Dolar 34,1987
%0.05
Euro 37,9856
%-0.29
Altın 2.913,600
%0.61
Bist-100 9.567,00
%-1.02

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Marmaris'te 10 bin palmiye tehdit altında

Marmaris'te 10 bin palmiye tehdit altında

Muğla’nın Marmaris ilçesinde kırmızı palmiye böceği tespit edildi. Yetkililer, bölgede bulunan 10 bin palmiyegiller familyasından ağacın yok olabileceğini bildirdi.        Bir vatandaşın ihbarı üzerine...

  • Ege Postası
  • 23.04.2013 - 09:04
Muğla’nın Marmaris ilçesinde kırmızı palmiye böceği tespit edildi. Yetkililer, bölgede bulunan 10 bin palmiyegiller familyasından ağacın yok olabileceğini bildirdi.

        Bir vatandaşın ihbarı üzerine bölgede inceleme başlatan Marmaris Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri, birçok ağaçta kırmızı palmiye böceğine rastladı. Kırmızı palmiye böceğini araştırmak için ilçeye, Muğla Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden konuda uzman mühendislerinden oluşan bir ekip geldi. Bölgede birçok noktada kırmız palmiye böceğine rastlayan yetkililer, biran önce önlemlerin alınacağını belirtti. Bölgede incelemede bulunan ziraat mühendisi Çiğdem Varla, ilçede ilk defa bu böceğin tespit edildiğini belirterek “Kırmızı palmiye böceği bu güne kadar bu bölgede yoktu. Şimdi yeni tespit ettik. Gördüğünüz gibi özellikle feniks (pheonix) ağaçlarını kurutmuş durumda. Ağacın bu hale gelmesi, bu böceğin en azından 2-3 yıl önce bu ağaca saldırmış olduğunu gösteriyor. Böcek bir ağaca girdikten sonra 3 yıl içersinde ağaçları bu şekilde kurutuyor. Özellikle feniks ağaçlarına zarar veriyor. Buradan çıkan erginler etraftaki diğer ağaçlara da bulaşarak onlara da zarar verecektir. Bu yüzden belediyenin, sitelerin palmiye sahibi olan herkesin bu mücadeleyi yapması gerekiyor. Yoksa bölgemizdeki felikslere çok büyük miktarda zarar verir.” dedi.

        Kırmızı palmiye böceği, hurma, palmiye gibi palmiyegiller familyasına ait bitkilere büyük zararlar verebiliyor. Böceğin bulaştığı ağaçlar önce zayıflıyor daha sonra tüm yaprakları kahverengileşerek kuruyor. En sonunda ağacın gövdesi veya tacı kırılıyor ve ağaç ölüyor. Ergin bir böcek tek seferde 900 metre uçabiliyor.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.