Dolar 34,2023
%-0.01
Euro 37,9200
%0.39
Altın 2.911,180
%-0.63
Bist-100 9.351,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
“Televizyon ve gazetelerden vatandaşı tahrik edip, kentsel dönüşümü anlatacağız”

“Televizyon ve gazetelerden vatandaşı tahrik edip, kentsel dönüşümü anlatacağız”

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedad Gürgen, televizyon ve gazetelerde reklam kampanyası yaparak, vatandaşı kentsel dönüşüm için tahrik edeceklerini söyledi. Özellikle Marmara Bölgesi’nde...

  • Ege Postası
  • 30.04.2013 - 15:55
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedad Gürgen, televizyon ve gazetelerde reklam kampanyası yaparak, vatandaşı kentsel dönüşüm için tahrik edeceklerini söyledi. Özellikle Marmara Bölgesi’nde deprem beklentisi olduğuna dikkat çeken Gürgen, bu sene sonuna kadar 200 bin binayı yıkmış olacaklarını kaydetti.

Vedad Gürgen, Marmara Belediyeler Birliği Meclisi’nin Bursa Hilton Otel’de düzenlenen 2013 yılı Olağan 1. Toplantısı’nda belediye başkanlarına seslendi. Belediye başkanlarına ‘deprem ve dere yataklarındaki yapılaşmaya’ yönelik sitem eden Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedad Gürgen, sabahtan akşam geç vakitlere kadar çalışmalarına rağmen belediye başkanları tarafından kentsel dönüşümle alakalı kendilerini zorlamadıklarını söyledi. Genel Müdür Gürgen, "Yeter ki; siz bizi zorlayın bugüne kadar yeterince zorlanmadığımızı düşünüyoruz. Sabahtan akşama kadar çalışıyoruz ama zorlanmıyoruz, siz bizi zorlayın, daha üretken olalım. Türkiye’nin doğusundan, Hakkari’den ülkemizin batasına İzmir’e kadar bu dönüşümleri gerçekleştirelim el birliği ile yoksa hepimiz depremler olduktan sonra, seller olduktan sonra boş yere oturup kendi kendimi ağlayıp, ‘Takdiri İlahi böyle oldu’ diyoruz ama binalarımızı dönüştürmeyi düşünmüyoruz. Geçenlerde Gerede Belediye Başkan Vekili geldi, kendisini çok teşvik ettim, dedi ki, ‘Bu yaptığın azmettirmek’. ‘Evet azmettirmek’ dedim. Dönüşüm projelerini alanlar üzerinden gerçekleştirmemiz lazım."

"BÜYÜK DEPREM OLACAK"

Marmara Bölgesi’nde büyük bir deprem beklentisi olduğunu savunan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedad Gürgen, belediye başkanlarından dere yataklarındaki yapılaşmaya da önem göstermelerini istedi. Genel Müdür Gürgen şunları kaydetti: "Marmara Bölgesi’ni düşündüğümüzde deprem riski altında olmayan yerin olmadığını görürüz. Bazı şehirlerimiz de sel ve taşkın riski taşıyor. Öncelikle taşkın olacak yerleri ve özellikle dere yataklarındaki yapılaşmaları kaldırmamız lazım. Deprem fay hattı üzerinde riskli yapılarımızın dönüşümünü birlikte çalışalım. Ciddi anlamda tehlikenin altındayız Marmara Bölgesi olarak. İster Saroz Körfezi’nden başlayın isterse de Bolu bölgesinden başlayın. Fay hattında olabilecek her harekette yüreğimiz ağzımıza gelir, biz bu kayıpları yaşayacağız. Saroz Körfezi’nde sismik bir boşluk var. Bölgede beklenilen bir deprem var. Deprem sonrası uzmanlar televizyonlara çıkacak, ‘Biz bunu bekliyorduk’ diyecekler. Peki, bekliyordunuz da ne yaptını? Bolu’da halen sismik boşluk olan bir alan var, kırılması halinde İstanbul’a ulaşacak tehlike var."

"PROJELENDİRİLMEDEN, İMAR PLANI YAPILMADAN KİME NE KADAR YER DÜŞTÜĞÜ BELLİ OLMAZ"

Kentsel dönüşümde hem vatandaşın hem de belediyelerin tereddütleri olduğuna işaret eden Genel Müdür Vedad Gürgen, dönüşümle alakalı bilgi kirliği ve oldukça fazla söylenti olduğunu öne sürdü. Kentsel dönüşümü halka daha iyi anlatmak adına farklı bir yola başvurarak reklam kampanyası başlatacaklarını belirten Gürgen, bu sene sonuna kadar televizyon ve gazetelerde sürekli kentsel dönüşümü gündemde tutacaklarını dile getirdi. Gürgen, "Sizi bıktırıncaya kadar yayın yapacağız. Televizyon, gazete ve bilboardlarla vatandaşa ulaşıp, ‘binanızı test ettiniz mi'’ diyeceğiz. Kamu spotları ve reklamlarla biz bunu anlatacağız. Vatandaşımız da şöyle bir beklentiye girmemeli, ‘Benim üç metre yerim var, üç metre alacağım’. Projelendirilmeden, imar planı yapılmadan fiyat ve kime ne kadar yer düştüğü belli olmaz. Vatandaşımızın bu beklentisini kırmamız lazım. Jeoloji tespitleri yapmadan, proje ortaya çıkmadan paradan bahsedilemez. Biz bakanlık olarak, merkezden tahrik edeceğiz. ‘Vatandaş oturduğun evin sağlam olduğundan emin misin'’, ‘Oturduğunuz muhitin nitelikli olduğunu düşünüyor musunuz'’, ‘Otoparksız mahalle istiyor musunuz'’, ‘Isı yalıtımsız ev istiyor musunuz'’, ‘Yaktığınız doğalgazın yarısının havaya gittiği bina mı istiyorsunuz'’ diyeceğiz. Biz kentsel dönüşümde vatandaşın kararına saygı duyacağız. Vatandaş ister binasını yıkıp tarla yapıp, nadasa bırakır isterse yeni bina yapar. Biz sadece, bir mahallenin üçte ikilik bölümü anlaşmış, sadece üçte birlik paydaşlar anlaşamazsa devreye giriyoruz." dedi.

"YILSONUNA KADAR 200 BİN BİNAYI BERTARAF EDECEĞİZ"

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedad Gürgen, ilk etapta 500 bin binanın kentsel dönüşüme tabi tutulmasına karar verildiğini açıkladı. Sene sonuna kadar ülke genelinde 200 bin binanın bertaraf edileceğini vurgulayan Genel Müdür Vedad Gürgen, "Yeni bina yapılması zaman alabilir; ama biz bu sene sonuna kadar 200 bin binayı yıkmış olacağız." diye konuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.