Dolar 34,2714
%0.31
Euro 37,4959
%-0.07
Altın 2.926,150
%1.27
Bist-100 8.876,00
%-0.98

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
NSU Komisyonu iç istihbaratı hatalı buldu

NSU Komisyonu iç istihbaratı hatalı buldu

Neonazi teröristlerin Bavyera’da beş kişiyi öldürmesi nedeniyle cinayetlerin siyasi sorumlularını araştırmak için Bavyera Eyalet Meclisi’nde kurulan komisyon ilk raporunu hazırladı. Raporda Bavyeralı güvenlik birimlerine yönelik ciddi eleştiriler...

  • Ege Postası
  • 05.07.2013 - 11:09
Neonazi teröristlerin Bavyera’da beş kişiyi öldürmesi nedeniyle cinayetlerin siyasi sorumlularını araştırmak için Bavyera Eyalet Meclisi’nde kurulan komisyon ilk raporunu hazırladı. Raporda Bavyeralı güvenlik birimlerine yönelik ciddi eleştiriler ve reform talebi var.

Tüm parti gruplarının üzerinde anlaştığı rapor taslağında çok sayıda ihmalkarlık ve hata sıralandı. Bunlar arasında hiçbir şeyden habersiz istihbaratçılar, hantal yapılar, gizli muhbirlere karşı takınılan kuşkulu tavırlar, güvenlik birimleri arasındaki yetersiz işbirliği ve şeffaf olmayan soruşturmalar yer aldı.

Önümüzdeki hafta onaylanması beklenen 40 sayfalık raporda, istihbar çalışanlarının 90’lı yıllarda aşırı sağcılar hakkında elde edilen bilgileri yeterince değerlendiremediği ve bu şekilde aşırı sağcılığın gelişimi ve radikalleşmesinin farkına varılamadığı savunuldu. Aşırı sağcı muhbirlerin, cinayetler hakkında bilgi sahibi olmamakla birlikte en az iki muhbirin teröristlerin 1998’de yer altına inmeden önce onları tanıdığı ifade edildi.

Neonazi cinayetleri araştırmalarına da değinen rapor, güvenlik birimlerinin çok erken bir şekilde organize kriminal suçlar alanına yoğunlaşıp diğer alanları araştırmamasını eleştirdi.

Organize suçlar hakkında ciddi bir ipucu olmamasına rağmen Bavyera’da 900 Türk esnafın bilgilerinin gözden geçirildiği, fakat sadece 9 aşırı sağcı görüşmesi yapıldığı kaydedildi.

Bavyeralı güvenlik birimlerinin Federal Kriminal Dairesi ile ortak çalışma konusunda geç kaldığı eleştirisi de yapan raporun tamamlanmadığı ve yeni bir komisyona ihtiyaç olabileceği belirtildi.

Komisyon üyesi Prof. Dr. Michael Piazolo, NSU Komisyonu’nun tüm üyelerinin güvenlik birimlerinin cinayetleri araştırma konusunda ciddi hatalar yaptığı konusunda hemfikir olduklarını söyledi. Piazolo, “Bu konuda Bavyeralı önde gelen siyasilerin de hatalı ve yapılan hatalardan sorumlu olduğunu düşünüyorum. Aşırı sağcılıkla mücadelede sadece bir kaç kurumun yapısında değişiklik yapılmasının yeterli olmayacağı ve halkın daha duyarlı hale getirilmesi gerektiği kanaatindeyim.” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.