Dolar 34,2426
%0.29
Euro 37,7708
%0
Altın 2.923,310
%0.25
Bist-100 8.898,00
%-1.27

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Osmanlı'dan cumhuriyete Türkiye'nin su birikimi masaya yatırılacak

Osmanlı'dan cumhuriyete Türkiye'nin su birikimi masaya yatırılacak

Son 500 yıllık zaman diliminde Kızılırmak'tan Ohri'ye, Nil'den Aras'a, nehir ve göllerin ulaşım, haberleşme, savaş, tarım, ticaret ve enerjideki su kullanımını 100 bilim adamı masaya yatıracak. İlk defa bu kadar geniş katılımlı bir...

  • Ege Postası
  • 15.04.2013 - 12:32
Son 500 yıllık zaman diliminde Kızılırmak'tan Ohri'ye, Nil'den Aras'a, nehir ve göllerin ulaşım, haberleşme, savaş, tarım, ticaret ve enerjideki su kullanımını 100 bilim adamı masaya yatıracak. İlk defa bu kadar geniş katılımlı bir sempozyuma Türkiye ev sahipliği yapacak.

Erciyes Üniversitesi, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ortaklaşa "Uluslararası Osmanlı Devleti'nde Nehirler ve Göller Sempozyumu" düzenleyecek. Ticaret, ulaşım, askeri, hukuk ve tarım alanlarında suyun öneminin tartışılacağı sempozyum, 2-3 Mayıs 2013 tarihleri arasında Kayseri'de gerçekleştirilecek.

Sempozyuma Kanada'dan Sudan'a 20, yurt içinden ise 100 bilim adamı olmak üzere toplam 120 tebliğli katılımcı iştirak edecek. Son 500 yıllık zaman zarfında Kızılırmak'tan Ohri'ye, Nil'den Aras'a, nehir ve göllerin ulaşım, haberleşme, savaş, tarım, ticaret ve enerjide kullanımları hakkında bilgi verecek.

Sempozyumda sunulan bildirilen hemen hepsi Başbakanlık Osmanlı Arşivi ve Macaristan, Romanya, İngiltere, Mısır, Katar gibi devletlerin arşivlerinden yararlanılarak son bir yıl içinde hazırlandı. Orijinal belgelerin sunulacağı sempozyumda, aynı zamanda nehirler ve göllerle ilgili yapılan projelerle ilgili tebliğlerde önem taşıyor.

Katılımcılar arasında ise Victor Ostapchuk, İdris Bostan, Salih Özbaran, Erhan Afyoncu, Mehmet Genç, Feridun Emecen gibi önemli isimler var. Açılış konuşmasını Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın yapacağı sempozyumda, YÖK'ten, Deniz Kuvvetleri'nden, üniversite rektörlerinden katılımcı hazır bulunacak.

"OSMANLI'NIN SU MEDENİYETİ ORTAYA ÇIKARILACAK"

Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Erciyes Üniversitesi'nden Doç. Dr. Şakir Batmaz, Türkiye ilk defa böyle bir sempozyumun yapılacağını söyledi. Hakim olunan coğrafyadan yola çıkılarak Osmanlı'nın su medeniyetinin ortaya çıkarılacağını vurgulayan Batmaz, sempozyuma Ermenistan'dan bile başvuru yapıldığını belirtti.

Dünyada Osmanlının su medeniyetiyle ilgili böylesi bir kitap bulunmadığına dikkat çeken Batmaz, sempozyumdaki 130 tebliğin kitaplaştırılacağını sölmedi. Osmanlı coğrafyasında su kültürünün çok önemli olduğunu dile getiren Batmaz, Osmanlı'nın su projelerini ortaya koyacaklarını belirterek bugünkü birçok sulama kanalının Osmanlı zamanında projelerinin çizimlerinin olduğunu gördüklerini ifade etti.

İki gün boyunca devam edecek sempozyumda ele alınacak konuların bazı başlıklar ise şöyle: "Belgrat’tan Viyana’ya Tuna boyunun ve Osmanlı Dönemi Macaristan’ında Diğer Akarsuların ve Göllerin Askerî-İktisadi ve Yerleşmeler Açısından Önemi. XV. Yüzyılda Ceyhan Nehri Üzerindeki Nehir Gemileri ve Geçit Yerleri. II. Abdülhamid Dönemi Osmanlı- Karadağ İlişkilerinde Nehir Diplomasisi: Boyana Nehri’nde Seyrüsefer ve Temizlik Meselesi. 1768-74 ve 1787-91 Osmanlı - Rus Harpleri Esnasında Tuna Nehri’nde Yapılan Harekat. Su Değirmenlerinden Vapur Değirmenlerine: Nehirlerde Teknolojik Bir Dönüşümün Öyküsü. Osmanlı’dan Cumhuriyete Sulak Alan Politikaları. İran Seferlerinde Kara Yolu Ulaşımına Bir Alternatif: Van Gölü. XIX. Yüzyılın İkinci Yarısında Diyarbakır Vilayetinde Nehirler ve Bunun Vilayete Tesirlerine Dair Bazı Tespitler. Sultan Abdülmecid Devrinde Hazırlanan Kızılırmak Projesi (1848). Tuna Nehrinin İnsanları: Nehirlerin Barışçı Kullanımına Dair Osmanlı Antlaşmaları. XIX. Yüzyılın Sonlarında Osmanlı Nehir ve Göllerinde Yapılan Silah Kaçakçılığı. 19. Yüzyılda Kudüs-i Şerif ve Beyrut’un Su Kaynakları: Yüzyıl Boyunca Yerli ve Yabancı Şahıs ve Şirketlere Verilen Su İmtiyazlarından Bazı Kesitler. Osmanlı Göl, Dere ve Akarsularında Bulunan Sülüklerle İlgili Oluşturulan Mukataalar: Tıbbi, İktisadi ve Hukuki Boyutlarının Analizi."

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.