Dolar 34,5842
%0.12
Euro 36,2649
%0.72
Altın 2.925,320
%-2.67
Bist-100 9.660,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Tarhan Erdem, “Diyarbakır meydanı nevruzda Türk bayraklarından kıpkırmızı olacaktır”

Tarhan Erdem, “Diyarbakır meydanı nevruzda Türk bayraklarından kıpkırmızı olacaktır”

HÜKÜMETİN çözüm sürecini anlatmak için İzmir'e gelen Ege Bölgesi'nde görevli Akil İnsanlar Heyeti, pazar sabahı Urla'da kahvaltı yaptı. Şeref Doğan adlı kişi, "Bir sebepten dolayı Diyarbakır'da, Hakkari'de insanları ellerinde Türk bayrakları ile sokaklara indiğini göreceksiniz. Bunlara çok az kaldı, bunun sebebi de emin olun Türk milliyetçiliği, Atatürk milliyetçiliği olmayacak" diyerek tepki gösterdi. Tarhan Erdem de "Çözüm süreci' başarıya ulaştığı zaman göreceksiniz nevruzda Diyarbakır Meydanı Türk bayraklarından kıpkırmızı olacaktır. Bayrakla meselesi olan Kürt yok. Türkiye'de meselesi olan Kürt de yok" diye konuştu.

  • Ege Postası
  • 14.04.2013 - 17:10
İZMİR-  Tarhan Erdem başkanlığındaki Akil İnsanlar Heyeti için Urla Belediye Başkanı CHP'li Selçuk Karaosmanoğlu kahvaltılı toplantı ile hazırladı. Heyette bulunanlar, Urla İskele'deki URİT'te deniz kenarındaki kahvaltıda bal, kaymak, ceviz, reçel, zeytin, peynir, domates, biber, salatalık yedi. Kahvaltı masasında heyette yer alan Tarhan Erdem, Avni Özgürel, Fuat Keyman, Fehmi Koru, Baskın Oran, Hasan Karakaya yer aldı. Masada Urla Belediye Başkanı Karaosmanoğlu, Urla Kaymakamı Şeyhmus Günaydın, işadamı Selami Gürgüç, Ak Partili Hikmet Tınaztepe, Himmet Uygun, İller Bankası Genel Müdür Müşaviri Mehmet Şevki Nalçacıoğlu da yer aldı. Yaklaşık bir saat süren kahvaltı ardından restorana kahvaltı yapmak için gelen Şeref Doğan, heyetin yanına giderek, "Bir sebepten dolayı Diyarbakır'da, Hakkari'de insanların ellerinde Türk bayrakları ile sokaklara indiğini göreceksiniz. Bunlara çok az kaldı, bunun sebebi de emin olun Türk milliyetçiliği, Atatürk milliyetçiliği olmayacak. Bu sebep çok başka olacak ve buna çok az kaldı. Buna sebep Amerikan füzesi olacak, sebepsiz yere öldürülen insanlar olacak" dedi.

AKİL İNSANLAR HEYETİNİN İZMİR TURU SÜRÜYOR HABERİ İÇİN TIKLAYINIZ...

BASKIN ORAN

Masadakilerden Baskın Oran hemen devreye girerek, Şeref Doğan'a tepki gösterdi. Oran "Altı yaşından bu yana aynı ezberi duyuyorum. Artık burama kadar geldi. Biz sütten çıkmış kaşığız, bizi buraya cami kapısından getirdiler. Hep emperyalizm yapıyor, emperyalizm yapıyor ya da içerdeki odaklarına yaptırıyor. Bu ezberden bıktık usandık. Şu anda artık tabutların gelmesini engelleme çabasındayız" deyince Şeref Doğan şu karşılığı verdi:

"Dünyanın yüzde 95 kaynağını, yüzde 5 paylaşırken, emperyalizmden medet ummama noktasına gitmeniz garip. Ezberdir, 80 yıllık İngiliz politikalarıdır bunlar. Çanakkale Savaşı bir devrin batığı yer değildir. Çanakkale Savaşı emperyalizmin battığı yerdir. Bittiği yer de Ortadoğu olacaktır. 80 yıllık hikayeyi, ezberi bize yutturmaya çalışıyorsunuz. Sizsiniz bunu yapan. Atatürk dinsiz değildir, Kürtlerin düşmanı değildir, asıp kesmemiştir."

Baskın Oran da, "Bu eski Maoist yeni İşçi Partisi söyleminden bıktık" sözleriyle tepki gösterince Şeref Doğan, "Bıktıysanız duymayacağınız yere gidin efendim. Ben de sizi duymak istemiyorum" diyerek, masayı terk etti. Baskın Oran, arkasından "Selametle. Bu arkadaşın tek fonksiyonu var; provoke edip gitmek. Ben solcu olmaktan bu söylemi duyunca utanıyorum" dedi.




"KÜRTLER'İN MESELESİ İLK DEFA DEVLET DÜZEYİNDE KONUŞULUYOR"


Tarhan Erdem, halkın kendi günlük yaşamının içinde Kürt sorununun uzantısı bulunduğuru ancak, sorunun bununla tarif edilemeyeceğini belirterek şöyle konuştu:

"Türkiye'de yaşayan çok önemli azınlıkla kendisini Türk diye tarif eden insanlar arasındaki ekonomik, eğitim, sağlık ve iş durumu arasındaki farktır. Bu göstergelerin hepsinde Türkler ile Kürtler arasında ciddi farklar vardır. Problem de bununla tarif edilebilir. Yoksa 'Şu mahallede böyle oldu, bu mahallede böyle oldu' bir sonuçtur. O sonuçları konuşuyoruz. Bu süreç bu konuları konuşmak ve bitirmek içindir. Her yeri Urla yapmaktır. Türklerin meselesi değildir, Kürtlerin problemi. Kürtlerin meselesi Kürtlere aittir ve ilk defa devlet düzeyinde kamuoyuna sunuluyor. Burada çok arkadaşımız ve gazeteci olarak ve bunların çoğu hükümete karşı vaziyet almış kişilerdir. Bu kişiler, bu şekilde vaziyet alanlar, buraya bu meseleyi konuşma cesareti göstermiştir. Bu önemli bir şeydir. Mesele basit değil."

"NEVRUZ'DA DİYARBAKIR MEYDANI KIPKIRMIZI OLACAK"



Erdem, eleştirilerinin ardından akillerin yanından ayrılan Şeref Doğan'ın, "Mardin'de Van'da Türk bayrakları ile sahaya inenleri göreceksiniz" dediğini hatırlatarak şöyle konuştu:

"Ben buna inanıyorum. Ama çözüm süreci başarıya ulaştığı zaman göreceksiniz; nevruzda Diyarbakır Meydanı Türk bayraklarından kıpkırmızı olacaktır. Bayrakla meselesi olan Kürt yok. Türkiye'de meselesi olan Kürt de yok. Mamak Cezaevi Müdürü'nün bir beyanatı var. 'Ben işkence yapmadım, görevimi yaptım' diyor. Mesele bunu kaldırmak, böyle şey olur m? Kürt meselesinin çözümü budur. Bunu yapmak lazımdır. Urla, İzmir yapmak lazımdır. Yani o meseleleri ortadan kaldırmak lazımdır. Şimdiye kadar bu yapılamadı. Bunun yapılamamasının nedeni de devletin kuruluş meselesidir. Anlayış meselesidir. Devlet kendine göre bazı kişisel yorumlarla bazı insanların haklarını gasp etmiştir, ortadan kaldırmıştır. Diyarbakır Cezaevi bir simge. Ama orada üç dört ay kalanların başına gelenleri dinlemeye çalışın. Ben dinlerken 4. dakikada 'dur kardeşim' dedim. Bu dinlenecek durum değildi. Onu yapan insanın da yazdığı kitabı okudum. Ama onlar sanki hiç yokmuş gibi davrandı. Fakat emri veren oydu. Allah rahmet eylesin. Şimdi meselemiz çözüm sürecinin başarıya ulaşması. Bu başarıya ulaşırken de hepimizin mutlaka Kürt meselesi yoktur. Halkın arasında böyle bir mesele yoktur. Biz kardeş kardeş geçinip gidiyoruz. Dün akşam (cumartesi) dinlediğimiz hanımlardan biri 'Bizim hiç meselemiz yoktur' dedi. Muhtemelen subay kızıydı ve emir eri ile bir meselesi olmadığını söylüyordu. Ona nasıl içinizden isyan edip, 'Kürde sor kardeşim' demezsin. Mesele var, canını ortaya koyan insanın söylediğine hiç kulak asılmaz mı canım. 30 yıldır Kürtler canını meydanlara ortaya koyuyorlar."

AK PARTİLİ'DEN ELEŞTİRİ


Ak Parti üyesi profesyonel yönetici Hikmet Tınaztepe, Türklerle Kürtler arasında ekonomik anlamda Kürtlerin lehine uçurum olduğunu savundu. Tınaztepe, şunları söyledi:

"Ege'yi gezin en iyi müteahhitler Kürt vatandaşları. Menemen'e, Aydın İncirliova'ya, Salihli'ye gidin müteahhiterin çoğu Kürt. Mavişehir'de Gültekin Kardeşler Urfa'dan geldiler en güzel binaları yapıyorlar. Onur duyuyorum. Ben bunları yadsımıyorum, iyi olduğunu ifade etmek anlamında söylüyorum. Büyük sanayici, işadamlarının çoğu Kürt. 3-5 milyar dolar sahibi bunlar. Ekonomik anlamda Kürt- Türk arasında uçurum varsa bu Kürtler lehine. Son yıllarda Doğu'dan Batı'ya göç artmıştır, çünkü iş buluyorlar, yatırım yapıyorlar."

Baskın Oran, Tınaztepe'nin sözlerine "Köyleri yakıldığı için geliyorlar" diye yanıt verdi. Tınaztepe de, "İdeolojik yaklaşıyorsunuz. Dünyada her şey ekonomiye dayalı. Afrika'ya gidin. Batı'nın oradaki hegamonyasını görün. Onları nasıl sömürdüklerini görün. Türkiye'deki olayı Türk- Kürt olayına yamamayın. Vatandaş arasında ayrım yok. Kürt sorunu var ama vatandaş düzeyinde yok. Kürt sorununu ortaya çıkaranları, çıkarın ortaya" diye konuştu.

"KÜRTLER'E AYRIMCILIK YAPILMIŞTIR"

Tarhan Erdem, Türkiye'de 15 milyon Kürt'ten 8-9 milyonunun yetişkin Kürt olduğunu kaydederek şöyle devam etti:

"8-9 milyon Kürdün eğitim durumu ile 40- 41 milyon Türk'ün eğitim durumunu yan yana koyarsanız, bu sözlerinizi düzeltmek durumunda kalırsınız. Türkler'in eğitim yaşıyla Kürtler'in ondan 1-1.5 yıl farklıdır. Bu çok önemli bir farktır. Kürtler'in geliri daha acınacak durumdadır. Rakamların hepsine Türkiye koro halinde 'Hayır' demiştir. İstanbul'da Kürtler'in gelirleri azdır. Gelişmişlik oranı düştükçe çocuk sayısı artar. Türkiye'deki Kürtler'in eğitimi Türkler'e göre geridir, ekonomik durumu da Türkler'e göre geridir. Nedeni, ayrımcılıktır. Ayrımcılık yapılmıştır. Bunun bin örneği vardır."

DOKTOR ONAY: KÜRTÇE ÖĞRENMEK ZORUNDA KALDIM

Ağrı'da 1.5 yıl doktorluk yapan Adviye Onay, Akil İnsanlar Heyeti'nin masasına yanaşarak, "1.5 yıl Ağrı'da kaldım. Aile planlamasında çalıştım. Köylerde öğretmen vardı, neden eğitimi kabul etmediler. Neden bizimle diyalog kurmadılar, biz hepimiz Kürtçe öğrenmek zorunda kaldık" dedi. Onay'ın bu sözleri üzerine Baskın Oran, "Çünkü siz ilkokula gittiğiniz zaman kendi anadilinizde alfabeyi öğrendiniz. Kürt çocuğu 6 yaşında okula gittiği zaman yabancı bir dilde okuma yazmayı öğrendi. Bundan dolayı" yanıtını verdi.

Dr. Adviye Onay da Türk- Kürt ayrımı yapmadığını, kalkınmada öncelikli 21 il programında tüm yatırımların çalıştığı dönemde; 1987-89 yılları arasında arasında oraya gittiğini ifade ederek, "Doğu'da elektriksiz köy yoktu. Bizim Urla'nın köyleri o yıllarda elektriksizdi" dedi.

"İZMİR'DEN SÜRECE DESTEK BEKLEDİĞİMDEN FAZLA"

Fuat Keyman, Türkiye'de 3-3.5 aydan bu yana ölüm, şehit ve acının olmadığını, sorunun insani yaklaşımla çözüleceğini şu sözlerle anlattı:

"Bu sürece en fazla 'Hayır' diyen il İzmir. Köylerde kahvelerde her yerde medeni şekilde konuştuk. Bunu acının olmaması sağlıyor. Eylül ve ekim ayında hala şehit olmazsa barış içinde yaşarsak süreç daha hızlı ilerler. Silahların susması, terörün bitmesidir. Türkiye gerçeği, Kürt sorunumuz var. Uzun yıllardır devam ediyor. Eğer silahlar susarsa bu soruna insani yaklaşmak ortaya çıkacaktır. En az eğitim doğu illerinde, en az kentleşen en az yaşabilir kentler Doğu ve Güneydoğu'da. Türkiye'de çok fakir var. Bağdat Caddesi ile Batman'ın bir yeri arasındaki fark, 1990'lı yıllarda 250 kattı. Silahları susturursak soruna insani temelde yaklaşırız. Bu ölümsüzlük, acısızlık ve şehitsizlik ortamı devam ederse bu sorunlarımızı daha iyi konuşacağız. Eğer bu şiddetsizlik devam ederse Kürt sorunu demeyeceğiz, refah sorunu, demokratikleşme sorunu diyeceğiz. Nasıl bir Türkiye istiyoruz, bunu tartışacağız. Temel amaç silahların susmasını sağlamaktır, toplumsal desteği almaktır. İzmir'den gördüğüm destek beklediğimizden daha fazla. Belki rakamlar yüzde 60 diyor ama örgütlere bakıyoruz, desteği görüyoruz. Kimsenin Türkiye ile Türk bayrağı ile sorunu yok. Bu ülkenin eşit vatandaşları olarak aynı özgürlüklere ve sorumluluklara sahip vatandaşlar olarak yaşamak istiyoruz."

"ORADA HERŞEY GÜLLÜK GÜLİSTANLIK NANKÖRLÜK YAPIYORLAR' DENİLEMEZ"


Dr. Adviye Onay, silahın nedeninin kültür sorunu olup- olmadığını sorarken, yanıt veren Avni Özgürel devletin eziyet ederken Türk- Kürt ayrımı yapmadığını söyledi. Özgürel, kendisinin de 12 Eylül'de Mamak Cezaevi'nde yattığını kaydederek şöyle konuştu:

"Birbirimizin acısını yarıştıracak değiliz; 'Beni daha çok dövdüler bana daha çok elektrik verdiler' diye. Bu devlet eşit şekilde eziyet etmiştir. PKK Doğu Anadolu'nun bütününü temsil eden, ahalinin tüm siyasi iradesini temsil eden bir örgüt değil. Şiddetle baskıyla elindeki silahla oradaki ahaliyi esir altında tutan iki taraflı bir kuşatılmışlık. Bir taraftan PKK diğer taraftan devlet kuşatmış. Hakkari'de iki atölye var. Nüfus 27 bin idi. 24 saat içinde köyler boşaltılınca 146 bine çıktı. Bu insanlar ne yer ne içer nerede yatar. Çıkan sorunların temelinde bunlar var. İster Kürt sorunu deyin ister başka şey ama pek çok sorun var. 'Orada her şey güllük gülistanlık, onların nankörlüğünden oluyor.' Bunları söylemek gerçek dışıdır. Biz şehitleri defnederken 'Kanınız yere kalmayacak' dedik. Bu toprağın, ülkenin milletin bölünmezliğidir. Bu bölünmeye engel olacak bir proje varsa bu çözüm yolunun yanında yer almak gerekir. Bunu sadece Ak Parti projesi olarak görmüyorum. Milli Güvenlik Kurulu kararına dayalı bir devlet projesidir. Bu bir devlet projesidir. Başka yöntem önerimiz varsa dinlemeye hazırız ama bunun dışında bu yolla bu badireyi aşamazsınız, bu koridordan geçemezsiniz. Bizde hala 'parçalanıyoruz' korkusu var. Bölgenin ağırlığını, etkisini bilerek siyaset üretmek lazım. Kaygılarımızda haksız değiliz. PKK'nın kefili değiliz ama akılla bizim bu meseleyi çözmemiz kendi insanımızla barışık hale gelmemiz lazım."

"BUGÜN BİR YERDE ADAM ÖLSE ÇÖZÜM SÜRECİ DURMAMALI"

Yönetici Hikmet Tınaztepe'nin, "Çözüm süreci nedir, ne olacaktır'" sonusuna yanıt veren Tarhan Erdem, çözüm yolunun temelinin evrensel insan haklarına dayalı demokratik bir yönetim sistemi ve siyasi hayatı kurmak olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Ceza ve terör kanunundaki antidemokratik hükümlerin kaldırılması ve devlete karşı işlenmiş suçlar maddesinin gözden geçirilmesi ve düzeltilmesi. Bütün hukuk düzeninde değişiklik yapmak lazım. TCK'da yasaklanmış olduğu halde diğer kanunlarda ceza hükümlerinin değiştirilmesiyle ilgili kanun çıktı. Bunların hepsinin yeniden gözden geçirilmesi lazım. Vatandaşlık haklarımızın evrensel hukuka göre düzenlenmesi lazım. İfade ve toplantı özgürlüğünün yeniden düzenlenmesi lazım. Açık ve yakın tehlike içermen her düşüncenin serbestçe söylenmesi ve yaygınlaştırılmasıdır. Bu örgütlenme özgürlüğünü de kapsar. Şu anda Türkiye'de vatandaşların toplantı yapma özgürlüğü kısıtlıdır. Üç aydan beri terör yok. Bu terörün olmaması bir rahatlık getirdi. Bugün dünden iyidir, yarın bugünden daha iyi olacaktır. Bugün bir yerde adam ölse çözüm süreci duracak m? Devam etmeli ve etmelidir."

"AMAÇ TERÖRÜ ORTADAN KALDIRMAK"


Gazeteci Fehmi Koru, Türkiye'de terör örgütünün 30 yıldır faal olduğunu, 40 bin insanın öldüğünü belirterek, devletin yıllardan bu yana silahla mücadele ettiğini şimdi müzakere döneminin başladığını belirterek, "40 bin insanın hayatının daha yeni kayıplarla büyümesini engelleyecek başka çözüm var mıdı? Devletin yetkilileri mutabakat metninin bir tarafından, terör örgütü liderlerinin diğer tarafında devlet yetkililerinin imzası var. Amaç terörü ortadan kaldırmak. Kalıcı olması üzerinde çalışıyoruz. Bizler bu sürecin başarılı olmasını isteyen insanlarız" dedi.

Akil İnsanlar Heyeti, kahvaltı ardından, Kemalpaşa İlçesi'nde halkla sohbet etmek üzere Urla'dan ayrıldı. (Elif Demirci/DHA)


Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.