Dolar 34,2560
%0.04
Euro 37,6125
%-0.07
Altın 2.887,380
%0.02
Bist-100 9.045,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Televizyonların 'Karasal Yayıncılık Lisans' yarışı başladı

Televizyonların 'Karasal Yayıncılık Lisans' yarışı başladı

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından ilk kez yapılan ‘Ulusal Karasal Sayısal Televizyon Yayın Lisansı İhalesi’ başladı. Yüksek çözünürlük ve standart çözünürlük olmak üzere iki kategoride yapılan ihalenin ilk gününde,...

  • Ege Postası
  • 16.04.2013 - 12:36
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından ilk kez yapılan ‘Ulusal Karasal Sayısal Televizyon Yayın Lisansı İhalesi’ başladı. Yüksek çözünürlük ve standart çözünürlük olmak üzere iki kategoride yapılan ihalenin ilk gününde, yüksek çözünürlükte lisans için 15 televizyon ihaleye girdi. Lisans ücreti asgari 3 milyon lira olarak belirlenirken, 15 televizyondan 8’i bu lisansı almaya hak kazanabilecek.

RTÜK, 19 yıl aradan sonra ilk kez yayın lisansı verecek. Geçici izinle düzenlenen kararsal yayın ortamında yayın yapan kuruluşlara, ilk kez 10 yıl süre ile frekans için lisans verecek. İhale yüksek çözünürlü ve standart çözünürlü olmak üzere 2 kategoride gerçekleşirken, HD yayınlar için asgari 3 milyon lira, SD yayınlar için ise 1 milyon lira olarak belirlendi. 16-17 ve 18 Nisan’da gerçekleşecek ihaleye, genel yayın türünde HD yayın yapacak 8 kanal için 15, SD yayın yapacak 11 kanal için 14, tematik yayın türünde HD yayın yapacak 3 kanal için 5, SD yayın yapacak 11 kanal için 11 yayın kuruluşu katılıyor.

GEÇİŞ 2 YILDA TAMAMLANACAK

İhale ile yayıncılıkta teknolojik dönüşüm gerçekleşecek ve kararsal sayısal yayıncılık teknolojisine geçilecek. Türkiye genelinde karasal sayısal yayıncılığa geçiş iki yılda tamamlanacak. Bu süre boyunca paralel yayın dönemi yaşanacak ve aynı anda hem karasal sayısal yayın hem de karasal analog yayın devam edecek.

YENİ TELEVİZYON ALICILARI TEMİN EDİLECEK

Ulusal karasal sayısal TV yayın lisansı sıralama ihaleleri de RTÜK tarafından önümüzdeki günlerde gerçekleşecek. Karasal sayısal TV yayınlarına geçiş sürecinde, verici sistemleri ile ilgili alt yapı çalışmaları tek bir verici tesis ve işletim şirketi tarafından yürütülecek.

Karasal sayısal TV yayınlarının mevcut televizyonlarla izlenebilmesi set üstü cihazlar kullanılması ya da bu teknolojiye uygun yeni televizyon alıcıların temin edilmesi gerekecek. Tüketicilerin mağdur olmaması için bu cihazların taşıması gereken özellikler RTÜK tarafından belirlendi ve Türk Standartları Enstitüsü tarafından ‘İkinci Nesil Sayısal Karasal Televizyon Yayın Sistemi (DV8-T2) için Televizyon Alıcıları-Genel Kurallar’ standardı adıyla kabul edilip yayımlandı.

İZLEYİCİLER HD YAYINI ABONELİK BEDELİ ÖDEMEKSİZİN İZLEYECEK

Karasal sayısal TV yayınları, yüksek yayın kalitesine sahip olacak ve çubuk antenle alınabilecek. İzleyiciler HD yayınlar dahil, karasal sayısal TV yayınlarını herhangi bir abonelik bedeli ödemeksizin izleyebilecekler.

İHALE DEVAM EDİYOR, 3 KANAL ÇEKİLDİ

Bugün yapılan ihale ile yüksek çözünürlüklü genel ulusal TV yayın lisansı için 15 yayın kuruluşundan 8’i bu lisansı alabilecek. İhaleye Show Tv, Samayolu TV, Bloomberght TV, Habertürk TV, Kanal D TV, CNBC-E TV, Fox TV, Star TV, TV8, Turkuvaz Aktif TV, ATV TV, Kanal A ve Kanaltürk TV, Cartoon Netvork ve İST TV katıldı. Bu 15 kanaldan Kanal A, Cartoon Netvork ve İST TV çekilirken, diğer kanalların yarışı devam ediyor. İhalede 31. tura gelinirken, son olarak 9 milyon 200 bin liralık teklif verildi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.