Dolar 34,0973
%0.24
Euro 38,0933
%0.1
Altın 2.875,160
%1.62
Bist-100 9.900,00
%-0.76

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Mardin'den demokratikleşme paketine destek geldi

Mardin'den demokratikleşme paketine destek geldi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Türkiye’nin barış yolunda uzun zamandır merakla beklenen 'Demokratikleşme Paketi'ni açıklamasına Mardin’den destek geldi. Sivil toplum örgütleri ve kanaat önderleri Başbakan Erdoğan tarafından açıklanan...

  • Ege Postası
  • 30.09.2013 - 15:08
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Türkiye’nin barış yolunda uzun zamandır merakla beklenen 'Demokratikleşme Paketi'ni açıklamasına Mardin’den destek geldi. Sivil toplum örgütleri ve kanaat önderleri Başbakan Erdoğan tarafından açıklanan demokratikleşme paketinin barış yolunda atılan önemli bir adım olduğunu açıkladı.

Konu ile ilgili görüşlerini açıklayan Mardin merkezli düşünce kuruluşu Uluslararası Stratejik Tahlil ve Araştırmalar Merkezi (USTAD) Başkanı Ahmet Akgül, Başbakan Erdoğan’ın ifadesi ile 11 yıllık bir çalışmanın ürünü olan ve kamuoyuna açıklanan demokratikleşme paketinde bölge halkını sevindirecek bir takım maddelerin olmasının kesin olduğunu söyledi. Bu paketi salt çözüm sürecine bağlamakta yanlış olduğunu belirten Akgül, ”Zira açıklanan bu paketteki birçok madde PKK sayesinde değil, bilakis PKK'ya rağmen yapılan düzenlemelerden oluşmaktadır.” dedi.

Çözüm süreci ile ilgili esas düzenlemelerin özellikle terörün sona ermesi ile silah bırakmanın ardından farklı alanlarda olacağını inandığı için bu paketi Türkiye'nin demokratikleşme sürecinin önemli bir adımı olarak tanımlamanın mümkün olduğunu ifade eden Akgül, "Nitekim Başbakan da konuşmasında sadece gerilim üreten ceberrut devlet anlayışını çöpe atacak bu paketin son olmadığı ve halkın üzerindeki ağırlığın kaldırılmasına yönelik demokratikleşme adımlarının devam edeceğini söyledi. Paketin içeriğinde Cumhuriyet döneminden bu yana etnik ve dini azınlıklar üzerindeki bir takım hak gasplarını ortadan kaldıran maddeler olduğu gibi, demokratik ortamın gerektirdiği birtakım düzenlemelere de yer verilmiş durumda. Siyasi haklar noktasında seçim sisteminde 3 farklı alternatifi (yüzde 10 devam, yüzde 5 daraltılmış seçim sistemi veya barajın tamamen kaldırılması) tartışmaya açmış oldu. Siyasi partilere devlet yardımı yüzde 7'den yüzde 3'e çekilecek. Beldeler teşkilat kurma zorunluluğu kalkıyor. Partilerde eş genel başkanlık sistemi imkanı getirilecek. Oy veren, aynı zamanda üye de olabilecek. Seçim ve ön seçimlerde farklı dillerde propaganda yolu açılacak.” diye konuştu.

Hakların gasbını önleme ve hak iadesi noktasında ise dil, din, ırk ayrımcılığıyla mücadelenin etkin bir şekilde kanunla önleneceğini kaydeden Akgül, konuşmasına şöyle devam etti: "Dini gereklerini yerine getirenleri engelleyenler ceza kapsamında yargılanacak. Gösteri ve yürüyüş düzenlemesi STK'larla beraber yürütülecek. Farklı dil ve lehçelerde anadilde eğitimin önü özel okullarla açılacak. Mekanların eski isimleri tekrar iade edilecek. Alevilere yönelik Nevşehir’de Hacı Bektaş-ı Veli Üniversitesi olarak ismi değişecek. Kişisel verilerin güvenliği, yardım toplama vs. değişikliklere gidilecek. Kamu kurumlarında başörtü dahil ayrımcı ihlaller kalkacak. Andımız kaldırılacak. Süryanilere Mardin’deki Deyr el-Umur Manastırı'na yönelik arazi iadesi yapılacak. Roman dil enstitüsü kurulacak. Benim açımdan sürprizin ötesindeki bütün bu düzenlemelerin bir kısmı anayasal değişiklerle bir kısmı bakanlıkların yönetmelik değişiklikleri ile yapılması mümkündür.” diye ifade etti.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Mardin İl Başkanı M. Ali Dündar ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı demokratikleşme paketinin toplumun beklentilerinin bir kısmını karşıladığını söyledi. Dündar, ”Demokratikleşme açısından mihenk taşını oluşturmaktadır. Yapılan değişikliklerle özellikle insan hakları ve inanç özgürlükleri din ve inanç özgürlüğünün sağlanması, bunun yanında bölgemizi ilgilendiren Kürt sorunu ile ilgili yapılan düzenlemeler toplum tarafından memnuniyetle karşılandı. Biz de bu bu yapılan değişiklikleri memnuniyetle karşılıyoruz. Özel okullarda Kürtçe’nin ve diğer dillerin okutulması andımızın kaldırılması, köy isimlerinin tekrar iade edilecek olabilmesi gibi konular bölge insanını memnun edecektir. Ancak yine Kürt sorunu çözümü için önümüzdeki süreçte anadilin devlet okullarında okutulması gerekir. Başörtüsü ve inanç özgürlüklerinin verilmesi çok önemlidir. Demokratikleşme adına önemlidir. Herkesin destek vermesi gerekir. Bu paketin karşısında durmak, karşı durma lüksümüz yoktur. 1960-1982 anayasanın dayattığı bu karanlık rejimin dayattığı kısıtlamaları ortadan kaldırmak önemlidir.” şeklinde konuştu.

Demokratikleşme süreci için bu paketi desteklediklerini belirten Mardin İş Adamları Derneği Başkanı M. Ali Babaoğlu da bugün söz edilen konuların, uzun yıllar Türkiye’de yaşanan başörtüsü konusunun çözülmesinin halk tarafından memnuniyetle karşılandığını ifade etti. Babaoğlu, şöyle devam etti: ”Süryani kardeşlerimizin birtakım kamudaki veya kendi arazi sıkıntıları giderildi. Bu da bölgemiz adına Süryani kardeşlerimiz açısından çok önemlidir. Anadilde eğitimi önemsiyoruz. Anadildeki eğitimin önü açılmıştır. En azından özel okullarda bile olsa bu eğitim bölgedeki beklentiyi karşılamış olacaktır. Bundan sonraki süreçte daha farlı açılımlar bekliyoruz. Bunu yeterli görmüyoruz.”

MARDİNLİLER ERDOĞAN’IN DEMOKRATİKLEŞME PAKETİNİ KAHVEHANELERDE İZLEDİ

Paketin açıklanacağı saatten itibaren kahvehanelere akın eden Mardinliler, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı demokratikleşme paketini televizyondan izledi. Özellikle yaşlı kesimin kahvehanelere akın etmesi ise dikkat çekti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı Demokratikleşme Paketi'ni dikkatle izleyen vatandaşlar, pakette açıklanan maddelere destek verdi.



Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.