Dolar 34,2953
%0.38
Euro 37,5101
%-0.03
Altın 2.908,400
%0.66
Bist-100 9.021,00
%0.63

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Ormanlar keçilere açıldı, Yörüklerin yüzü güldü

Ormanlar keçilere açıldı, Yörüklerin yüzü güldü

Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nca geçen yıl yürürlüğe konan 'Otlatma Yönetmeliği' ile bugüne kadar yasak olan ormanların önemli bir bölümü otlatmaya açılıyor. Yeni uygulamaya en çok gelir kaynağı koyun ve keçiye bağlı konar–göçer...

  • Ege Postası
  • 03.08.2013 - 14:04
Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nca geçen yıl yürürlüğe konan 'Otlatma Yönetmeliği' ile bugüne kadar yasak olan ormanların önemli bir bölümü otlatmaya açılıyor. Yeni uygulamaya en çok gelir kaynağı koyun ve keçiye bağlı konar–göçer Yörükler sevindi.

Üç buçuk yıl önce görevinden uzaklaştırılan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak’ın başını çektiği, keçilerin ormanlara sokulmaması yönündeki kampanyasının tersi bir değişikliğe gidildi.
Ormancılarla sık sık karşı karşıya gelen köylüler küçükbaş hayvanlarını ellerinden çıkarmak zorunda kaldı. Keçi sayısında ciddi bir azalma meydana geldi. O günlerde özellikle Yörükler maddi ve manevi açıdan çok ciddi bir sıkıntıya girdi. Ama öyle bir zaman geldi keçi ve koyunların aslında ormana zarar vermediği; aksine çok ciddi faydalar sağladığı ortaya çıktı.

Köylü ile ormancıları karşı karşıya getiren yasakla ilgili Orman ve Su işleri Bakanlığı 12 Temmuz 2012’de çıkardığı yönetmelikle ormanlık alanlar otlatmaya açtı. Bu kapsamında yazın göçüp, kışın tekrar dönen Yörüklerin göç güzergahları belirleniyor. Uygulamada pilot il seçilen Mersin’de bu konuda çalışmalar yapan Orman Bölge Müdürü Abdurrahman Acer üç ay önce atandığı Adana’da benzeri bir faaliyet yürütüyor. Acer ve ekibi, Kozan, Feke, Saimbeyli, Aladağ, Karaisalı, Pozantı, Ceyhan ve Kadirli ilçelerinde Yörük çadırlarını ziyaret edip, yönetmelik hakkında vatandaşları bilgilendiriyor.

Akdeniz sahil şeridindeki orman yangınlarının çıkış sebeplerinden biri olan ağaç altındaki otların yenilerek temizlenmesinde koyun ve keçinin büyük faydalar sağladığını belirten Acer, buraların otlak alanlar haline gelmesiyle muhtemel risklere karşı ciddi bir tedbir alınmış olacağını söyledi. Keçilerin ormanlara girişinin yasaklandığı 2007 ve sonrası yıllarda büyük orman yangınlarının meydana geldiğini dile getiren Acer, “Burada dikkat edilmesi gereken husus; hayvanlar yeni dikim veya ekim yapılmış orman alanlarına girmeyecek, çobanlar ateş yakmayacak. Ağaçların taze sürgüleri kesilip hayvanlara yedirilmeyecek. Ayrıca hayvan dışkılarının ormana humus ve gübre olarak da dönüşümü olacak. Küçük baş hayvancılık binlerce aileye istihdam ve ekonomik getiri sağlıyor.” dedi.

Otlatma planlarının ilanının köylerde devam ettiğini ve bu gelişmeden haberi olmayan çadırların gezildiğini ifade eden Acer, öncelikle belirlenen hayvan katarlarının göç güzergahlarını resmi hale getirdiklerini vurguladı. Bir sürünün yürüdüğü her 10 km’lik mesafede bir dinlenme mekanlarını oluşturacaklarını aktaran Acer, insan ve hayvanın ihtiyacı olan su için meralarda çeşme ve sıvatlar yapacaklarını duyurdu. Acer, şöyle devam etti: “Bu düzenleme öncesi ormancılar ile Yörükler karşı karşıya getirilmişti. Çünkü ormanları korumakla görevli bir teşkilat ve buralara girmesi yasaklanan köylüler vardı. Vatandaş orman muhafaza memurlarımızın görevi gereği tuttuğu tutanakla mahkemeye sevk ediliyordu. Bundan böyle vatandaş izin almak kaydıyla geçici olarak çadır ve ağılını kurabilecek. Yeni dönemde Yörüklerin hayvancılığı önündeki engelleri kalktı. Dolayısı ile bundan sonra keçiler özgürce ormanda otlayacak. İnsanlar huzurlu bir şekilde hayvancılığını devam ettirmiş olacak.”

Otlatma planının ilanı ile Adana’da 732 bin hektar ormanın yüzde 75’i olan 550 bin hektarlık alanın otlatmaya açıldığını bildiren Acer, köylünün azami ölçüde ormanlardan yararlanmasını istediklerini hatırlattı. Mersin Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği’ne kayıtlı 6 bin 13 adet Yörük, 800 bin küçük baş hayvan, Adana Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği’ne bağlı 3 bin Yörük üye bunların 500 bin koyun ve keçisinin bulunduğunu açıklayan Acer, Ağustos ayında yönetmeliğin anlatımını tamamladıktan sonra düzenleyecekleri Yörük Şöleni ile bu süreci pekiştireceklerini anlattı. Acer, Türkiye’nin 10 yıl önce 20. 2 milyon hektar olan orman varlığının 1.4 milyon hektarlık artışla 21.6 milyon hektara çıktığını ve burada keçinin ormana zarar verdiğine dair bir tespitin bulunmadığını sözlerine ekledi.

Adana Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Murat Şen, yıllar önce yanlış bir karar ile ormanın koyun ve keçiye kapatılması ile et, süt üretimine büyük darbe vurulduğunu hatırlattı. Bu yanlıştan dönmenin sevincini yaşadıklarını belirten Şen, orman köylüsünün rahatladığına işaret etti. Şen, bu iyileşmeyle dağda yaşayan vatandaşların şehre göçünün duracağını ve hayvan sayısının artarak, et fiyatlarına yansıyacağını açıkladı.

Akdeniz Yörük Türkmen Federasyonu Başkanı İsmail Demirdüzen ise hayatlarının önemli bir kısmını ormanda geçiren Yörüklere ormanın tekrar açılmasından mutluluk duyduklarını vurguladı. Demirdüzen, “Yörükler, ormanlara evi gibi bakar. Abdest suyu ile ağacını sular. Ormanın Yörüklere açılması insanlığa açılmış gibidir.” diye konuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.