Krizde son perde: Belediye dışarıdan asfalt alacak!
Geçtiğimiz aylarda Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün Konak Belediyesi’ne ait asfalt plent tesislerini çevre izin belgesi ve ÇED raporu olmadığı gerekçesiyle mühürlemesiyle başlayan krizde belediyeden yeni bir hamle geldi. Bakanlık denetimleri sonucunda 42 bin lira ceza ile karşı karşıya kalan ve yaz ayları öncesinde asfaltlama çalışmaları ve temel hizmetleri sekteye uğrayan belediye ihaleye çıkarak dışarından asfalt alacak. Belediye dışarıdan asfalt alacak
- Ege Postası
- 04.06.2015 - 13:07
TESİS MÜHÜRLENDİ, ÜRETİM DURDU
Yaşanan bu krizi aşmak için çeşitli formüller üzerinde duran belediye, ÇED raporu (Çevresel Etki Değerlendirmesi) alabilmek i için il müdürlüğüne resmi başvuruda bulunurken, üretime yeniden start verebilmek için ise sürecin sonuçlanmasını bekliyor. Bakanlığın geçici izin belgesi de vermediği saatlik 80 ton asfalt üretim kapasitene sahip ve çevreci doğalgaz teknolojisi ile çalışan tesisler faaliyete geçene kadar geçici çözümler üzerinde duran belediye, asfalt alımı için ihaleye çıkacak.
KRİZİN FATURASI İKİYE KATLANDI
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden yardım isteyen Konak Belediyesi’nin, İZBETON’dan aldığı malzeme de ilçedeki sokak ve yollara yeterli gelmedi. Son çare olarak ihaleye çıkma kararı alan belediye asfaltlama çalışmaları için hizmet alım yoluna gidecek. Söz konusu hizmetler için ekstra maliyet ve ek maddi yük ile karşı karşıya kalan İzmir’in merkez ilçesi, yaz ayları boyunca asfaltlama, yol ve çevre düzenlemeleri ve belediyenin Fen İşleri Müdürlüğü’nce yürütülen birçok faaliyet için toplam 8 bin ton sıcak hazır asfalt alacak.
BAKANLIK TARAFINDAN 42 BİN LİRA CEZA KESİLMİŞTİ
Halktan gelen gürültü ve kirlilik şikayetleri üzerine geçtiğimiz aylarda harekete geçen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı il müdürlüğü ekipleri, Konak Belediyesi’ne ait tesislerde art arda incelemelerde bulundu. Buca’da Fen İşleri Müdürlüğü’ne bağlı asfalt plent şantiyesine yönelik denetimlerde, tesisin çevre izin belgesi ve ÇED raporu olmadığı ortaya çıkınca Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekiplerince önce şantiye mühürlendi, ardından da belediyeye toplam 42 bin 232 TL’lik idari para cezası kesildi. Sıkıntının 2008 yılında yayınlanan yeni yönetmelik kapsamında, 2007 kurulan tesisin ÇED muafiyeti olmadığı ve dönemin görevli belediye yönetimi tarafından gerekli başvuruların ve işlemlerin yapılmamasından kaynaklandığı öğrenilirken, “Yönetmelik kurbanı” olan belediye, bürokratik hata nedeniyle bakanlık tarafından çevre mevzuatına uyulmadığı gerekçesiyle kesilen para cezası ile karşı karşıya kalmıştı.
Yorum Yazın