizlere getirdikleri bir gelenek. Ama artık İzmirli olmuş bir gelenek. Biz bu geleneği sürdürüyoruz. İki boyoz, bir yumurta, yanında peynir zeytin. Büyük bir keyif. İzmir’in Türkiye’ye sunduğu sevgi ve hoşgörü mesajı. Bugün aynı zamanda Anneler Günü. Anneler Günümüzü de sevgiyle kutluyoruz. Anneler bizim için en kutsal değer. Boyoz Festivali’nin Anneler Günü ile örtüşmesi de ayrı bir mutluluk. Bütün annelerimizin ellerinden öpüyoruz. Hepsine en içten sevgilerimizi sunuyoruz. Boyoz Festivali’nde barış, hoşgörü ve sevgi kenti İzmir’den boyozla anneler günü bağlamında bir mesaj veriyoruz. Artık kadına şiddete dur diyelim. Bugünkü festivalimizin en güzel tarafı bu. “Kadına Şiddete Hayır”. 500 yıllık gelenek, bu güzel alışkanlığımız bize bu hoşgörü mesajını bir kez daha verecek. Tıpkı barış, sevgi mesajı verdiği gibi. Kadına Şiddete Hayır. Anneler Günü’nde en güzel çığlık, en güzel ses bu.”


Geçtiğimiz yıl birincisi gerçekleştirilen etkinliğe İzmir dışından binlerce insan katılmış ve boyoz buluşmanın simgesi durumuna gelmişti. Bu yıl da festival şenlikli, müzikli, renkli ve sürprizlerle dolu geçecek. Yüzbinler, sevgi, barış ve dostluk mesajlarının verileceği Gündoğdu Meydanı’nda bir araya gelecek.
Sabah onda müzik yayını ile başlayacak olan festivale gelenlere hijyenik kese kağıtları içinde iki boyoz ve bir yumurta, yanında da demli çay ikram edilecek, dileyenler ağızlarını tatlandırmak için dondurma da alabilecek. Orkide yağları ana sponsorluğunda festivali düzenleyen Konak Belediyesi, Radyo Romantik Türk ile birlikte ulusal ve yerel televizyonlar etkinliği canlı olarak yayınlayacak.
Festival süresince Posta bandosu, Grup Sütlü Kakao, Pozıtıve Live ve Grup Mecaz konserleriyle İzmirlilere keyifli saatler yaşatacak. Ayrıca programda Radyo Romantik Türk nostalji partisi de mevcut. Festivale katılanları ilgi çekici yarışmalar da bekliyor. Kadın ve erkekler için iki ayrı kategoride düzenlenen etkinlikte yarışmacılar en fazla boyozu yemek için kıyasıya mücadele edecek. En çok boyoz yiyen şampiyonlara birbirinden değerli armağanlar verilecek. Bu yıl ‘Anneler Günü’ ne denk gelen festivalde anneler de unutulmadı. Onları da çeşitli sürprizler, yarışmalar ve armağanlar bekliyor. Bu festivalde İzmir’in simgesi boyoz; barışın, sevginin, kardeşliğin de simgesi olacak. Festivale ayrıca; Orkide yağ, Keskinoğlu, Özsüt, , Doğuş Çay ve Tezcan Un gibi firmalar lojistik destek veriyor.
2.Boyoz Festivali’nde Çölyak hastaları da unutulmadı.

GLUTENSİZ BOYOZ

Konak Belediyesi tarafıdan düzenlenen ve ikincisi 12 Mayıs Pazar günü Gündoğdu Meydanı’nda gerçekleştirilecek olan Boyoz Festivalinde yüz bin boyoz ve 50 bin yumurta ikram edilecek. Ancak gluten nedeniyle sıkıntı yaşayan ve gluten içeren unlar ile yapılmış yiyeceklerden uzak duran çölyak hastaları da festival kapsamında unutulmadı. Konak Belediye Başkanı Dr.Hakan Tartan, İzmir’in simgesi boyoz için düzenlenen festivalde çölyak hastalarının da mağrum kalmayacağını söyledi. Buğday, arpa, çavdar ve yulafta bulunan glutenin neden olduğu ince bağırsak hastalığı nedeniyle bu tür unlardan yapılmış yiyeceklerden uzak duran hastalar 2.Boyoz Festivalinde doyasıya boyoz yiyebilecek. Glutensiz undan üretilecek olan boyozlar Çölyak hastalarına onlar için ayrılmış standlarda sunulacak.

GLUTEN NEDİR'
Buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahılların içinde bulunan ve tahılın içinde bulunma miktarı ile doğru orantılı olarak tahılın kalitesini arttıran, tahıl proteinidir.

GLUTENSİZ UN
Gluten içermeyen nişasta karışımıdır. Bazı insanlarda Gluten proteinine karşı ince bağırsağın bir alerjisi olması ve Gluten içeren besinlerin sindirilememesi "Çölyak" adı verilen allerjik hastalığa sebep olmakta ve Çölyak hastalarının Glutenli besinleri kullanması imkansız hale gelmektedir. Çölyak hastaları için Glutenin, ince bağırsaktan başlayarak tüm vücuda zarar verebilen bir protein olması, Glutensiz ürünleri, Çölyak hastalarının sorunsuz bir şekilde yaşamlarına devam etmeleri için zorunlu hale getirmektedir.

BOYOZ NEDİR
1492'de Türkiye'ye yerleşen Sefaradlar tarafından Anadolu ve özellikle İzmir mutfağına katılmış, İzmir damak tadı ile özdeşleşmiş, mayasız bir hamur işidir.
Boyoz, İspanyolca yazılışıyla bollos, "küçük somun" anlamına gelen bollo sözcüğünün çoğuludur. İspanyolca iki L harfi Y sesiyle okunur.Birçok mutfakta çörek, börek benzeri unlu mamüllerin Sefarad kültürüne özgü bir uygulamasıdır.
Boyozun ilk çıkışını atık hamur malzemesinin değerlendirilmesine bağlayan kaynaklar bulunmaktadır. İzmir dışında hiçbir şehirde ticari olarak piyasaya sunulmadığından İzmir’in böreği ve simgesi olmuş.

ESKİ BOYOZ USTALARI
Rivayete göre, İzmir'de boyozun en iyisini Boyozcu Avram Usta yapmış, o öldükten sonra İzmir'de boyozlar "Avram Usta’nın boyozu" adı altında satılmış. Avram Usta'nın devrettiği geleneği günümüzde Alsancak Dostlar Fırını'nın sahibi Halim Usta ve Cihangir usta yaşatıyor.

BOYOZ NASIL YAPILIR
Öncelikle hamur yoğrulup top şeklinde 2-3 saat tavada dinlendirilir. Daha sonra elle tabak genişliğinde açılıp bir süre daha dinlendirilen hamur, daha sonra yine elle sallanır ve tekrar açılır ve rulo yapılıp 1-2 saat daha dinlendirilir. Kulak memesi kıvamında kopma noktasına geldiğinde tavalara sıralanır ve küçük toplar halinde kesilerek yarım saat ile bir saat arasında nebati yağ içinde bekletilir. Çok yüksek ateşte tepsi ile fırınlanmadan önce kat kat, ipince açılmış olan milföy yufkanın arasına içlik malzemesi (peynir, ıspanak vs.) de konulabilirse de, hakiki boyoz sade olur. Hamurun özelliği un, çiçek yağı ve tahin karışımı ve tuzlu olmasıdır.
• Boyoz (İzmir) Tarifi - Boyoz Nasıl Yapılır
• 2 su bardağı un
• 1 su bardağı su
• 1 tatlı kaşığı sirke
• 1 tatlı kaşığı limon suyu
• 1 tatlı kaşığı mısırözü yağı
• 1 su bardağı mısırözü yağı
• Yarım tatlı kaşığı tuz
• Kabaklı iç malzeme:
• 2 kabak
• 1 patlıcan
• 1 soğan
• 1 domates
• 2 çorba kaşığı sıvıyağ
• Tuz
• Patatesli iç malzeme:
• 2 patates
• 2 yumurta
• 1.5 kahve fincanı tulum peyniri
• 1 kahve fincanı rendelenmiş kaşarpeyniri
• 1. Kabaklı iç malzeme için; patlıcanı soyup tuzlu suda bekletin. Domates, kabak ve soğanın kabuklarını soyun. Patlıcanın suyunu sıkıp kağıt havlu ile kurulayın. Sebzeleri rendeleyin. Tavada sıvıyağı kızdırıp tuz ekleyerek sebzeleri suyunu salıp çekinceye kadar soteleyin. Patatesli iç malzeme için; patatesleri haşlayın. Kabuklarını soyup çatalla ezin. Yumurta, tulum ve kaşarpeynirini ekleyip karıştırın.
• 2. Unu yoğurma kabına alın. Ortasını havuz gibi açıp su, sirke, limon suyu, 1 tatlı kaşığı mısırözü yağı ve tuzu ekleyin ve 10-15 dakika kuvvetlice yoğurun. Derin bir kaba 1 bardak mısırözü yağı ekleyin. Yumuşak kıvamlı hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp 10 dakika bekletin.
• 3. Hamur topağını yağdan alıp elle, katmer hamuru inceliğinde yuvarlak açın. Ortasına kabaklı iç malzemeden 1 kaşık yayıp 4 köşesi ortaya gelmek üzere katlayın. Hamurların yarısını kabaklı, yarısını da patatesli iç malzemeyle hazırlayıp hafif yağlanmış tepsiye dizin. Önceden ısıtılmış 200 dereceye ayarlı fırında 20 dakika pişirin. Sıcak olarak servis yapın.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.