Dolar 34,0973
%0.24
Euro 38,0933
%0.1
Altın 2.875,160
%1.62
Bist-100 9.900,00
%-0.76

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Suriyeli öğrenciler üniversite sınavına girdi

Suriyeli öğrenciler üniversite sınavına girdi

Ülkelerinde yaşanan savaş nedeniyle Türkiye’ye sığınan misafir Suriyeli ailelerin ilk, orta ve lise çağındaki binlerce öğrencisi Hatay, Şanlıurfa, Kilis ve Gaziantep’te eğitim – öğretim yılını Lise 4’lere yönelik yaptığı Üniversite...

  • Ege Postası
  • 18.08.2013 - 16:28
Ülkelerinde yaşanan savaş nedeniyle Türkiye’ye sığınan misafir Suriyeli ailelerin ilk, orta ve lise çağındaki binlerce öğrencisi Hatay, Şanlıurfa, Kilis ve Gaziantep’te eğitim – öğretim yılını Lise 4’lere yönelik yaptığı Üniversite Giriş Sınavı’yla bitirdi.

Denkliği sadece Libya tarafından onaylanan Türkiye’deki misafir Suriyeli lise son sınıf öğrencilerinin Üniversite Giriş Sınavı, Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK)’nun sınavını aratmadı. Libya’da isimlerine göre düzenlenen Sayısal ve Sözel ağırlıklı kitapçıklar sınıf, sıra ve kimliklerine göre gözetmenler tarafından öğrencilere dağıtıldı. İki seans halinde yapılan sınavda öğrenciler soruların zor olduğunu ancak aldıkları eğitimle başarılı olacaklarını belirtti.

Libya Eğitim Müdürlüğü Genel Sınav Sorumlusu Tahir Abdulmecid Musa Sadık, Libya’da da bugün Üniversite Giriş Sınavı olduğunu ifade ederek, "Suriye Eğitim Derneği ile anlaşma gereği, lise 4'üncü sınıf öğrencilerine yönelik Libya eğitim müfredatını uyguluyoruz. Bu öğrencilerin denkliklerini ülkemizde tanıdık. Üniversite Giriş Sınavı’nda başarılı olan öğrencilerimizi aldıkları puanlara göre Libya’da uygun bölümlerde okutacağız. Üniversite Giriş Sınavı’nı Libya’da nasıl uyguluyorsak burada sınava giren 330 öğrencimize de aynı şekilde uyguladık. Türkiye Devleti sınavın yapılması konusunda bizlere her türlü maddi ve manevi desteği sağladı." diyerek yetkililere teşekkür etti.

Suriye Eğitim Derneği Hatay Temsilcisi, Beşayir Eğitim Kurumları Genel Müdürü Mustafa Şakir, "Hatay’da 15 öğrenciyle başladığımız eğitim öğretime şuan 2500 öğrenciyle ara vermiş bulunuyoruz. Beşayir Eğitim Kurumlarına 5 okulumuzda Suriyeli öğrencilere eğitim öğretim vermekteyiz. 2011 yılında 15 öğrenciyle başladığımız bu eğitim faaliyetinde 2500 öğrenciye kadar ulaştık. Bugün ilk defa 330 öğrencimiz Libya’nın denkliğini kabul ettiği Üniversite Giriş Sınavı’na girdiler. Umarım hepsi başarılı olur. Önümüzdeki ay okullarımız arasına Recep Tayyip Erdoğan İlköğretim Okulu’yla bir yenisini daha ilave edeceğiz. Muhacir öğrencilerimizin sınavda başarılı olmasını çok istiyoruz. Mezun olduklarında Türkiye’nin bu misafirperverliğini hiçbir zaman unutmayacaklar ve unutturmayacağız. Türkiye’yle hep yakın ilişkiler kurmaya çalışacağız. Bir Türk gibi düşünmesini sağlayacağız. Bizde bu konuda Suriyeli öğrencilerin eğitim öğretiminin daha iyi şartlarda sağlanması için Türkiye Devleti’nden daha fazla cömertlik bekliyoruz. Eğitim öğretime verdiğiniz desteklerinizden dolayı minnettarız. Bu iyiliğinizi asla ödeyemeyiz." şeklinde duygularını dile getirdi.

Suriyeli öğrencilere Türk dilini öğrettiğini söyleyen Beşayir Eğitim Kurumlarına bağlı Muhammed Fatih Okulu Müdiresi Arap Dili Öğretmeni Emine Köse, Türkiye’nin Suriyeli üniversite öğrencilerinin denkliğini yeniden gözden geçirmesini talep etti. "Denklik ve maddi imkansızlık yüzünden başta benim kızım olmak üzere birçok üniversite öğrencisi evde oturmaktadırlar." diye konuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.