Dolar 34,1045
%0.26
Euro 38,1552
%0.26
Altın 2.860,260
%1.09
Bist-100 9.962,00
%-0.14

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Özel güvenlik elamanını, görevi dışında çalıştırana bin TL ceza kesiliyor

Özel güvenlik elamanını, görevi dışında çalıştırana bin TL ceza kesiliyor

İçişleri Bakanlığı, özel güvenlik görevlilerinin görev dışında çalıştıran kişi, kurum ve kuruluşlara her eylem için bin TL para cezası uygulandığını açıkladı. Bakanlık, özel güvenlik görevlilerinin görev alanına giren hizmetlere...

  • Ege Postası
  • 01.10.2013 - 09:55
İçişleri Bakanlığı, özel güvenlik görevlilerinin görev dışında çalıştıran kişi, kurum ve kuruluşlara her eylem için bin TL para cezası uygulandığını açıkladı. Bakanlık, özel güvenlik görevlilerinin görev alanına giren hizmetlere de açıklık getirdi.

    İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Bahrettin Demirer imzalı 81 valiliğe ve Jandarma Genel Komutanlığı'na gönderilen yazıda, özel güvenlik görevlilerinin görev alanına giren hususlara açıklık getirildi. Yazıda, 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun'un 'Görev dışında çalıştırma yasağı’ başlıklı 16’ncı maddesinde ‘Özel güvenlik personeli, kanunda belirtilen koruma ve güvenlik hizmetleri dışında başka bir işte çalıştırılamaz.' hükmünün yer aldığı hatırlatıldı. Emniyet müdürlüklerine de ulaştırılan yazıda, özel güvenlik görevlilerinin koruma ve güvenlik haricinde başka bir işlerde çalıştırıldığının tespiti halinde özel güvenlik görevlisinin koruma ve güvenlik hizmetleri dışında başka bir işte çalıştıran kişi, kurum ve kuruluşlara her eylemleri için bin Türk Lirası ceza kesildiği vurgulandı.

    Zaman zaman özel güvenlik uygulaması bulunan kurum ve kuruluşlarda koruma ve güvenlik hizmetleriyle bağlantılı olarak yürütülen bazı hizmetlerde çalıştırılan özel güvenlik görevlileri için kişi, kurum ve kuruluşlara Kanunun 20/e bendi uyarınca cezai işlem uygulandığının görüldüğü dile getirildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "5188 sayılı kanun gereğince yapılmakta olan para ve değerli eşya nakil işlemlerinde, değerli eşya veya paranın teslim alınmasından teslim edilmesine kadar bir bütün olarak güvenliğinin sağlanması gerektiğinden, naklin güvenliğini sağlayan özel güvenlik görevlilerinin yanı sıra nakil aracının sürücüsü ile para ve değerli eşyayı taşıyacak kişilerin de koruma ve güvenlik hizmetinin bir parçası olarak değerlendirilmektedir. Özel Güvenlik uygulaması bulunan kurum ve kuruluşlarda özel güvenlik ile ilgili işlemlerin yürütüldüğü bürolarda özel güvenlikle alakalı (nöbet hizmeti, koruma ve güvenlik planı hazırlanması) hizmetler buralarda görevli özel güvenlik görevlileri tarafından yerine getirilebilecektir. Özellikle sanayi bölgeleri olmak üzere mal giriş çıkışı olan yerlerde giriş-çıkış kayıtlarının tutulması, kantarlarda ölçüm yapılması gibi görevlerin mal kaybının önlenmesi ve dolayısı ile işletmelerin varlık nedeni olan mallarının güvenliğinin sağlanması açısından önem arz etmektedir. Zira özel güvenlik hizmeti sadece kişilerin korunması değil, bina, tesis ve taşınır/taşınmaz malların korunması için de uygulanabilmektedir. Bu nedenle özel güvenlik izni bulunan yerlerde söz konusu işlemlerin özel güvenlik görevlilerince de yürütülmesinde bir sakınca bulunmamaktadır. Alarm merkezlerinde görev alan operatörler ile özel güvenlik izni olup kamera sistemi kurduran yerlerde görüntü takibi yapan personelin yapmış olduğu işin hassasiyeti göz önünde bulundurulduğunda, bu görevler özel güvenlik görevlilerince yapılacaktır. Halen bu hizmetleri yürüten personelin özel güvenlik görevlisi olmaması halinde bir yıl içerisinde personelin özel güvenlik görevlisi olması sağlanacak veya bu hizmetler için mevcut özel güvenlik görevlileri istihdam edilecektir."

    Özel güvenlik görevlilerinin yazıda belirtilen alanlarda yaptığı hizmetlerin koruma ve güvenlik hizmetinin bir parçası olması sebebiyle, bu statüde çalışan özel güvenlik görevlilerinin koruma ve güvenlik hizmeti dışında çalışıyor olarak değerlendirilmemesi istenildi. İçişleri Bakanlığı, konunun detaylarının illerde faaliyet gösteren özel güvenlik şirketleri ile özel güvenlik izni bululan kişi, kurum ve kuruluşlara tebliğ edilmesi gerektiğini bildirdi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.