Dolar 34,2710
%0.09
Euro 37,6360
%0.01
Altın 2.915,670
%-0.2
Bist-100 9.109,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Sporda şiddeti önlemek için 14 maddelik yapılacak liste hazırlandı

Sporda şiddeti önlemek için 14 maddelik yapılacak liste hazırlandı

Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesi konusunda geçen haziran ayında, Gençlik ve Spor Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) ile Spor Kulüpleri ve Federasyon temsilcilerinin katılımıyla bir çalıştay...

  • Ege Postası
  • 26.07.2013 - 10:04
Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesi konusunda geçen haziran ayında, Gençlik ve Spor Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) ile Spor Kulüpleri ve Federasyon temsilcilerinin katılımıyla bir çalıştay gerçekleşti.

Sporda şiddet olayları kapsamında başlatılan çalışmalar hakkında görüş alışverişinin yapıldığı çalıştayda Eskişehir Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şubesi ve Basın Savcısı Celalettin Karanfil, yasa ve uygulamaları hakkında yaşanan adli ve idari sorunları ortaya koydu.

E-bilet, seyirden men cezası, adli ve idari denetimsizlik konularında yaşanan aksaklıklar konusunda bilgi verildi. Çalıştay sonrası aksaklıklar görülerek 14 maddelik yapılacaklar listesi hazırlandı.

Buna göre Sporda şiddeti önlemeye yönelik yasaya, Holigan taraftarların müsabakalardan ömür boyu men cezası ile cezalandırılması maddesi eklenecek. Elektronik bilet sistemine geçilmesi konusunda çalışmalar hızlandırılacak. Karaborsanın önceki yasa olan 5149 sayılı Kanunda olduğu gibi 6222 sayılı Kanunda da yeniden düzenlenmesi yapılacak. Ayrıca, tüm spor alanlarına yüz tanıma sistemiyle birlikte ses kaydı yeteneği olan kamera sisteminin oluşturulması sağlanacak. Özel güvenlikle ilgili mevzuatta öngörülen spor güvenliği eğitiminin ilgili birimlerce verilmesi ve özel güvenlik ihalelerinin federasyona devredilecek.

CEZA ALAN TARAFTAR HAKKINDA ADLİ, İDARİ İŞLEMLERİN YAPILMASINDA EKSİK NOKTALAR VAR

Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine yönelik adımlar atılıyor. Geçtiğimiz Haziran ayında yapılan Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesi Çalıştayı ile sorunlar masaya yatırıldı. Çalıştayda bir sunum yapan Eskişehir Cumhuriyet Savcısı Celalettin Karanfil, 6222 sayılı Sporda şiddeti ve düzensizliği önleme kanunu ile ilgili yaşanan adli ve idari sorunlar ortaya koydu. İlk olarak e-bilet konusunda yaşanan sıkıntıların anlatıldığı raporda, kağıt ve kombine bilet konusunda meydana gelen sorunların kanunda yeri olmadığını belirtti. Ayrıca, korsan satışa ilişkin mevcut yasada hiçbir yaptırımın olmadığını kaydetti. Seyirden men cezası alan taraftarların işlem takibinde de sıkıntılar olduğunu belirten Karanfil, ceza alanlar hakkında idari ve adli işlemlerin yapılması konusunda eksik noktaların olduğuna değindi. Raporda bir yıl seyirden yasaklama kararının olan taraftarın yasadan kaynaklı olduğu için kararda gösterilmesi ve bu kararın kolluk spor büroya gönderilmesi gerektiğine değinilerek, “Özellikle İstanbul yargısında, ön ödeme nedeni ile KYO dair karar verildiğinde kanunun açık hükmü olmasına rağmen 1 yıl seyirden yasaklama tedbir kararının uygulanmasının unutulduğu görülmektedir.” ifadelerine yer verildi.

EMNİYET SUÇUN CEZASINI HIZLI VERMEK İSTİYOR

Emniyet Genel Müdürlüğü de maçlarda yaşanan olaylara karşı yeni düzenlemelerin yapılması için bir rapor hazırladı. Raporda, riskli müsabakalar öncesinde, Cumhuriyet Savcısı görevlendirilmesi halinde, suç işleyenler hakkında yasal işlemlerin yapılması ve seyirden yasaklanmasında kolaylık sağlayacağı belirtildi. Bu şekilde suça karışanların hızlı bir şekilde cezalandırılması öngörülüyor. Ayrıca, Süper Lig müsabakalarının hafta sonu akşam geç saatlerde oynanmasının suç oranını arttırdığını belirten yetkililer, müsabaka öncesi, esnası veya sonrasında geç saatlerde suç işlendiğinde Cumhuriyet Savcılarına ulaşılması ve talimat alınması konusunda aksaklıklar yaşandığına dikkat çekti. Bu bağlamda, suça karışan kişilerin derhal müsabakalardan seyirden men edilebilmesi için Cumhuriyet Savcısının talimatı doğrultusunda soruşturma başlatılması gerektiğine değinildi.

HOLİGANLARA ÖMÜR BOYU MEN CEZASI GELİYOR

Sporda şiddeti önlemeye yönelik yapılacak olan çalışmalar kapsamında ilgili kurumlar yeni bir düzenleme getiriyor. Çalıştayda karara bağlanan 14 maddenin yeni yasanın içerisinde eklenmesi bekleniyor.

Alınacak tedbirler arasında; Holigan taraftarların müsabakalardan ömür boyu men cezası ile cezalandırılması, elektronik bilet sistemine geçilmesi, müsabakalarda görev yapan tüm polislere ücret ödenmesi, En kısa zamanda tüm spor alanlarımıza yüz tanıma sistemiyle birlikte ses kaydı yeteneği olan kamera sisteminin oluşturulması maddeleri yer alıyor. Ayrıca, özel güvenlikle ilgili mevzuatta öngörülen spor güvenliği eğitiminin ilgili birimlerce verilmesi ve özel güvenlik ihalelerinin federasyonca yapılması, seyirden yasaklama kararlarının kişinin adresine tebligatında aksamalar yaşandığı için tebligatın federasyon sitesi/kulüp sitesi gibi bir internet ortamında ilan edilebilmesi ile basın yayın kapsamında işlenen kabahatlerin takibinin Cumhuriyet Savcıları, kolluk kuvvetleri, federasyonlar, RTÜK ve diğer kuruluşlar tarafından kendi imkanları ölçüsünde yapılması ve Karaborsanın 5149 sayılı Kanunda olduğu gibi 6222 sayılı Kanunda da yeniden düzenlenmesi maddeleri eklenecek.



Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.