Dolar 34,2714
%0.31
Euro 37,4959
%-0.07
Altın 2.926,150
%1.27
Bist-100 8.876,00
%-0.98

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Türkçe kitaplarının milliyetçilik aşılamadığı kanıtlandı

Türkçe kitaplarının milliyetçilik aşılamadığı kanıtlandı

Almanya'da milliyetçi içeriğe sahip olduğu iddiasıyla tartışmalı hale getirilen Türkçe kitapları hakkında Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti (KRV) Okul Bakanlığı’na bağlı Okul ve Eğitim Kurulu tarafından rapor hazırlandı.Rapor, anormal bir...

  • Ege Postası
  • 04.07.2013 - 15:07
Almanya'da milliyetçi içeriğe sahip olduğu iddiasıyla tartışmalı hale getirilen Türkçe kitapları hakkında Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti (KRV) Okul Bakanlığı’na bağlı Okul ve Eğitim Kurulu tarafından rapor hazırlandı.

Rapor, anormal bir milliyetçilik ve tarih çarpıtmasına rastlanılmadığını ortaya koydu. Böylelikle KRV okullarında ana dilde eğitim için kullanılan ‘Türkçe ve Türk Kültürü’ başlığını taşıyan ders kitapları hakkında şikayette bulunan Eğitim ve Bilim Sendikası’nda (GEW) görevli Çok Kültürlü Siyaset İnisiyatifi’nin şikayetinin asılsız olduğu ortaya çıktı.

Türkçe ders kitaplarının dilde eğitim için müfredatta bulunan kitaplar arasında yer almadığına değinilen raporda, Türk Eğitim Bakanlığı tarafından veya herhangi bir TC Konsolosluğu tarafından kitapların KRV Okul ve Eğitim Bakanlığı'na tanınma işlemleri için başvurulmadığı da kaydedildi. Kitapların okullarda kullanımı ve dağıtımı hakkında araştırma başlatan Okul Bakanlığı’na öğretmenlerin herhangi bir konsolosluktan topluca kitap temin etmediği, dolayısıyla bu kitapların okullarda kullanılmadığı açıklandı.

İçerik araştırması için Türkiye Araştırma Merkezi Vakfı Bilimsel Araştırmalar Müdürü Prof. Hacı Halil Uslucan’a bilirkişi olarak müracaat eden kurul, içeriklerin anormal bir bulgu barındırmadığı, fakat kitapların Almanya’da yaşayan Türk çocuklarının algısına ve bu ülkenin eğitim sistemine göre uyarlanması gerekeceği yanıtını aldı.

KRV Eğitim Bakanlığı’nda görevli Türk çalışanlar söz konusu kitapları incelemeleri sonucunda bu kitapların Almanya’da yaşayan Türk çocukları için özel uyarlanmış kitaplar olmadığını, konsept olarak daha çok Türkiye’de eğitim gören çocuklara göre olduğunu belirtiyor.

Prof. Hacı Halil Uslucan da şikayetçi sendika heyetinin “Kitaplar okul hayatını, çocukların genel bilgisini tehdit ediyor ve yanlış bilgilendiriyor.” eleştirisinin yersiz olduğunu kaydederek şu açıklamada bulundu: “Kitapları bu eleştiriler doğrultusunda imha etmenin bir gereği yok fakat kitapların öğretmenler tarafından ekstra materyaller ve başka ders kitapları ile desteklenmesi faydalı olacaktır.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.