Dolar 34,1397
%0.01
Euro 37,9621
%0.12
Altın 2.892,140
%0.23
Bist-100 9.888,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Köylerde kadın çiftçilere gıda muhafaza eğitimi veriliyor

Köylerde kadın çiftçilere gıda muhafaza eğitimi veriliyor

Amasya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, 'Kadın Çiftçilere Eğitim Faaliyetleri' kapsamında gıda muhafaza eğitimi vermeye başladı.Uygulamalı eğitimin ilk safhasında, merkeze bağlı Sevincer köyünde 16 çiftçi kadına domates...

  • Ege Postası
  • 28.09.2013 - 11:42
Amasya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, 'Kadın Çiftçilere Eğitim Faaliyetleri' kapsamında gıda muhafaza eğitimi vermeye başladı.
Uygulamalı eğitimin ilk safhasında, merkeze bağlı Sevincer köyünde 16 çiftçi kadına domates konservesi yapımı öğretildi.

Amasya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Ev Ekonomisi Teknikerleri Dudu Ceylan ve Pınar Öztiryaki tarafından tekniğine uygun olarak
verilen gıda muhafaza eğitiminde çiftçi kadınlara, konservenin ne olduğu hakkında bilgi verildi. Ev Ekonomisi Teknikeri Dudu Ceylan, “Konserve mevsiminde bol ve ucuz olan sebze ve meyvelerin uygun kaplarda pastörizasyon ve sterilizasyon ısı işlemleri uygulanarak, mikropların etkisiz hale getirilmesiyle dayanaklılık kazandırma metodudur.” dedi.

Güvenli konserve yapımı hakkında bilgi veren Ev Ekonomisi Teknikeri Pınar Öztiryaki ise “Özellikle yöremizde evde yapılan konservelerde pastörizasyon ve sterilizasyon işleminin doğru olarak yapılmadığı görülmektedir. Güvenli konserve yapımında uygulanacak ısı işleminin derecesi uygulama süresi önemlidir. Meyveler ve domates asidi yüksek besinler 85 ile 100 derece arasında pastörize edilir.

Sebzeler ise asit oranları düşük olduğundan 100 derecenin üzerinde basınçlı tencerelerde sterilize edilmelidir. Pastörizasyon için sıcaklık, herhangi bir düzenle, örneği açık bir kaptaki suyun ısıtılmasıyla elde edileceği halde, sterilizasyonda gerekli ısı ancak otoklav denilen kazanlarda elde edilir. En basit otoklav evlerde kullanılan basınçlı tencereler olan düdüklü tencerelerdir.” diye konuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.