Dolar 34,1623
%0.08
Euro 38,1653
%-0.21
Altın 2.921,680
%-0.4
Bist-100 9.777,00
%-0.53

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Türkiye’nin ilk uzaktan kumanda edilebilen klima sistemi Bursa’da geliştirildi

Türkiye’nin ilk uzaktan kumanda edilebilen klima sistemi Bursa’da geliştirildi

Türkiye’nin ilk uzaktan kumanda edilebilen klima sistemi Bursa’da Uludağ Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde (ULUTEK) geliştirildi. Cep telefonuyla da komut verilen sistem ile enerji tüketiminde yüzde 30 tasarruf sağlandı.    ULUTEK...

  • Ege Postası
  • 14.08.2013 - 12:42
Türkiye’nin ilk uzaktan kumanda edilebilen klima sistemi Bursa’da Uludağ Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde (ULUTEK) geliştirildi. Cep telefonuyla da komut verilen sistem ile enerji tüketiminde yüzde 30 tasarruf sağlandı.

    ULUTEK bünyesinde bulunan Kul Elektronik Teknolojiler firması, Enerji Verimliliği Derneği (ENVERDER) Bursa Şubesi öncülüğünde gerçekleştirilen proje tamamlandı. Türkiye’de yerli üretim olma özelliğini taşıyan bu sistem, ULUTEK’te uygulanmaya konuldu ve 2 ay gibi bir süredir olumlu tepkiler alıyor. Bu sistem sayesinde teknoloji geliştirme bölgesinin elektrik faturalarında yüzde 30’luk tasarruf sağlanmış olduğunun gelen faturalara da yansıdığı yetkililer tarafından belirtiliyor.

    TÜRKİYE’DE İLK

    ENVERDER Bursa Şubesi adına açıklamalarda bulunan Başkan Dr. Müh. Mustafa Uysal, özellikle yoğun insan sirkülasyonun olduğu ortak kullanım alanlarında tercih edilen ve kısa adı HVAC olan Heating Ventilating and Air Conditioning sisteminin yerli versiyonunun üretildiğini söyledi. Uysal, şu bilgileri verdi: “Bu projedeki maksadımız; ULUTEK bünyesindeki giderlerimizi verimlilik artırımı ile azaltmaktı. En çok giderimiz elektrik kullanımına ait. Özellikle yaz aylarında çok ciddi miktarda elektrik sarfiyatlarımızın olduğunu fark ettik ve sonra bunun özellikle bilinçsiz klima kullanımından kaynaklandığını gördük. O zaman her firmanın klimayla ilgili durumlarını uzaktan öngören bir sistem kurmak istemekten yola çıkıldı. Eskiden insanlar akşamları çıkarken klimalar açık kalıyordu ve bütün gece gereksiz sarfiyat yapılıyordu. Yine aynı şekilde ofislerde çalışmaların olmadığı günlerde de bu tarz problemler oluyordu. Bu durum sisteme maddi anlamda büyük yük getiriyordu. Bu maddi külfeti aşmak adına bir sistem geliştirdik. Tamamen yerli teknolojiye sahip bu sistem Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyor.”

    Sistemden elde edilen verilerin net olabilmesi için 2014 yılının beklenmesi gerektiğini belirten Uysal, sistemin Türkiye’ye tanıtılacağını vurguladı. LED özelliğine sahip lambalar gibi bu sistemin kısa zamanda yerli üretimi hızlanan bir teknoloji gibi Türkiye’de hızlıca gelişmesine önayak olmaktan mutlu olduklarını belirten Uysal, şunları ifade etti: “Nasıl ki çok yakın döneme kadar yerli üretimi olmayan LED lambaların üretimi gibi, bu sistemin gelişiminin de hızlı olacağına inanıyoruz. Bu bizim için çok kullanışlı bir sistem. Hem enerji maliyetlerini azaltması hem de gereksiz ortam soğutmalarının önlenmesi adına kullanışlı bir teknoloji. Bunu kamu kurumlarında, hastanelerde ve daha birçok yerde görebiliriz. Biz, bu sistem sayesinde bu sebeplerden dolayı hem fazla olan enerji maliyetlerini aşağıya çekebileceğiz hem de aşırı karbondioksit salınımının da önüne geçmiş olacağız. Biz burada geliştirilmesini yaptık. Umarım patenti Bursalı Kul Elektronik Teknolojileri’ne ait bu sistem, bu yönde yapılacak yeniliklere öncü olur.”

    İTHALİ 400 BİN DOLARLIK SİSTEM

    Geliştirdikleri sisteme daha bir ad bulamadıklarını belirten Kul Elektronik Teknolojileri firması Genel Müdürü ve Uludağ Üniversitesi Öğretim Görevlisi Basri Kul da sistem hakkında teknik bilgi verdi. Kul, düşük maliyetlerle ULUTEK bünyesinde geliştirdikleri bu sisteme eşdeğer özelliklere sahip başka bir sistemin ihraç edilmeye kalkınması halinde fiyatının, 400 bin TL’den 400 bin Dolar’a kadar çıkabildiğini kaydetti. Yerli sistemin maliyetinin kurulacak yapının boyutuna bağlı olduğunu ve net bir rakam verilemeyeceğini belirten Kul, “Bu sistemin maliyeti hakkında rakamsal bir açıklama yapmak zor gibi görünse de yaz döneminde gelen elektrik faturalarının tutarlarındaki düşüş ile bu sistem, kendisini 2 ay gibi bir sürede amorti eder. Bu sistem sonrasında yüzde 30’luk bir tasarruf söz konusu. Kışın 35-40 bin TL civarında elektrik faturası geliyordu. Yazın da 60 bin TL’ye varan faturalar geliyordu. Şimdi bu tutarlar yüzde 30 daha uygun olmaya başladı." şeklinde konuştu.

    KUL: SAATLİK ENERJİ TÜKETİMİ 5 KİLOVAT

    ULUTEK’in enerji giderlerinin büyük çoğunluğunun klimalardan kaynaklandığına dikkat çeken Kul, şöyle devam etti: “Bu klimaların her birinin saatlik enerji tüketimi 5 kilovattır. Gün içerisinde bu klimalar 10 saat kullanılmaya kalkınsa 50 kilovat yapıyor. Bu rakamı ULUTEK’teki ofis sayısıyla çarptığımız zaman büyük rakamlar çıkıyor. Burada yaşandığını belirttiğimiz bu problem aslında Türkiye’deki birçok işyerinde, alışveriş merkezlerinde, klimanın toplu kullanıldığı yerlerinde de var. Sıkıntının en önemli kriteri; kullanıcıların yanlış kullanımı. Bu yanlış kullanımların acısını en çok yaz aylarında çekiyoruz. Sıcak ortamdan gelen kişinin ofisi biran önce soğutma arzusu her şeyi alt üst ediyor. Kişi ta ki üşümeye başlıyor ve klimayı kapatmayı akıl ediyor ki iş işten geçiyor, gereksiz kullanım hat safhalara ulaşıyor. ULUTEK’teki ofislerde normal şartlar altında soğutma işlemi 40 dakikada gerçekleşebiliyor ama bu sistem öncesinde zaman zaman bu işlem 140 dakikalara kadar çıkmış. İşte bu sistem ile bu kaybın önüne geçiyoruz.”

    Sistemin yönetimi kendi ofislerinden yaptıklarını ve ekranlardan sisteme anında müdahale edilebildiğini belirten Kul, yakın zamanda cep telefonlarından da kontrol edilip, komut verilebileceğini sözlerine ekledi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.