Dolar 34,1541
%0.05
Euro 38,2818
%0.1
Altın 2.934,480
%0.04
Bist-100 9.735,00
%-0.96

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Meclis’te sağlıkta şiddete Soma benzetmesi

Meclis’te sağlıkta şiddete Soma benzetmesi

CHP PM Üyesi ve İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hülya Güven, Sağlık çalışanlarına yönelik artan şiddetin araştırılması ve alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla, ilgili komisyon raporunun görüşülmesi sırasında Meclis’teyaptığı konuşmada sağlıkta şiddetin önüne geçilmemesinden hükümeti sorumlu tutarak, konuyla ilgili verilen önergelere de çok geç cevaplar verilmesini sert dille eleştirdi.

  • Ege Postası
  • 30.05.2014 - 10:02
İZMİR - CHP’li vekillerce sağlık çalışanlarına yönelik artan şiddet olaylarının araştırılması için meclis araştırması açılmasıyla ilgili bir buçuk yıl önce verilen önergeyi hatırlatan Güven,  “Bugüne kadar  verdiğimiz şiddetle ilgili araştırma önergelerine maalesef AKP iktidarı sıcak bakmadı, hep reddedildi. Soru önergelerine de zaten cevap verilmiyor.Hatırlarsınız, çok yakın zamanda Manisa Milletvekilimiz Özgür Özel'in Soma'yla ilgili araştırma önergesi reddedilmişti. Hem de siz AKP'li milletvekilleri tarafından. Sonuç ne old? 301 kayıp,en az 400 babasız çocuk…” dedi.

‘TAŞERONLUK SAĞLIKTA DA VAR’
Soma'da yaşananları şiddetin en büyüğü olarak tanımlayan Prof. Dr. Güven, Meclis’te yaptığı konuşmada şunları söyledi: “ Hükümet, Soma'da ve diğer tüm iş alanlarında sistem kuramadığı, taşeronluğu kaldıramadığı için kazalardan ne kadar sorumlu ise sağlık hizmeti verilmesi sırasında şiddetin ortaya çıkmasından da o kadar sorumludur. Çünkü, sağlık emekçilerinin özlük hakları sümen altı edilmiş durumda, tümüyle taşeronluğa doğru gidiş görünüyor. Eğer sağlıkta şiddet gerçekten önlenmek isteniyorsa öncelikle Sağlıkta Dönüşüm Projesi gözden geçirilmelidir. Esas olarak da tüm yurttaşlara eşit, bedelsiz ve kaliteli sağlık hizmeti verilmesinin yolları açılmalıdır. 2011 seçimlerinden önce Sayın Başbakan ‘tüm özel hastaneler bedava’ demişti, değil m? Şimdi yurttaşlar özel hastanelerin kapılarının önünden bile geçemiyor. “

‘HEDEF GÖSTERİLİYORLAR’
“ Her koşulda tüm yurttaşlara hiçbir ayrımcılık yapmadan hizmet verme çabası içinde olan sağlık emekçilerini hükümet yok saymaktadır” diyen Güven, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Aslında sağlıkta şiddetin Sağlıkta Dönüşüm ile başladığını hepimiz biliyoruz çünkü Sağlıkta Dönüşüm Projesi'yle yurttaşların sağlık hakları ellerinden alınmıştır. Nasıl m? Sağlıkta Dönüşüm ile getirilen ve tam gün olmayan bir tam gün yasasıyla, uygulanan performans sistemiyle, acil servislerde uzman olmayan, servisi tanımayan elemanların, aile hekimlerinin nöbet tutmaya zorlanmasıyla ve hastanelerde de az sayıda hekim ve hemşirelerin istihdam edilmesiyleVazgeçilmeyen performans sistemi, hekimleri belirli zamanlarda çok şey sığdırmaya çalışan bir makineye dönüştürmüştür. Hekim ve diğer tüm sağlık çalışanları bugün iş doyumsuzluğunu ve tükenmişliği yaşamaktadırlar. Sağlıkta şiddet gören emekçilerin oranının diğer iş kollarına göre -maden emekçilerini hariç tutuyorum- 16 kat daha fazla olduğu saptanmıştır. Özetlersek, iktidar sağlık sistemindeki çarpıklıkların üstünü, sağlık emekçilerini hedef göstererek örtmeye çalışmaktadır. Sayın milletvekilleri, sağlık emekçilerinin de insan hakları vardır ve unutulmaması gerekir.  Bu araştırma önergesi sonucunda, sağlık emekçilerine şiddetin son bulacak sonuçlara ulaşmasını ve sonuçların kâğıt üstünde kalmamasını dileyerek saygılarımı sunuyorum.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.