Dolar 34,1659
%0.17
Euro 38,0787
%-0.23
Altın 2.924,040
%0.32
Bist-100 9.891,00
%-1.38

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Türk Yıldızları, Kıbrıs Şehidi Cengiz Topel’i unutmadı

Türk Yıldızları, Kıbrıs Şehidi Cengiz Topel’i unutmadı

Tüm dünyada tanınan Türk Hava Kuvvetleri’nin akrobasi timi Türk Yıldızları gösteri yapmak için Eskişehir’e geldi. Türk Yıldızları gösteriden önce Eskişehir’in simgesi Porsuk Çayı’nda bot gezisi yaptı. Türk Yıldızları daha...

  • Ege Postası
  • 03.05.2013 - 15:52
Tüm dünyada tanınan Türk Hava Kuvvetleri’nin akrobasi timi Türk Yıldızları gösteri yapmak için Eskişehir’e geldi. Türk Yıldızları gösteriden önce Eskişehir’in simgesi Porsuk Çayı’nda bot gezisi yaptı. Türk Yıldızları daha sonra 1964 yılında Kıbrıs Harekatı sırasında Eskişehir’den kalkan uçağı ile Kıbrıs semalarında Rumlar tarafından uçağı düşürülen ve işkence yapılarak şehit edilen Cengiz Topel’in heykeli önünde hatıra fotoğrafı çektirdi.

Eskişehir 1. Hava Ana Jet Üs Komutanlığı’nda Pazar günü Eskişehirlilere açık bir gösteri yapacak olan Türk Yıldızları, gösteriden önce yaptıkları hazırlık uçuşlarından sonra, kentte gezmeye çıktı. İlk önce Porsuk Çayı'nda bot gezisine katıldı. Kenti gezen pilotlar, 1964 yılında Kıbrıs’ta uçağı düşürülerek şehit edilen Cengiz Topel’in anıtı önünde hatıra fotoğrafı çektirdi. Türk Yıldızları Eskişehir’deki gösterilerine tüm Eskişehirlileri beklediklerini söyledi.

CENGİZ TOPEL KİMDİR'

Cengiz Topel, 8 Ağustos 1964 tarihinde Kıbrıs Harekatı sırasında Eskişehir’den Kıbrıs’a, dörtlü kol komutanı olarak gönderildi. F-100 uçağıyla uçuş esnasında uçağı yerden isabet alarak düşürüldü. Paraşütle atlamayı başardı, fakat Rumlar tarafından esir alındı. Uluslararası savaş hukukunun esirleri kapsayan maddelerine aykırı olarak yapılan işkenceler sonucu öldüğü iddia edidi. Kıbrıs'taki ilk Türk hava harp kaybı olan Cengiz Topel'in hastanede öldüğü açıklandı. Topel'in naaşı ısrarlı girişimler sonucu 12 Ağustos 1964 tarihinde Rumlar’dan alınarak İstanbul’da Edirnekapı Şehitliği'nde toprağa verildi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.