Dolar 34,2398
%0.28
Euro 37,6309
%-0.37
Altın 2.922,340
%0.22
Bist-100 9.109,00
%2.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Ödemiş'te tarihi ev bakımsızlıkla baş başa kaldı

Ödemiş'te tarihi ev bakımsızlıkla baş başa kaldı

İZMİR'in Ödemiş İlçesi Bademli Mahallesi'nde bulunan tarihi ev, harabeyi andıran görüntüsüyle çevre sakinlerini tedirgin ediyor. Ödemiş Belediyesi'nin tedbir amacıyla brandalarla kapladığı 100 yıllık binanın yakınından geçmeye korkan mahelleli, yetkililerden acil çözüm istedi. Herhangi bir tehlike oluşmaması için gerekli tedbirleri aldıklarını belirten Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem ise, restorasyon işinin uzun bir süreç olduğunu söyledi.

  • Ege Postası
  • 24.06.2015 - 11:06
Bademli Mahallesi, Şükrü Efendi Sokağı'nda bulunan 100 yıllık tarihi ev, her an yıkılacak izlenimi verdiği için mahallelinin tepkisine neden oldu. 3 metre genişliğindeki sokakta, tarihi binanın karşısındaki evde yaşayan 4 çocuk, 11 torun sahibi 87 yaşındaki Kemal Örnek, 7 yıl önce Bademli Belediyesi tarafından satın alınan ve daha sonra Ödemiş Belediyesi'ne devredilen tarihi binanın herkesi tedirgi ettiğini kaydetti. Ödemiş Belediyesi'nin binanın etrafını branda ile kapladığını ancak tehlikenin önlenemediğini anlatan Örnek, "Bu bina yıllardır sahipsiz ve tehlike yaratıyor. Sokaktan gelip geçenler bile korkuyla bakıyor. Belediyemizden ricam bu yapıyla ilgili sorun bir an önce çözülsün" dedi. 

BADEM, "RESTORASYON UZUN İNCE BİR YOL"

Bademli Şükrü Efendi Sokağı'nda yaşayanların endişelerinde haklı olduğunu dile getiren AK Partili Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem, yıkılmaya karşı tedbir aldıklarını söyleyerek yıkım sırasında düşebilecek molozların engel sayesinde kimseye zarar vermeyeceğini vurguladı. Vatandaşların korkmaması gerektiğini belirten Badem, "İsteseniz de, cebiniz para dolu olsa da bu yapıların onarımı zaman alıyor. Çünkü çizmeniz yetmiyor, Anıtlar Kurulu'ndan da onay almanız gerekiyor. Bu aylar süren bir süreç. İnşallah en kısa zamanda sorunu çözeceğiz" dedi.

Badem, UNESCO'nun yedek listesinde bekleyen Birgi'de başka bir konağın ve yağ fabrikasının kamulaştırılması için meclis kararı alındığını açıkladı. Başkan Mahmut Badem, şöyle konuştu: "Birgi, Bademli ve bazı köylerimizde Osmanlı'dan kalan bunun gibi yapılarımız var. Kamulaştırmaları yapıldı. Yıkılmaya karşı güvenlik tedbiri alındı. Projesi çiziliyor.


Ama tarihi eser restorasyonu uzun ince bir yol. Çizilen proje Anıtlar Kurulu'ndan geçirilecek, uygulamayı ihale edeceksiniz, hepsi için kaynak gerekiyor. Ödemiş'teki Katırcı Hanı ve diğer hanların restorasyonu için kaynak arayışlarına devam ediyoruz. Ama 4 ayrı proje çizimiyle ilgili desteği aldık" (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.