Dolar 34,2138
%-0.02
Euro 37,5281
%0.14
Altın 2.876,700
%0.24
Bist-100 9.115,00
%-0.19

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Sayıştay, Konak Belediyesi’nden kamu zararı iddiasıyla savunma alacak

Sayıştay, Konak Belediyesi’nden kamu zararı iddiasıyla savunma alacak

Sayıştay tarafından, İzmir'in Konak Belediyesi’nin 2012 yılında yaptığı harcamalarda kamu zararı belirlendi. Belediye meclisinin aldığı üç karar sebebiyle kamu zararı tespit edildiği ve meclis üyelerinin tamamının savunmasının talep...

  • Ege Postası
  • 16.09.2013 - 16:34
Sayıştay tarafından, İzmir'in Konak Belediyesi’nin 2012 yılında yaptığı harcamalarda kamu zararı belirlendi. Belediye meclisinin aldığı üç karar sebebiyle kamu zararı tespit edildiği ve meclis üyelerinin tamamının savunmasının talep edileceği öğrenildi. Konuyla ilgili olarak belediye yönetimi, hukukçu kurmaylarıyla biraraya geldi.

MERBEL A.Ş.’YE PARA AKTARIMI

Sayıştay müfettişleri tarafından hazırlanan raporlarda, kamu zararı tespit edilen konular arasında belediye şirketi Merbel A.Ş.’ye yapılan para aktarımları da bulunuyor. Şirkete 2012 yılı içinde dört şekilde yapılan ayni ve nakdi sermaye arttırımları, raporda kamu zararı olarak belirtilerek 31 milyon 836 bin 125 TL’lik kamu zararı sebebiyle meclis ve bürokratların sorumlu olduğu ifade edildi. Raporda, Merbel A.Ş.’ye yapılan para aktarımıyla ilgili şunlar kaydedildi: “Türk Ticaret Kanunu'nun 18. maddesinde, ‘Her tacirin, ticaretine ait bütün faaliyetlerinde basiretli bir işadamı gibi hareket etmesi gerekir.’ denilmektedir. Şirket belediyede değil de özel bir durumda olsaydı, çoktan batar ve konkordato (iflas) anlaşması ilan edilirdi. Normal olarak sermaye arttırımı hukuka uygun değildir. Batmak üzere olan şirket sermaye arttırımıyla ayakta kalmış, kamu kaynakları şirkete aktarılmıştır. Şirketin karlı işler yapması, kar etmesi gerekir. Bu yüzden aktarılan paralar ve ayni yardımlar kamu zararıdır.”

Konak Belediyesi’nin sivil toplum kuruluşları, meslek odaları ve vakıflara yaptığı nakit yardımları da masaya yatıran Sayıştay, bu konuyla ilgili de savunma istedi. Nakit aktarımların, parayı alan kurum tarafından nereye harcandığının belgeleriyle tekrar belediyeye açıklanması gerektiği vurgulandı. Belediye tarafından İzmir Film Festivali’ne yapılan 20 bin TL’lik ve AK Partili Meclis Üyesi Aykut Yenice’nin başkanı olduğu İzmir Lokantacılar Odası’na yapılan 70 bin TL’lik yardımlar da kamu zararı olarak nitelendirildi. Toplam 110 bin TL’yi bulan para aktarmalarının nerelere harcandığının tespit edilemediği beirtildi.

YURTDIŞI GEZİSİ DE RAPORA GİRDİ

Sayıştay müfettişleri Konak Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü Nail Başpınar, CHP’li meclis üyeleri Seher Yerlikaya, Yunus Gül, Mehmet Şerif Demir ve Gökhan Çiçek ile AK Partili Erkan Özkan’dan oluşan ekibin yurtdışı gezisiyle ilgili de savunma istedi. Buna göre heyet, Hollanda’nın Amsterdam şehrini ziyaret etti. Meclisten beş isim için Amsterdam onayı çıkarken bu isimler Fransa ve Belçika’ya da gitti. Fransa’da üç gün, Belçika’da iki gün kalan heyet, daha sonra asıl gitmesi gereken yere gitti. Sayıştay, bilimsel inceleme amacının aşıldığını ifade ederken Fransa ve Belçika’daki konaklama ve yeme içme gideri olan 28 bin TL’yi kamu zararı olarak nitelendirdi.

Müfettişler, hazırladıkları ayrıntılı konuları meclis üyelerine bildirdi. Üyeler, belirlenen zaman ve tarihe kadar savunma yapmaya davet edildi. Belediye yönetiminin, Hukuk İşleri Müdürlüğü öncülüğünde acilen toplanarak ortak savunma kararı aldığı öğrenildi. Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan’ın da kararların altında imzası bulunduğu için savunma vereceği öğrenildi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.