Dolar 34,2313
%0.26
Euro 37,7864
%0.04
Altın 2.932,600
%0.57
Bist-100 8.898,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Müftü Veysel Çakı: Ramazan oruç, Kur'an ve ibadet ayıdır

Müftü Veysel Çakı: Ramazan oruç, Kur'an ve ibadet ayıdır

Müslümanların hasret ve özlemle beklediği mübarek Ramazan ayı, önümüzdeki pazartesi akşamı kılınacak ilk teravihle başlayacak. O gece kalkılacak ilk sahurla da salı günü oruçlu olunacak. Vatandaşlar, 11 ayın sultanına kavuşacak olmanın...

  • Ege Postası
  • 06.07.2013 - 11:44
Müslümanların hasret ve özlemle beklediği mübarek Ramazan ayı, önümüzdeki pazartesi akşamı kılınacak ilk teravihle başlayacak. O gece kalkılacak ilk sahurla da salı günü oruçlu olunacak.

Vatandaşlar, 11 ayın sultanına kavuşacak olmanın heyecanını yaşarken, evlerde ve camilerde de son hazırlıklar yapılıyor. Ramazan’ın oruç ve Kur’an ayı olduğuna dikkat çeken din adamları, bu manevi iklimden olabildiğinde istifade etmek gerektiğine vurgu yaptı. Trabzon Müftüsü Veysel Çakı, Ramazan’da orucun yanında bol bol Kur’an okumak gerektiğinin altını çizdi. Ramazan’ın aynı zamanda insanın kendini terbiye etme ayı olduğunu kaydeden Çakı, oruçlu insanın fikrini sadece yeme ve içmeyle meşgul etmemesi gerektiğini belirtti. Orucun sadece belli bir zaman diliminde mideyi aç bırakmamak olduğuna dikkat çeken Çakı, tüm uzuvlarla oruçlu olmak gerektiğini söyledi. Çakı, “Bir oruç tutacağız, oruç da bizi kötülüklere karşı tutacak.” dedi.

Müftülük olarak Ramazan’a yönelik tüm hazırlıklarını tamamladıklarını ifade eden Müftü Veysel Çakı, merkezdeki Erdoğdu Merkez Camii, Yeni Cuma Camii, Ebubekir Camii ve Ortahisar Fatih Büyük Camii yanındaki mescitte ve her ilçede bir camide hatimle teravih namazı kıldırılacağını söyledi. Öğlen ve teravih namazları öncesi camilerde vaazlar verileceğini kaydeden Çakı, il genelinde 915 camide de Ramazan boyunca mukabele okunacağını bildirdi. Çakı, yine merkezde 4’ü merkezde olmak üzere il genelinde 17 camide itikafa girmek isteyenler için gerekli hazırlıklar yapıldığına değindi.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bu yıl ilk defa, Kutlu Doğum Haftası’nda olduğu gibi Ramazan’da da ağırlıklı olarak işlenecek bir konu belirlediğini haber veren Çakı, Ramazan boyunca ‘helal kazanç, helal lokma’ konusu ağırlıklı olarak işleneceğini dile getirdi.

Ramazan’ın oruç ve Kur’an ayı olduğunun altını çizen Müftü Çakı, şunları söyledi: “Halkımızın camilerdeki mukabelelere katılmalarını, evlerinde de Kur’an okumalarını tavsiye ediyoruz. Hatta Kur’an mealini ailece birlikte tefsirlerden okuyarak, evde bir Kur’an okuma saati, tefsir dersi yapmalarını öneriyoruz. Belirli bir saat bunlar yapılabilirse insanlarımız, çocuklarımız Ramazan’ın bereketinden daha fazla istifade etmiş olurlar diye düşünüyoruz. Bu ayda halkımızın Kur’an okumasını, çocuklarımızın da teşvik edilmesini istiyoruz.”

Oruç tutarken iki şeyi öne çıkartmak gerektiğini işaret eden Çakı, şöyle devam etti: “Oruç tutarken çoğu zaman fikrimizi ‘nasıl tutacağız, susayacağız, acıkacağız, akşama ne yiyeceğiz’ gibi şeylerle meşgul ediyoruz. Halbuki oruç tutarken bizim susamamız da, acıkmamız da ibadetin bir parçası. Bunun şevkine varmalıyız. Yani fikrimizi sadece yeme içmeyle meşgul etmeyelim. Beynimiz devamlı midemize takılıp kalınca bu bizim israfa gitmemize de sebep oluyor. Bir ekmek yettiği halde bir tane daha alıyoruz. Böyle olunca da israf olabiliyor.”

Ramazan’ın aynı zamanda insanın kendini terbiye etme ayı olduğunu söyleyen Çakı, insanın bu ayda bir nefis terbiyesine tabi tutulduğunu anlaması gerektiğini belirtti. Çakı, “Acıkacak, susayacak, sabredecek ve diğer organlarını günah işleme konusunda eğitmiş olacak. Kendisini durdurmaya helalden başlayacak ve neticesinde günahlara karşı kendine dur diyebilme noktasına ulaşacak. Biz orucu tutacağız, oruç da bize günaha düşmekten tutacak. Oruç sade belli vakitlerde mideyi aç bırakmak değildir. Bütün organlarımıza oruç tutturmalıyız.” ifadelerini kullandı.

Ramazan’ın fakir ile zengin, aç ile tokun arasındaki farkı da ortadan kaldırdığına değinen Çakı, oruçla açlığın, fakirliğin ne olduğunun hatırlandığına işaret etti. Fakirlerin de zekat, sadaka ve fitresiyle zenginin sofrasından nasiplendiğine hatırlattı. Çakı, maddi durumu iyi olan Müslümanların şatafatlı, gösterişe yönelik, daha çok maddi durumu iyi olan insanların katıldığı yemekler değil, öğrenci, yetim ve yoksullara sofralarını açılmasının Ramazan ayına daha uygun olacağını ifade etti.

Ramazan’ın bir eğlence ayı gibi algılanmaması gerektiğinin de altını çizen Çakı, şöyle konuştu: “Ramazan eğlenceleri gibi bir başlığın Ramazan ile özdeşleştirilmesinden rahatsızız. Ramazan etkinlikleri olabilir. Ama onlar da Ramazan’ın ruhuna uygun olmalıdır. Ramazan’ın bir eğlence ayı gibi düşünmemek lazım. Ramazan oruç, Kur’an ve ibadet ayıdır.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.