Dolar 34,1808
%0.13
Euro 38,2233
%-0.06
Altın 2.936,950
%0.12
Bist-100 9.829,00
%-0.62

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Müftü Coşkun: Oruç bir sabır sınavıdır

Müftü Coşkun: Oruç bir sabır sınavıdır

Mardin İl Müftüsü Dursun Ali Coşkun, orucun bir sabır sınavı olduğunu belirterek, "Oruç, kişiye ahlaki güzellikleri kazandırması bakımından çok önemlidir. Oruç bir sabır sınavıdır." dedi Ramazan ayında insanın sabır konusunda imtihana...

  • Ege Postası
  • 18.07.2013 - 15:44
Mardin İl Müftüsü Dursun Ali Coşkun, orucun bir sabır sınavı olduğunu belirterek, "Oruç, kişiye ahlaki güzellikleri kazandırması bakımından çok önemlidir. Oruç bir sabır sınavıdır." dedi

Ramazan ayında insanın sabır konusunda imtihana tabi tutulduğunu belirten Mardin İl Müftüsü Dursun Ali Coşkun, sabır konusunda vatandaşlara çeşitli tavsiyelerde bulundu. Orucun insana sabır, takva ve şükretmeyi öğrettiğini belirten Coşkun, "Kişi bir yandan orucum bozulur endişesi ile nefsinin arzularından sakınırken, öbür yandan da istenilen şekilde oruç tutabilmek için iyi hasletler sergilemeye çalışır. Tuttuğu her oruçta nefsine hakim olma kabiliyetini geliştirir. Bu ayda sabır, müminin bütün benliğini kaplar. Geçici bir süre uzak kalınan maddi gıdaların yerini manevi gıdalar alır. Artık kalp, Allah'ın adı anıldığında ürpermeye başlar."

Orucun bir sabır sınavı olduğunu ifade eden Coşkun, şöyle konuştu: "İnsan oruçluyken önünde duran yemeğe elini uzatmaz, kötü söz söylemez, kem gözle bakmaz, başına gelen her türlü olumsuzluğu olgunlukla karşılar. Oruçlu olduğu sürece açlığa, susuzluğa ve her türlü günah ve kötülüğe karşı sabreder. Bundan dolayı da Allah Resulü, 'Oruç, sabrın yarısıdır' buyurur. Kur’an-ı Kerim’de, 'Ey iman edenler! Allaha karşı gelmekten sakınmanız için oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı' buyrulmuştur. Oruç, insanın kötülüklere karşı oluşturduğu manevi korunma hali olan takvayı, muhkem ve sağlam bir kalkana dönüştürür. Bundan dolayı oruç yalnız belirli bir zaman yeme ve içmeden el çekmek değil, aynı zamanda her türlü kötülükten sakınmak için iradenin güçlendirilmesi eğitimidir."

ORUC MÜSLÜMAN İÇİN KALKANDIR

Hz. Peygamber, bütün ibadetler gibi orucun da insan davranışlarını etkileyen, düzenleyen yönlerine işaret ettiğini kaydeden Dursun, konuşmasına şöyle devam etti: "Hz. Peygamber bu hadisinde orucu kalkana benzetmektedir. Kalkan, nasıl ki savaşta askerleri düşmanın ok ve kılıç darbelerine karşı koruyorsa, oruç da sahibini öyle korur, üstelik sadece dışarıdan gelecek saldırılara karşı değil kendi nefsinden, şehevî arzularından, şeytanın vesveselerinden de onu korur. Bu hassasiyetle oruç tutan kişi dünyada günah ve kötülüklere, ahirette ise cehennem azabına karşı korunmuş olacaktır. Oruçlu, kalkanı öncelikle kendi elinden ve dilinden sadır olabilecek yanlış tutum ve davranışlara karşı kullanacaktır. Bu nedenle kimseye karşı kaba davranışlarda bulunmayacak, cahil ve zorba tutumlar içine girmeyecektir. Şayet bir başkası ona sataşır, kavga ve dövüş edecek olursa bu defa da oruç kal- kanını ona karşı kullanacaktır. Çünkü böyle davranmak zor olsa da öfkeyi yenmenin ve yanlış yapana iyilikle karşılık vermenin bir şeklidir."

GÖNÜL KIRMAK, ORUÇLU BİR MÜSLÜMAN’A YAKIŞMAZ

Oruçluya yakışan, aç olmasına rağmen, yüzünden tebessümü eksik etmemek olduğunu dile getiren Coşkun, "Gönül kırmak, inanan insana, hele oruçlu bir Müslüman’a yakışmaz. Güler yüz ve tatlı dil, oruç ibadetinin ruhuna verdiği dinginlikle birleşerek insanın İlahî rahmet esintisine ulaşmasını sağlar. inananlar nefislerini körelterek ruhlarına huzur veren ve gönüllerinde sevgi, merhamet, şefkat duygularını artıran orucun aydınlığını, yaptıkları hatalarla gölgelemekten sakınırlarsa karşılığını fazlasıyla göreceklerdir. Oruçlunun ayrıntı sayılabilecek fakat orucunu güzelleştirecek davranışlarda bulunması, mahzurlu davranışlardan sakınması ona bambaşka manevî boyutlar kazandıracaktır."

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.