Dolar 34,1623
%0.08
Euro 38,1653
%-0.21
Altın 2.918,510
%-0.51
Bist-100 9.777,00
%-0.53

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Solak’tan mesaj yağmuru

Solak’tan mesaj yağmuru

Çiğli’nin CHP’li, Eski Belediye Başkanı Metin Solak, Radyo Egepostası’na telefonla bağlandı, çarpıcı açkılamalar yaptı. Solak, yeni Başkan Hasan Arslan’ın açıklamaları ve icraatlarından, düşen CHP yönetimine kadar önemli konulara değindiği konuşmasında, “Başkan olduğuma bin pişman oldum” ifadesini kullanırken, başkanlığı düşen Nihat Gültekin’in, yerel seçimler öncesi aday adaylığı sürecinde “taraflı” davrandığını vurguladı. Solak, önümüzdeki dönemde siyasetten kopmayacağını ve gönlünde milletvekilliğinin yattığını söyledi.

  • Ege Postası
  • 17.06.2014 - 14:50
EGEPOSTASI – Çiğli Belediye Eski Başkanı Metin Solak, Mithat Umutoğulları’nın, Ege Haber Ajansı imtiyaz sahibi Ünal korkmaz, Sabah Postası imtiyaz sahibi Ali Aras ve Gazetem Çiğli İmtiyaz Sahibi Mahmut Polat ile Çiğli’yi konuştuğu programa telefonla bağlanarak önemli açıklamalar yaptı. Solak, gönlünde belediye başkanlığı yatanların ilçe başkanı yapılmaması gerektiğini vurguladı.


Solak, belediye başkanlarının işinin kolay olmadığını, başkanlar bu konuda özellikle danışmanlıktan yararlanmadığı, etrafındaki insanları dinlemediği taktirde işleyişi birden bire kavraması ve faydalı işler yapmasının mümkün olmadığını söyledi. Hasan Arslan’ın uzun zamandır belediye başkanlığına aday olduğunu kaydederek “Sonunda başkan oldu. Ama başkanlık dışarıdan göründüğü gibi değil. Onun da zamana ihtiyacı var. Bütün konuşmalarımda hep bunu söyledim. Sayın başkana şans tanıyın, kredi açın, üç beş ay içinde değişecektir dedim. Biz değişmesini umuyoruz. Değişirse hem kente hem de kendi başkanlık dönemine ilişkin güzel eserler ortaya koyacaktır. Ben de aynı süreci yaşadım. Etrafınızı bir tabaka sarıyor ve sizi yanlışlara yönlendirmeye çalışıyor. Bunu kısa sürede fark edip uzaklaştırırsanız, daha başarılı oluyorsunuz. Uzaklaştıramazsanız hem kendinizi hem kentinizi yoruyorsunuz. İnanıyorum Hasan başkan toparlayacaktır. O değişimi, o oturmaları da görüyorum” dedi.  


Hasan Arslan’ın bazı açıklamaları erken yapıp yapmadığı yönündeki soruyu yanıtlayan Metin Solak, “Bu deneyimsizlikten ve etrafında danışabileceği deneyimli insanların olmaması ya da kasıtlı olmasından kaynaklanıyor. Yoksa bütün belediyelerin borçları vardır. Olması da doğaldır. Belediyenin borcu var bahanesinin arkasına sığınmak hiçbir zaman belediye başkanını haklı hale getirmiyor. Bizim borçlarımız da 22 yıldır oluşan, büyük ölçüde SSK ve vergi borçlarıydı. Geliriniz 3 lira, gideriniz 4.5 lira. Mecburen açık vereceksiniz ve burada fedakarlık yapacaksınız. Devletin de ciddi anlamda düzenleme yapması gerekiyor. Bizim gelirlerimizin yüzde 40-45’lik bölümü büyükşehire aktarılıyor. Böyle olunca, hizmet noktasında büyükşehir, kendi tercih ettiği noktalara yöneliyor. Arıtma gibi, üst geçit, metro gibi. İlçe belediyelerinin eli zayıfladığı için iş yapamaz hale geliyor. Kaldı ki Çiğli’de belediyenin 1000 personel çalıştıran şirketin borcundan daha az borcu var. Bir de şu var, başkan makamına oturduğunda, onun belediyeyi tanımasına, etrafı anlamasına olanak bırakmadan, çay içme, yaranma, görünme ziyaretleri yapılır. Orada bir bardak çay içerken geçirilen yarım saatlik zamanın kentin zamanından çalındığını fark etmez insanlar. Altı ay sonra istedikleri kadar gidip çay içsinler. İlk altı ay bıraksınlar, başkan çalışsın, belediyeyi, müdürlerini, personelini, işleyişi öğrensin. Hem bu yapılmadığı için hem de başkanlar yanlış yönlendirildiği için de yanlış açıklamalar yapıyor. Daha sonra farkına varıyorlar. Bürokrat arkadaşlar gerekli bilgileri verdiğinde, başkan başkanlığın nasıl bir şey olduğunu anladığında olgunlaşmış oluyor ve yanlıştan vazgeçiyor. Belediyenin borcu olmaz diye bir kural yok. Önemli olan, çevrilebilir borçlarının olmasıdır. Biz bu konuda hiç sıkıntı da duymadık. Gerektiğinde borçlanabildik, o kapılar açıktı zaten. Sihirli değnek yok, para basamıyorsunuz, borçlanıyorsunuz” diye konuştu.


BİN PİŞMAN OLDUM
Solak, neden bir dönem daha başkanlık yapmak istediği yönündeki soruya, “Ben belediye başkanı olduğuma bin pişman oldum. Çünkü aile hayatınız etkileniyor. Bir taraftan da eser üretiyorsunuz. Fedakarlık sonunda eser ortaya çıktığında pişmanlık ortadan kalkıyor. Belediye hizmet binası, şantiyelerin yapımı, sosyal tesisler, 100 araç,  yüzlerce kilometre kaldırım ve yol, kilometrelerce merdiven, Pelikan Kahve, koruma amaçlı plan, kent yenileme planları gibi bir çok eser üretiyorsunuz. Bunları yaparken, ailenizi, çocuklarınızı, arkadaşlarınızı ihmal ediyorsunuz. Çünkü bu işler için büyük zamana ihtiyaç var. Bunlar sizin çocuğunuz gibi oluyor. Bir dönem daha devam edersem tamamlanır diye düşünüyorsunuz. Sizden sonra gelen aynı mantalitede değilse, sizin gibi düşünmüyorsa, hizmetlerde aksamalar oluyor. Bu yüzden bir dönem daha düşünüyorduk. Ancak genel merkezin takdiri, Hasan beyin yaşaması gereken kaderiymiş ki bu. Kenara çekildik. Başkanımıza destek olma noktasında da söz verdik. Arkasından kimseyi konuşturmadık. Hata yapmaması için kendisini uyarmaya çalıştık. Sorduğu zaman destek olmaya çalışacağım” diye yanıt verdi.
 
Siyaseti bırakmayacağını, kısa vadede belediye başkanlığı gibi bir düşüncesi olmadığını kaydeden Solak, “ Cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda da tüm partili arkadaşlarıma seslenmek istiyorum. Gerek CHP, gerek MHP genel başkanlarının belirlediği aday konusunda tereddütsüz çalışmak gerektiğini düşünüyorum. Bu konuda Hasan başkana tereddütsüz destek verdim, yanında durdum. Bir yerde inanıyorum ki başarılı olacak. Bu kredi doğru kullanılmazsa sonra eleştiri hakkımızı kullanacağız. Halk da, basın da bu hakkını kullanacak. Gereken kredi kendisine tanınmalıdır. Bunu iyi kullanırsa kent için yararlı olacağına inanıyorum” dedi. Solak, milletvekilliğini düşünüp düşünmediği konusunda ise “Gönülden her şey geçiyor. Muhakkak benim de gönlümden geçiyor.Ön seçim yapılırsa ki o zaman kesinlikle girerim, tereddüt etmem, yarışa katılırım. Önseçim olmazsa yine uğraşacağım. Adaylık birkaç kişinin dudaklarının arasında olacağı için o zaman da uğraşacağım” dedi.

GÜLTEKİN TARAFLIYDI
Nihat Gültekin başkanlığındaki CHP ilçe yönetiminin düşmesiyle ilgili soruları yanıtlayan Metin Solak, “Arkadaşların çoğu istifa ederek yönetimi düşürdüler. Demek o arkadaşlarımızın memnuniyetsizlikleri sözkonusuydu. Nihat Başkan, aday adaylığı sürecindeki taraflılığı dışında, bir yanlış yapmadı. Parti için gereken çalışmaları yaptı. Partililiği konusunda da hiçbir şüphem yok. Gitmesi gerekirdi diye düşünmüyorum. Seçim zamanı da elinden geldiğince katkı vermeye çalıştı. Kadın kolları, gençlik kolları, ilçe yönetimi ellerinden gelen desteği vermeye çalıştılar. Yeni ilçe başkanlığının belirleneceği süreçte, ben partiliyim, benim de oylarım var. Sonuçta oylarımızı kullanacağız. Tercihlerimizi dile getireceğiz. Sonuçta Metin Solak da bu ilçede uzunca süre belediye başkanlığı yapmış, İzmir siyasetinde çevresi olan, eşi, dostu, arkadaşı olan bir insan. Biz de tercihlerimizi, desteğimizi, süreçte birilerinden yana kullanacağız” dedi.

GÖNLÜNDE BAŞKANLIK OLAN..
İlçede belediye ve ilçe yönetimleri arasındaki anlaşmazlıklar konusunda konuşan Solak, “Ben ilçe başkanıyla sorun yaşamadım. Benim cephemde sorun yoktu. Ali Rıza Koçer ile de sorunum yoktu. Ama İlçe başkanlarının etrafındaki kişiler, sen ilçe başkanısın şöyle yap böyle yap diye gaz veriyor, belediye başkanını etrafındakiler de ona gaz veriyor ve karşı karşıya getiriyor. Bir ilçe başkanı, belediye başkanı olmayı kafasına koyduysa, belediye başkanıyla uğraşması gerekiyor. Başkanla uğraşmadan, onu yıpratmadan, onun başkan olması sözkonusu değil. Kafasında başkan olmak ya da birini başkan yapmak istiyorsa, başkanla anlaşması mümkün değil. Belediye başkanı açısından da bu bir çeşit meşru müdafaya dönüşüyor. Engellemeye çalışıyor. Milletvekili adayı olmak isteyen, başkan olmak isteyen kesinlikle ilçe başkanı yapılmamalı. Başkan olmak istiyorsan, uğraş, ol. Bunu ilçe başkanlığı üzerinden yapmak istiyorsan kabul etmiyoruz denmeli ki çatışma olmasın” diye konuştu. Solak sözlerini şöyle bitirdi:

“Şunu bilmenizi istiyorum, Belediyelerin borçları bitmez, alacakları bitmez. İş doğruyu söylemektir. Eskilere yüklenerek bir şey kazanılmıyor. Benden önceki başkanlar hakkında konuşmadım. Çünkü gerçeği biliyordum. Bir dönem meclis üyeliği yapmıştım. Bahane üretmek insanı başarılı hale getirmiyor. Başarı ancak ekip mantığıyla, dostunu, düşmanı dinleyerek, herkese danışarak ortaya çıkıyor. İnanıyorum Hasan Bey bunu yapacak olgunluk ve birikime sahip. Umarım bu sorunların üstesinden gelir, daha iyisini yapar. Hasan bey de üstüne fazlasını eklesin. Ben de her yerde övgüyle onu partimin başkanı diye methederim.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.