Dolar 34,2559
%0.05
Euro 37,6377
%0.02
Altın 2.916,000
%-0.19
Bist-100 9.139,00
%0.32

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Neonazi davası 6 Mayıs'a ertelendi

Neonazi davası 6 Mayıs'a ertelendi

Uzun süredir tartışılan NSU davasının ilk duruşması 6 Mayıs 2013 tarihine ertelendi. Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi (OLG) 17 Nisan’da başlayıp 25 Nisan’a kadar sürmesi planlanan tüm duruşmaların ertelendiğini duyurdu.Anayasa Mahkemesi,...

  • Ege Postası
  • 15.04.2013 - 16:44
Uzun süredir tartışılan NSU davasının ilk duruşması 6 Mayıs 2013 tarihine ertelendi. Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi (OLG) 17 Nisan’da başlayıp 25 Nisan’a kadar sürmesi planlanan tüm duruşmaların ertelendiğini duyurdu.

Anayasa Mahkemesi, cinayetlere kurban giden vatandaşlarla özel alakası olan yabancı medya kuruluşlarının NSU Davası’nı duruşma salonunda doğrudan takip edebilmesine imkan sağlanması gerektiği şeklinde karar almıştı. Kararı, 12 Nisan 2013 tarihli Anayasa Mahkemesi kararından sonra alan OLG'nin 6. Suç Ceza Kurulu gazetecilere yeni bir akreditasyon uygulanmasını kararlaştırdı ve yeni akredite işlemlerinin bu çarşamba gününe kadar yetişmesinin mümkün olmadığını açıkladı.

OLG Münih'in basın sözcüleri Margarete Nötzel ve Andrea Titz; duruşmayı takip edecek gazetecilerin akredite yapılmaları için yeni bir yöntem bulmaları gerektiğini, ancak yeni uygulamanın nasıl olacağını henüz bilmediklerini söyledi.

OTURUMLARIN DİĞER BİR ODADA CANLI YAYINLANMASI KAÇINILMAZ

Federal Meclis NSU Araştırma Komisyonu üyeleri OLG Münih’in kararını değerlendirdi. Yeşiller Partili Komisyon Üyesi Wolfgang Wieland, kararın sevindirici olduğunu, ancak eski sorunların hala mevcut olduğunu belirtti. “Yer sayısı belli, yine birçok gazeteci dışarıda kalacak. Keşke Federal Anayasa Mahkemesi akredite olmuş gazetecilere canlı yayın yapılmasını önerseydi.” diyen Wieland, bu yönde adımlar atılmasının mantıklı olacağını söyledi.

Hür Demokrat Partili (FDP) Harald Wulff, Federal Anayasa Mahkemesi’nin Alman yargısının utancını örttüğü için sevindiğini belirtti. OLG Münih’in davayı ertelemesini olumlu bulduğunu vurgulayan Wulff, kamunun ve uluslararası medyanın da davayı takip edebilmesinin çok önemli olduğunu vurguladı.

Hrıstiyan Demokrat Birlik Partili (CDU) Clemens Binninger de daha sonra usul hatasından dolayı hükmün düşememesi için atılan adımı olumlu bulduğunu söyledi. Sol Partili Petra Pau ise, “Baştan gerekli duyarlılık gösterilseydi böyle bir şeye ihtiyaç kalmazdı” dedi. Sebastian Edathy ise, “Komisyon Başkanı olarak mahkemenin kararını yorumlamak bana düşmez.” diye açıklama yaptı.

SPD Genel Başkan Yardımcısı Aydan Özoğuz ise “Akreditasyon işlemlerinin yeniden başlatılması çok iyi, çünkü dava usul hatasından dolayı zarar görmemeli.” dedi.

Kararı sivil toplum örgütleri de değerlendirdi. UETD Bayern (Avrupa Türk Demokratlar Birliği) Başkanı Abdullah Sarılatın yaptığı açıklamada, ''Çok sevindirici bir olay. STK'ların ortak tepkilerinin bir karşılığını görüyoruz. Mahkemede mutlaka Türk basınına yer verecekler.'' dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.