Dolar 34,2738
%0.1
Euro 37,6407
%0.03
Altın 2.915,750
%-0.2
Bist-100 9.109,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
NATOPA Üyesi Kılıç: Karar, Türkiye’nin müzakere idaresini ortaya koymuştur

NATOPA Üyesi Kılıç: Karar, Türkiye’nin müzakere idaresini ortaya koymuştur

TBMM Dışişleri Komisyonu ve NATO Parlamenter Asamblesi (NATOPA) Türk Grubu Üyesi Samsun Milletvekili Çağatay Kılıç, 22. faslın açılmasına ilişkin AB Genel İşler Konseyi’nde alınan kararı değerlendirdi. Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden...

  • Ege Postası
  • 26.06.2013 - 15:35
TBMM Dışişleri Komisyonu ve NATO Parlamenter Asamblesi (NATOPA) Türk Grubu Üyesi Samsun Milletvekili Çağatay Kılıç, 22. faslın açılmasına ilişkin AB Genel İşler Konseyi’nde alınan kararı değerlendirdi. Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle’nin sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamayla ilgili konuşan Kılıç, “Sonuçta AB ve Türkiye’nin müzakere idaresini ortaya koyan karar alınmış oldu.” dedi.

TRT Türk’te bir programa katılan AK Parti Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı, Türkiye TBMM Dışişleri Komisyonu ve NATO Parlamenter Asamblesi (NATOPA) Türk Grubu Üyesi, Almanya Dostluk Grubu Başkanı Çağatay Kılıç, Türkiye’nin AB’ne üyeliğine karşı çıkan Almanya Başbakanı Merkel’in açıklamalarından Gezi Parkı olaylarını kapak yapan Almanya’nın siyaset dergisi Der Spiegel haberiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Merkel’in Türkiye’nin AB’ye üyeliğine şiddetle karşı çıkıp geri adım atmasını seçim öncesindeki iç siyasete bağlayan Kılıç, “Sayın Merkel’in kendi partisi, ilk başlardan itibaren Türkiye’nin AB’ye üyeliğine karşı çıkmıştı. Ancak Sayın Merkel, ahde vefa göstereceğini ve Türkiye’nin müzakere sürecini engellemeyeceğini dile getirmişti. Yaşanan 2 -3 haftalık çalkantının içerisinde parti içindeki krizin iç siyaset düşünceleriyle ilgili yaşandığını gösteriyor. Fakat daha sonra bunların doğru olmadığı ve bu şekilde hareket edilmemesi konusunda herhalde bir konsensüs sağlandı diye düşünüyorum.” diye konuştu.

"KARAR OLUMLU, ARTMASINI BEKLİYORUZ"

AB Genel İşler Konseyi’nin Türkiye ile müzakerelerde 22. faslın açılmasına karar vermesini doğru bulan Almanya Dostluk Grubu Başkanı Çağatay Kılıç, sözlerine şöyle devam etti: “Bugün alınan karar, hem Türkiye, hem AB açısından bir müzakere iradesinin ortaya konması bakımından oldukça önemlidir. AB Projesi ve Türkiye’nin üyeliği, Başbakanımızın da söylediği gibi bizim için stratejik bir hedeftir. Bu hedefin de 3 yılın ardından bir faslın açılmasına karar verilmesinden sonra ne kadar kuvvetli şekilde gündeme geldiğinin en büyük örneğidir. Dolayısıyla kararı çok olumlu görüyorum. Önümüzdeki zaman içerisinde de bu kararların artmasını bekliyoruz. Ancak bir şeyi gözden kaçırıyoruz. 17 Aralık 2004’de müzakerelere başlama tarihini alan AK Parti Hükümeti’dir. Dolayısıyla AK Parti’nin ortaya koyduğu vizyon içerisinde AB üyeliği, bir stratejik vizyondur. Hedef ve süreç bellidir. Doğal yaşanması gereken bir sürecin bir takım siyasi düşüncelerle, siyasi engellemelerle yavaşlıyor olması, kararlılığımızdan bir şey kaybettirmeyecek.”

"GEZİ’DE ULUSLARARASI MEDYA KÖTÜ SINAV VERDİ"

Taksim Gezi Parkı’nda yaşanan olayları kapak yapan Almanya’nın siyaset dergisi Der Spiegel’in taraflı Türkiye analizine tepki gösteren Çağatay Kılıç, olaylar sırasında tüm uluslararası ve yazı ulusal medya organlarının taraflı yayınlara imza attıklarını kaydetti. Gezi olaylarıyla ilgili dergideki yazıda Türkiye’de yaşayıp röportaj yapılan tek kişinin kendisi olmasının taraflı olduklarını gösterdiğinin altını çizen Kılıç, “Söz konusu medya organları, Gezi Parkı olaylarında abartılı yaklaşımlar içine girerek farklı yansıttı. Uluslararası birçok medya kuruluşu maalesef objektiflik konusunda kötü sınav vermiştir. Spiegel’deki yazıda ise mülakatlara, editöryel çalışmalara baktığınızda tarafsız bir yaklaşım olduğunu söyleyebilmek mümkün değildir. Bildiğim kadarıyla röportajlar içinde Türkiye yaşayan bir tek kişiyim. Bu bakış açısının farklılığını ortaya koymakla beraber, tarafsızlığı konusunda da soru işareti doğuruyor. Türkiye konusu gündeme geldiğinde derginin kapaklarında kullanılan görseller ve yazı dilinin yanlı ve yapıcı olmadığını görürsünüz. Bazı resimlerin karanlık, puslu havalarda çekilmiş şekilde basıldığı, farklı açıların görsele yansıtıldığı ortada. Yani söz konusu Türkiye olduğunda tarafsızlığını yitiriyor.” yorumunu yaptı.

IRAK’TAKİ HUZUR VE BARIŞ

Uğradığı saldırı sonucu hayatını kaybeden Irak Türkmen Cephesi Başkan Yardımcısı Ali Haşim Muhtaroğlu’na Allah’tan rahmet dileyen Kılıç, “Bu tip saldırıları kınıyoruz. Ümit ediyoruz ki artık Irak’ta barış hakim olur, siyasi diyalog ortamı gelişir, bu tip çok üzücü olayları yaşamayız ve insan hayatının kaybıyla karşı karşıya kalmayız. Çünkü gerçekten bölgemizde ve komşularımızla alakalı ilişkilerimizde huzurun, barışın birliğin olması, hem Türkiye için hem de insanlık ve bölge için çok önemli.” ifadelerini kullandı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.