Dolar 34,1408
%0.02
Euro 38,0736
%0.42
Altın 2.886,280
%0.03
Bist-100 10.034,00
%1.48

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Türkiye'de ilk 7 ay içinde 3 bin 194 hektar ormanlık alan yanarak zarar gördü

Türkiye'de ilk 7 ay içinde 3 bin 194 hektar ormanlık alan yanarak zarar gördü

TEMA Vakfı Antalya İl Başkanı Şenay Malbora, orman yangınlarının yüzde 98'inin insan eliyle meydana geldiğini bildirdi. Şenay Malbora, Türkiye'de 2013 yılı ilk 7 ayında bin 462 orman yangını çıktığını, toplam 3 bin 194 hektarlık...

  • Ege Postası
  • 15.08.2013 - 18:33
TEMA Vakfı Antalya İl Başkanı Şenay Malbora, orman yangınlarının yüzde 98'inin insan eliyle meydana geldiğini bildirdi. Şenay Malbora, Türkiye'de 2013 yılı ilk 7 ayında bin 462 orman yangını çıktığını, toplam 3 bin 194 hektarlık alanın zarar gördüğünü söyledi. Ülkede her yıl ortalama 2 bin 17 orman yangını çıktığını belirten Malbora, yanan ormanlık alanların yeniden yeşillendirilmesi ve ağaçlandırılması için 50 milyon lira para harcandığını kaydetti.

Şenay Malbora, yaptığı açıklamada, istatistiki çalışmaya göre orman yangınlarının yüzde 98'inin insan kaynaklı olduğuna dikkat çekti. Malbora, bu senenin ilk 7 ayında meydana gelen yangınların bin 170 hektarının örtü ve 2 bin 24 hektarının ise tepe yangını olduğunu söyledi.

Malbora, Türkiye'nin son yıllarda İtalya, Fransa, Portekiz, Yunanistan ve İspanya ülkelerine kıyasla orman yangınlarını söndürme ve kontrol altına almada başarılı olduğunu kaydetti. Ülkede her yıl çıkan orman yangınında ortalama 8 bin 400 hektar alanın zarar gördüğünün altını çizen Malbora, orman yangınlarında binlerce hektar alanın canlılarının yaşam alanlarını tehdit ettiğini ifade etti. Malbora, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Genellikle göz ardı edilen önemli bir hasar da topraklarımızda oluşuyor. Toprakların yaşamsal gücü toprağın en üst katmanında çokça yaşayan mikrobiyel dünya ile ilgili. Bu canlı toplulukları gözle görülemez düzeyde olsalar bile toprakların verim ve yenilenme gücünü sağlayan eşsiz bir canlılar sistemini oluşturuyor. Yangınlar sırasında bu canlılar topluluğunun bileşimi değişirken, yararlı birçok organizma da yok oluyor, orman ekosistemi hasar görüyor. Yangınların toprağa olan diğer zararı ise toprak parçacıklarının birbirine bağlı kalmasını sağlayan doğal toprak organik maddesi olan humusun yanması olarak öne çıkıyor. Böylelikle toprak tanecikleri kırılgan ve duyarlı bir hal alarak, çok ufak zerreciklere ayrılıyor. Dikilen fidanlar toprağı örtene kadar erozyonla toprak kaybı oluşuyor."

Ülkede yangınlar sonrası zarar gören alanların tamamına yakınının insan eliyle gerçekleştiğine dikkat çeken Malbora, orman yangınları nedenlerinin yüzde 76'sının piknik ateşi, sigara, orman içi veya kenarında bulunan çöplükler, çoban ve avcı ateşi, anız yakılması gibi ihmal ve dikkatsizliklerden kaynaklandığını dile getirdi. Malbora, şöyle dedi: "Orman yangınlarının yüzde 98'i insan eliyle meydana geliyor. Bu orana faili meçhul olanlar da dahil edildiğinde oran yüzde 90’a ulaşıyor. Yangınların yüzde 8’inin ise kasten orman yakma fiili sonucu ortaya çıktığı görülüyor."


































-*

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.