Dolar 34,2398
%0.28
Euro 37,6309
%-0.37
Altın 2.922,340
%0.22
Bist-100 9.109,00
%2.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Taşkın kabusu: Ekimi aksatacak!

Taşkın kabusu: Ekimi aksatacak!

AYDIN'ın Germencik İlçesi'nde, son günlerdeki yağmurlar sonrası kapakları açılan barajlarında etkisiyle Büyük Menderes Nehri'nin Turanlar Mahallesi kısmında meydana gelen taşkın üreticiyi olumsuz etkiledi. Her yıl yağmur için dua eden köylüler bu kez de arazileri sular altında kalınca kara kara düşünmeye başladı. Ovada bu ayın ortasında başlayacak pamuk ve mısır ekiminin gecikeceği, su altındaki buğday tarlalarında ise zararın büyük olduğunu söyleyen köylüler artık taşkınların önlenmesini istedi.

  • Ege Postası
  • 03.04.2015 - 12:26
İncirliova, Germencik ve Söke ilçelerinden geçen Büyük Menderes Nehri, son günlerdeki yağmurla birlikte su seviyesi oldukça yükselen Bozdağan ilçesindeki Yenidoğan Barajı, geçen cumartesi günü kapak açtı. Nehir yatağından ilerleyen sular, geçen çarşamba günü Germencik'in Turanlar Mahallesi'ndeki bölümüne kadar ulaşarak bu noktada taşkın yarattı. Turan Mahallesi'nin alt kısmı, Germencik ve Koçarlı arasındaki binlerce dönümlük arazi sular altında kaldı. Buğday ekili tarlalar su altında kalınca üreticiler ekinlerin çürüyeceği endişesi yaşamaya başladı. Mısır ve pamuk ekimi için ayrılan arazilerin tava galmesinin uzun zaman alacağı, ekimin gecikeceği ve ürün kaybı yaşayacaklarını söyleyen köylüler çaresizce suların çekilmesini bekliyor. 

DSİ ekiplerinin taşkının yaşandığı bölümde yaptığı set kurma çalışmalarının ise yetersiz kaldığı belirtildi.

Kendisi de çiftçi olan Ovakarağaç Mahallesi Muhtarı Emin Tay, "Yağan yağmurlar nedeniyle hala Büyük Menderes Nehri taşmaya devam ediyor. Bu da şu ana kadar Devlet Su İşleri'nin (DSİ) yaptığı ıslah çalışmalarını boşa çıkardı. Birçok yerden patlayan nehir nedeniyle yüzlerce dönüm tarlalar sular altında kaldı. Ekili olan mahsullerde sular altında kaldı. Bundan dolayı da biz çiftçiler çok mağduruz. Ekimler tarlaların su dolması yüzünden bu yıl geç kalacak. Çiftçinin 15 Nisan gibi pamuk ve mısır ekimine başlaması gerekiyordu. Bu şekilde giderse Mayıs sonu veya Haziran ayı başına kadar uzayacak. Arazilerin bu şekilde sular altında kalması verımı düşürecek, toprağı işlemek güçleşeceğinden maliyeti yükseltecek. Eğer bir önlem alınmazsa daha kötü durumlarla karşılaşabiliriz. Çünkü halen daha barajlardan su salınıyor, tehlike devam ediyor" dedi. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.